Konut kira sözleşmesi damga vergisi taşınmazın kiralama işlemi sırasında imzalanan kira sözleşmesi için vergi dairelerine ödenen vergi olarak ifade ediliyor.Peki konut kira sözleşmesi damga vergisi ne kadar?
Konut kira sözleşmesi damga vergisi ne kadar?
Konut kiralamalarında kiracı ile mal sahibi arasında yapılan anlaşmaya istinaden kira kontratı adı da verilen kira sözleşmesi imzalanıyor. Sözleşme tarafların kendi arasında yapılabildiği gibi noter huzurunda da imzalanabiliyor.
Sözleşmeyi imzalayan konut sahibi, kiralananı kararlaştırılan tarihte, sözleşmede amaçlanan kullanıma elverişli bir durumda teslim etmek ve sözleşme süresince bu durumda bulundurmakla mükellef oluyor.
Kiracı ise, kira bedelini ödemekle sorumlu oluyor. Aynı zamanda kiracının, aksine sözleşme ve yerel âdet olmadıkça, kira ücretini ve gerekiyorsa yan giderleri, her ayın sonunda ve en geç kira süresinin bitiminde ödemesi gerekiyor.
Kira sözleşmesi kapsamında kiralanan konutun özelliklerine, kira süresine, kira bedeline, kiranın ödeneceği tarihler gibi yapılan anlaşmaya istinaden bilgilere yer veriliyor. Peki "konut kira sözleşmesi damga vergisi ne kadar?" diyorsanız işte yanıtı..
Konut kira sözleşmesi damga vergisi oranları 30 Kasım 2014 tarihinde Resmi Gazete'de yayımlanan Tebliğ ile yayınlandı. 2015 yılı için, mukavele süresine göre kira bedeli üzerinden damga vergisi Binde 1,89 oranında belirlendi.
Kefilli kira sözleşmelerinde ise ayrıca binde 9,48 oranında damga vergisi ödemesi yapılıyor.
Konut kira sözleşmesi 2015!
Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com