28 / 04 / 2024

2015 kira gelir vergisi beyannamesi ne zaman verilir?

 2015 kira gelir vergisi beyannamesi ne zaman verilir?

Gayrimenkullerin kiraya verilmesinden elde edilen gelir istisna tutarını aşıyorsa beyanname verilmesi gerekiyor.Peki 2015 kira gelir vergisi beyannamesi ne zaman verilir?İşte kira gelir beyannamesi 2015..


2015 kira gelir vergisi beyannamesi ne zaman verilir?

Taşınmazlarını kiraya vererek gelir elde eden ev sahipleri,kira gelir vergisi diğer adıyla gayrimenkul sermaye iradı vergisi mükellefi oluyor.

Kira gelir vergisi beyana bağlı bir tür olup,belirlenen istisna tutarını aşan gayrimenkul sahiplerinin beyanname vermesi gerekiyor.2014 yılında elde edilen gelirler için meskenlerde istisna bedeli 3.300 TL; işyerinde ise 27.000 TL olarak belirlendi.Belirlenen bedelin üstünde gelir elde edenlerin beyanname vermesi gerekiyor.

Söz konusu elde edilen kira gelirlerinin beyan edilmemesi veya eksik beyan edilmesi durumunda, belirlenen istisna bedelinden yararlanılamıyor.Ayrıca kişiye usulsüzlük cezası kesiliyor.

Beyannameler artık daha kolay ve hızlı bir şekilde internet üzerinden verilebiliyor.Bakanlık tarafından hazırlanan Önceden Hazırlanmış Kira Beyanname Sistemi ile kira beyannamesinin elektronik ortamda onaylanması halinde beyanname verilmiş oluyor.

60 yaş üzeri mükellefler ile engelli mükellefler için vergi beyan sürecinde farklı bir uygulama bulunuyor. VİMER uygulaması ile yaşlılığı, engeli veya hastalığı nedeniyle vergi dairesine gidemeyecek durumda olanların, bağlı oldukları vergi dairesini veya Türkiye genelinden Vergi İletişim Merkezini arayarak randevu almaları halinde adreslerine gidilerek beyannamelerini doldurmalarına yardımcı olunabiliyor.Peki 2015 kira gelir vergisi beyannamesi ne zaman verilir?

Kira gelir vergi ödemeleri Mart ve Temmuz ayları olmak üzere iki eşit taksit halinde ödemesi gerekiyor.

Taşınmaz sahipleri, kira geliri vergisi beyannamesini ise 25 Mart 2015 tarihine kadar vermek zorunda oluyor.Buna göre beyan dönemi ve ödemeler başladı.

Kira gelir vergisinden kimler muaftır?


Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com