23 / 11 / 2024

Koleksiyon yeni yıla hangi yeniliklerle giriyor?

Koleksiyon yeni yıla hangi yeniliklerle giriyor?

Koleksiyon markasını yaratan Faruk Malhan'ın oğlu, Koleksiyon Marka ve Tasarım Müdürü Koray Malhan, firmanın yeni koleksiyonlarını, yeni trendleri ve Tasarım Vakfı hakkındaki bilgileri Ant Yapı İnsan Ve Yaşam Dergisi'ne anlattı.


Koleksiyon ofis tarafında bir süredir üzerinde çalıştığı "açık iş" teması üzerinde tasarımlarını geliştirmeye devam ediyor. Önümüzdeki dönemde de bu yönde geliştirilen çok yeni tasarımları sunuyor olacağız.


Koleksiyon yeni yıla hangi yeniliklerle giriyor? 2015 ofis ve ev koleksiyonlarınız için genel bir bilgi verebilir misiniz?


Koleksiyon ofis tarafında bir süredir üzerinde çalıştığı "açık iş" teması üzerinde tasarımlarını geliştirmeye devam ediyor. Önümüzdeki dönemde de bu yönde geliştirilen çok yeni tasarımları sunuyor olacağız. Orgatec 2014 fuarında bu serinin tasarımları Almanya'da çok geniş bir kitleye sunuldu ve ciddi anlamda olumlu bir geri dönüş alındı. Bu tasarımlar ofiste yepyeni yerleşim önerileri sunarken, mimarla beraber geliştirilmek üzere açık bir tasarım dilinin de kurgusunu oluşturuyor.


Ev tarafında ise 2015 ilk yarısında Studio Kairos tarafından tasarlanan yepyeni bir koleksiyonun lansmanını yapmak üzere hazırlıklar yapıyoruz. Bu yeni seriyle, "Eve Dönüş Zamanı" temasını vurguluyoruz. Bu temayla insanların "özlerine ulaşma, kendilerini bulma" süreçlerine odaklanıyoruz. Koleksiyon ev bölümü için yeni dönemde bir reklam filmi çalışması yaptık. Film sinema salonlarında seans öncesi gösterimlerde ve sosyal medyada izlenebilir.



2015 koleksiyonlarınızdaki tasarımcılar kimler? Yeni tasarımlar hangileri?


Koleksiyon bünyesindeki birçok tasarım Faruk Malhan ve Koray Malhan imzalarını taşıyor. Son dönemde hem ev hem de ofis mobilyaları için, İtalyan bir tasarım ofisi olan Studio Kairos ile, yani Giuseppe Manente ve Abramo Mion ile ortak tasarımlara imza atıyoruz.


Sizin kişisel olarak yeni tasarımlarınız hangileri? Firma içindeki işbölümünde yeni rolleriniz olacak mı?


Bu süreç içinde şahsen tasarım yapmaktan çok tasarımcıları koordine ediyorum aslında. Kişisel olarak yaptığım tasarımlar içinde Oblivion isimli, yeni çalışma alanı tanımlayan ofis içi bir yerleşke örneği var. Cap adlı bir kabini de Kairos ile beraber geliştirdik, ilk eskizleri ve fikri ben önerdim. Onlar da yeni geliştirdikleri sistemin içinde tamamlayıcı hale getirdi ve uygulamalarını çoğalttılar. Firmadaki önümüzdeki dönem rolüm ise gene tasarım konularının gelişimi üzerine olacak.



Tasarım Vakfı, yaratım sürecine her paydaşın dahil edildiği "açık iş" modeli ile (ortak yaratım+deneyim paylaşımı) tasarıma değer katan sürdürülebilir projeler gerçekleştiriyor. Farklı oyuncuları da bu yaratım sürecine dahil etmeye çalışıyor. Bu bağlamda, sektörün "tasarımcıyla çalışmak" fikrine yakınlaşmasını amaçlayan vakıf, tasarım odaklı inovas-yon sağlamak adına bugüne kadar çeşitli etkinlikler gerçekleştirdi.


Vakıf, bu doğrultudaki ilk etkinliğini Midyat'ta Amina Agueznay yürütücülüğünde "Enerji-Telkâri-Mardin" başlığı altındaki Takı Tasarımı Atölyesi ile gerçekleştirdi. Sonrasında ise Vanelli sponsorluğundaki "Zamanın Gölgesi" temalı Tekstil Tasarımı Atölyesi'ni Emilio Salvatore Leo yürütücülüğünde Gaziantep ve Bursa'da düzenledi. Bu atölye çalışması için Türkiye'nin farklı illerinden gelen ve farklı okullardan mezun 13 tekstil tasarımcısından oluşan ekip, 9 Aralık'ta öncelikle Çeşitli seminer ve sunumlara katılmak üzere  İstanbul  'da buluştu, ilk durak Topkapı Sarayı oldu. Uzman Sibel Alpaslan tarafından yapılan sunumda saray arşivlerindeki tekstiller hakkında bilgi verildi. Aynı günün akşamında Vakıf Merkezi'nde gerçekleştirilen seminerin moderatörlüğünü İTÜ'den Prof. Dr. Özlem Er üstlendi. Design Academy Eindhoven'dan Nicoline Dorsman ve  İzmir  Ekonomi Üniversitesi'nden Prof. Dr. Ender Bulgun ve Doç. Dr. Dilek Himam Er seminer konuşmacılarıydı. Yrd. Doç.D' Dilek Himam Er, Sümerbank arşivini Türkiye endüstriyel tasarım tarihine kazandıran akademisyen. Seminerde İzmir'deki Sümerbank Fabrikası'nın kapanmasıyla çöplerden toplanan, 80 yıllık 5000'e yakın parçadan oluşan basma kumaş arşivinin ne şekilde oluşturulduğunu dinleyicilere aktardı. Bu atölye çalışmaları, yerel değerlerin tasarımcılar tarafından çağdaş bir şekilde yeniden yorumlanmasını ve atölye sonucu çıkan ürünlerin Türkiye ve dünya pazarlarında fark yaratarak, ekonomiye katkı sağlamasını amaçlıyor.


Tasarım Vakfı'nın, FRAME Dergisi işbirliği ile hayata geçirdiği Yaklaş Di-siplinlerarası Tartışma Platformu'nda, tasarımın global ölçekte nasıl öncelikli bir araç haline geldiği, farklı disiplinlerden uzmanların katılımıyla -.artışı İdi.


Vakıf, "tasarımla yönetmek ve düşünmek" konusunda farkındalık yaratmak adına, farklı sektör profesyonellerinin katılımıyla, DMI eski başkanı Slîchael VVestcott'un katıldığı bir konferans düzenledi. Geçtiğimiz ayda sel İstanbul Bilgi Üniversitesi işbirliğiyle, II. İstanbul Tasarım Bienali'ne paralel bir panel ve atölye serisi gerçekleştirdi.


Önümüzdeki yılda vakfın etkinlikleri neler olacak?


Tasarım Vakfı, yeni dönemde tasarım kentlerine odaklanan çalışmalarla, kapsama alanını genişletmeye başladı. "Tasarım odaklı gelişen kentliler" konusunda Gaziantep Büyükşehir Belediyesi ile işbirliği görüşmele-I yapılıyor. Ayrıca yeni dönemde öğrenciler, tasarımcılar ve sektör iprcesyonelleri için dinamik bir atölye programı hazırlanıyor. Tasarım Bienali, Design Week, Tasarım Vakfı... İstanbul tasarım annesini nasıl değerlendiriyorsunuz? İstanbul'un bir tasarım Başkenti olabileceğine inanıyor musunuz? 2018 için bir başvurunuz olacak, bu konuda sizce şansımız var mı? 


Tasarım başkentliğinin birçok kriteri olduğunu düşünüyorum ve İstanbul bu konuda daha yeni yola çıkan kentlerden biri. Bence daha yolumuz var, birikim ihtiyacı da var, ama İstanbul'un enerjisi ve dinamizmi de dışarıdan bakanlar için çok etkileyici. Bakıp görelim demek daha doğru geliyor bana.


Yeni yıl için yeni mağazalar veya halihazırdaki mağazalarda yeni düzenlemeler öngörüyor musunuz?


Mağazalarımız genelde belli tematik ürün çalışmaları ve Koleksiyon hazırdıkları sonrasında revizyona uğruyor. Bu anlamda önümüzdeki sene ofis ve ev için iki ayrı lansman ve bunu takiben de mağazalarda yeni ürünlerle değişiklikler olacak.

Ant Yapı İnsan Ve Yaşam Dergisi 



Önerilen Bağlantılar : Satışa çıkacak projeler