02 / 05 / 2024

333 evliya şehri Timbuktu'yu yıkıyorlar!

 333 evliya şehri Timbuktu'yu yıkıyorlar!

Mali'nin kuzeyini ele geçiren El-Kaide bağlantılı militanlar, Timbuktu şehrinin yüzlerce yıllık türbelerini yıkmaya başladı


Saldırganlar şu ana kadar şehirdeki bilinen 16 önemli türbeden Şeyh Mahmud'unkini yıktı.Sahra çölünde eski ticaret yolları üzerinde bulunan Timbuktu şehri, çamurdan ve ahşaptan yapılma çok özgün eserleriyle meşhur. Timbuktu, 333 evliya şehri olarak da biliniyor.


Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Organizasyonu (UNESCO), perşembe günü isyancıların Timbuktu'ya girdiğini ve dünya miras listesinde olan yapıların ve belgelerin tehlikede olduğunu açıklamıştı. UNESCO, Mali'de Mart ayında gerçekleşen hükümet darbesinin ardından isyancıların ele geçirdiği Timbuktu konusunda yetkilileri uyarmıştı.


Bölgede bulunan Malili Yeya Tandina Reuters'e yaptığı açıklamada aralarında Şeyh Mahmud Türbesi'nin de olduğu 3 anıt mezarın tamamen yıkıldığını, isyancıların 16 türbenin hepsini yıkmakta kararlı olduklarını açıkladı.


Timbuktu şehrinde 16 önemli türbenin yanında, eski çağlardan kalma yaklaşık 700 bin el yazması metin, 60 kütüphanede muhafaza ediliyor.


UNESCO ayrıca, Mali'de Mart darbesinden sonra kuzeye yerleşen dini gruplar arasında çatışmaların şiddetlenmeye başladığı Gao şehrinde dünya miras listesinde bulunan 17. yüzyıldan kalma Askia Türbesi'ni de "risk listesi"ne ekledi.


Sahra çölünde eski ticaret yolları üzerinde bulunan Timbuktu şehri, çamurdan ve ahşaptan yapılma çok özgün eserleriyle meşhur. Timbuktu, 333 evliya şehri olarak da biliniyor.

Zaman