08 / 05 / 2024

Tapuda cins değişikliği için istenen evraklar nelerdir?

Tapuda cins değişikliği için istenen evraklar nelerdir?

Cins değişikliği için gerekli evraklar ile birlikte tapu dairesine müracaat edilmesi gerekiyor.Peki tapuda cins değişikliği için istenen evraklar nelerdir?


Tapuda cins değişikliği için istenen evraklar nelerdir?

Tapu dairesinde yapılabilen işlemler arasında yer alan cins değişikliği işlemi de yer alıyor.Cins değişikliği diğer adıyla cins tashihi, bir gayrimenkulün cinsinin, yapısız iken yapılı veya yapılı iken yapısız hale; bağ, bahçe, tarla vb. iken arsaya; arsa veya arazi iken, bağ, bahçe ve benzeri duruma dönüştürmek için paftasında ve tapu sicilinde yapılan işleme deniyor.


Örneğin, bir arsanızın olduğunu ve üzerinde yapı inşa ettiğinizi farz edelim. Bu durumda, tapu üzerinde cins değişikliği işlemini de yaptırmak gerekiyor.Aynı şekilde meskeni olan kişiler meskenini arsaya çevirmek istiyorsa cins değişikliği işlemini yaptırmak gerekiyor.


Tapuda cins değişikliği işlemlerinin yapılabilmesi için, gerekli belgelerin temin edilmesi ve harcın ödenmesi gerekiyor.

Peki tapuda cins değişikliği için istenen evraklar nelerdir?


Cins değişikliği için istenen evraklar;

- Cins değişikliği istenen gayrimenkulün tapu senedi,


- Gayrimenkulün maliki veya temsilcisinin fotoğraflı nüfus cüzdanı,


- Yapısız iken yapılı hale gelen gayrimenkulün cins değişikliği işleminde yapı kullanma izin belgesi veya işlemi yapılmasında sakınca olmadığına dair Belediye/Valilik yazısı.


- Gayrimenkulün sahibinin veya hissedarlarının  bir adet vesikalık fotoğrafıdır.

Cins değişikliği harcı ne kadar?

Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com