29 / 04 / 2024

Çin’de hava kirliliği seviyesi indeksin üstüne çıktı!

 Çin’de hava kirliliği seviyesi indeksin üstüne çıktı!

Çin' in başkenti Pekin’ de hava kirliği seviyesi indeksin üstüne çıkarken, Shi Jiazhuang şehrinde bir kadının, aşırı hava kirliliğinden dolayı yerel hükümeti mahkemeye verdiği bildirildi...



Çin'in başkenti Pekin’de hava kirliği seviyesi indeksin üstüne çıkarken, Shi Jiazhuang şehrinde bir kadın, aşırı hava kirliliğinden dolayı yerel hükümeti mahkemeye verdi.


Çin’de gelecek ayın başında yapılacak olağan yıllık meclis toplantısı öncesi Pekin ve çevresinde hava kirliliği yeniden indeks ötesine çıktı. Yetkililerin tüm çabalarına rağmen hava kirliliğinin bir türlü önüne geçilemiyor. Rüzgârın esmediği zamanlarda hava kirliliği hemen kendini hissettiriyor.


Özellikle ağır sanayinin olduğu şehirlerle çevrili Pekin’de göz gözü görmez hale geldi. Halkın zorda kalmadıkça dışarı çıkmaması tavsiye ediliyor.


Aşırı hava kirliğinden bunalan Pekin’in komşu eyaleti Hebei’in merkezi Shi Jiazhuang şehrindeki Li Guxinbir adlı kadın, yerel yetkilileri mahkemeye verdi. Li, daha önce de reddedilen söz konusu davası için yeniden müracaat yaptı. Li’nin, yetkililerden nefes almayı zorlaştıran kirli sis bulutları için adım atmalarını istediği kaydedildi.


Duyarlı kadın ayrıca bir adım daha ileriye giderek, yerel yetkililerden kirli havadan dolayı almak zorunda kaldığı yüz maskeleri, hava temizleme cihazı ve evdeki spor aletleri nedeniyle tazminat talep etti. 


ÖNLEMLER ALINIYOR


Hava kirliliği Çin'de büyük şehirler için sorun olmaya devam ediyor. Yapılan bir araştırmada, 2013 yılında, Çin’in 100'den fazla şehirdeki sisli gün ortalamasının 29,9 olması ve bu oranın 52 yılın en yüksek ortalamasına çıkması, yetkilileri radikal önlemler almaya itti.


Hava kirliliğiyle mücadelenin en acil görevlerden biri olduğuna vurgu yapan yönetim, havadaki zararlı partikül oranını ölçen PM2,5 değerinin bu yıl yüzde beş oranında düşürülmesini hedefe koydu. PM2,5 oranı bugün 515’e ulaştı. Dünya Sağlık Örgütü’ne göre ise kabul edilebilir PM2,5 oranı 25. 


Yönetim, ayrıca hava kirliliğine neden olan kömür tüketiminin azaltılması ve benzin kalitesinin yükseltilmesi, yeni enerjiyle çalışan araçların kullanımını teşvik, çevre atıklarının azaltılması ile endüstri standartları ve politikaların düzenlenmesini kararlaştırmıştı.


Pekin'in havasının 2017'ye kadar temizlenmesini öngören plana göre ayrıca bölgedeki 3 yüz fabrikanın kapatılacağı ve yoğun kirliğine neden olabilecek projelerin onaylanmayacağı belirtildi.


Devlet medyasına göre, en az 50 temiz üretim projesinin teşvik edileceği Pekin'deki 200 fabrikada temiz üretim üzerine çalışmalar ve denetlemeler yapılacak.


 

Enerji Rehberi 



Önerilen Bağlantılar : Satışa çıkacak projeler