28 / 03 / 2024

Dünyadaki en büyük 10 projeden 3'ü Türkiye'de yer alıyor!

 Dünyadaki en büyük 10 projeden 3'ü Türkiye'de yer alıyor!

Dünya Bankasınca hazırlanan 2015 Yılı Global Kamu Özel Sektör İşbirliği Raporu'na göre, kamu-özel ortaklığıyla gerçekleştirilen en büyük 10 projeden 3’ü Türkiye’de yer alıyor.


Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, Dünya Bankasınca hazırlanan 2015 Yılı Global Kamu Özel Sektör İşbirliği Raporu'na göre, kamu-özel ortaklığıyla gerçekleştirilen en büyük 10 projeden 3’ünün Türkiye’de yer aldığını belirterek, "Yeni Türkiye’nin ne kadar büyüdüğünün işareti olan rapordaki projeler, sıçrayışın ve özgüvenin alametidir. Yeni Türkiye’nin artık hayalleri gerçeğe dönüştürdüğünün kanıtlarıdır." dedi.


Arslan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, rapora göre, kamu-özel ortaklığıyla yapılan dünyanın en büyük projesinin 35,6 milyar dolarla İstanbul Yeni Havalimanı olduğunu ifade etti.


"Kamu özel ortaklığıyla gerçekleştirilen en büyük 10 projenin 3’ü Türkiye’de yer alıyor." diyen Bakan Arslan, rapordaki projelerin yeni Türkiye’nin ne kadar büyüdüğünün işareti, sıçrayışın ve özgüvenin alameti, yeni Türkiye’nin artık hayalleri gerçeğe dönüştürdüğünün kanıtı olduğunu söyledi.


Türkiye'nin toplam 44,7 milyar dolar yatırım bedeline sahip 7 projeyle global yatırımların yüzde 40'ını tek başına gerçekleştirdiğini dile getiren Arslan, 35,6 milyar dolar yatırımla İstanbul'da yapılan yeni havalimanı projesinin Dünya Bankası veri tabanına giren en yüksek bedelli kamu-özel ortaklığı projesi olduğuna dikkati çekti. 


- "Dünyanın en büyük i̇ki projesi Türkiye'nin"


Brezilya, Çin ve Hindistan hariç gelişmekte olan 10 ülkenin geçen yılki toplam yatırımının 99,9 milyar dolar olduğuna işaret edilen raporda, Türkiye'nin bu 10 ülke arasında 44,7 milyar dolarla en büyük yatırımı gerçekleştiren ülke olduğuna vurgu yapan Arslan, dünya üzerinde gerçekleştirilen en büyük 10 proje arasında İstanbul Yeni Havalimanı Projesi'nin ilk sırada, Gebze-Orhangazi-İzmir Otoyolu Projesi'nin ikinci sırada, Dalaman İç Hatlar Terminal Binası Projesi'nin de 9’uncu sırada yer aldığını kaydetti.


Arslan, dünyada ulaştırma sektörüne yapılan yatırımın büyük bölümünün Türkiye'de gerçekleştirildiğini ifade ederek, Türkiye'nin dünyanın en büyük yatırımcı ülkelerinden biri konumunda yükseldiğini bildirdi.


Avrupa ve Orta Asya bölgesindeki yatırımların yüzde 44'ünü oluşturan 15 projeden 7'sinin de Türkiye'ye ait olduğunu anlatan Arslan, "Türkiye'nin 7 projeyle bu projelerin yarısını ve toplamda bu bölgedeki yatırımların yüzde 92'sini gerçekleştirdiğinin de altı çizilmiş. Kısacası raporda, Türkiye’nin son dönemin en büyük yatırımcısı olduğu ifade edilmiş." diye konuştu.


- "Başarımız Dünya Bankasınca tescillendi"


Bakan Arslan, Türkiye’nin her yıl milyarlarca liralık yatırım yaptığını belirterek, "Özellikle ulaşım ve altyapı konusunda, yılların geri kalmışlığı ve ihmal edilmişliğini telafi etmek için Sayın Cumhurbaşkanımızın vizyonu ve Sayın Başbakanımızın liderliğiyle 14 yılda ülkemizin, ulaştırma alanında AB altyapısını hemen hemen yakalaması sağlandı. 79 yılda yapılan 6 bin 101 kilometrelik bölünmüş yol uzunluğu 24 bin 300 kilometreye çıktı." ifadesini kullandı.


Söz konusu başarının, sadece bütçe imkanlarıyla sağlanamayacağına işaret eden Arslan, şunları kaydetti:


"Bütçe imkanlarıyla bu projeleri gerçekleştirmek isteseydik, ne yazık ki projelerin 20'de 1'i ancak tamamlanırdı. Kamu yatırımlarını özel sektörün dinamizmiyle harmanlayarak, dünyanın gıptayla izlediği projeleri gerçekleştirdik. Ayrıca ülkemizde dev yatırımları gerçekleştirerek ekonomimize vitamin vererek daha kuvvetli olmasını sağladık. Keza bu konuda ne kadar başarılı olduğumuz, Dünya Bankası tarafından hazırlanan 2015 Yılı Global Kamu Özel Sektör İşbirliği Raporu ile tescillendi, ancak şunu da söylemek istiyorum ki bu tür büyük projeleri kamu-özel ortaklığıyla gerçekleştirmek sadece siyasi iradeye ve ekonomiye olan güvenle yapılabilir. Söz konusu rapor, yeni Türkiye’nin ne kadar büyüdüğünün işareti, projeler ise bir sıçrayışın, bir özgüvenin alametleridir. Yeni Türkiye’nin artık hayalleri gerçeğe dönüştürdüğünün kanıtlarıdır." 




AA




Önerilen Bağlantılar : 3. Havalimanı, Satışa çıkacak projeler