26 / 04 / 2024

Tapu tevhit harcı 2015!

 Tapu tevhit harcı 2015!

Taşınmaz mallar için ayrılma yani ifraz işlemi yapılırken aynı zamanda taşınmazlar için tapuda tevhit yani birleştirme işlemi de yapılıyor.Bu tevhit işlemi için bir harç tahsil ediliyor.İşte tapu tevhit harcı 2015!


Tapu tevhit harcı 2015!

Tevhit,tapu sicilinde ayrı kayıtlı ve birbirine bitişik birden fazla taşınmaz malın tek bir parsel halini alması işlemine deniliyor.


Tevhitte aynı veya değişik kişilere ait taşınmaz malların birleştirilmesi mümkün de oluyor.Birleştirilecek taşınmaz malların üzerinde, rehin ve irtifak hakları gibi kaydedilmemiş haklar ile taşınmaz mal mükellefiyeti gibi şerhler varsa, bütün hak sahiplerinin ve rehin alacaklarının muvafakatlarının alınması gerekiyor.


Tevhit edilecek taşınmaz mallar üzerindeki haklar ve mükellefiyetler, yeni oluşan taşınmaz mallara geçiyor. Dışarıda yerleşik kişilerin Tevhit talepleri Türkiye'de yerleşik Türk uyruklular gibi yerine getiriliyor.


Tapuda tevhit işlemini gerçekleştirebilmek için bazı evrakların da tamamlanmış olması gerekiyor.Bu evraklar:


1. Taşınmazın bulunduğu yere göre belediye encümeni veya il idare kurulu kararı,

2. Kadastro müdürlüğünce üst yazıya bağlanmış üç takım birleştirme dosyası,     tescil bildirimi ve kontrol raporu,

3. Birleştirme isteminde bulunanın veya temsilcisinin fotoğraflı nüfus hüviyet cüzdanı veya pasaportu ile temsil belgesi.

4. Taşınmaz mallardan en az birinin cinsi bina ise deprem sigortasıdır.



Tapu tevhit harcı 2015!

Tapuda birleştirme işleminin mali yönü de bulunuyor.Birleştirme işlemlerinde kayıtlı değerler üzerinden, ayrı ayrı Binde 11,38 oranında harç tahsil ediliyor. Birleştirme harcı birleştirilecek parsellerin işlemden önceki değerleri üzerinden ayrı ayrı hesaplanıyor.


Döner Sermaye İşletmesince belirlenen tarifeye göre her yevmiye numarası için bir adet döner sermaye ücreti alınıyor. Bunda birleşen parsel sayısının önemi olmuyor.




Tapu harçları 2015!



Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com