28 / 04 / 2024

İşyeri kira geliri nasıl beyan edilir?

 İşyeri kira geliri nasıl beyan edilir?

2014 yılı içerisinde işyerini kiraya vererek gelir elde eden taşınmaz sahipleri, 2015 yılı Mart ayında beyanname vererek vergi mükellefi oluyor.Peki işyeri kira geliri nasıl beyan edilir?


İşyeri kira geliri nasıl beyan edilir?

Gelir Vergisi Kanunu gereğince,işyeri gibi taşınmaz malların kiraya verilmesinden elde edilen gelirler için kira vergisi ödeniyor.


Vergi, istisna sınırını aşan gelirler için beyanname verilerek ödeniyor. 2014 yılı içerisinde işyerini kiraya vererek, 27 bin TL istisna sınırından yüksek gelir elde eden kimselerin beyanname vererek, vergi ödemeleri gerekiyor.Vergi senede 2 eşit taksit halinde ödenmesi gereken vergi, Mart ve Temmuz aylarında ödeniyor.


Beyannamelerin de 31 Mart tarihine kadar verilmiş olması gerekiyor.Buna göre hem beyanname için hem vergi ödemesi için son 4 gün bulunuyor.Peki işyeri kira geliri nasıl beyan edilir?


Beyanname vergi dairesinden verilebiliyor. Ayrıca, işyeri beyannamesi internet üzerinden de verilebiliyor.Önceden hazırlanmış kira beyanname sisremi; kira geliri elde eden mükelleflerin MERNİS, banka, PTT, sigorta şirketleri, tapu gibi kurum ve kuruluşlardan Başkanlığımız veri tabanına aktarılan bilgileri kullanılarak, beyannamelerin Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından önceden hazırlandığı ve internet ortamında mükelleflerin onayına sunulduğu bir sisteme deniyor.Peki, ev beyannamesi internetten nasıl verilir? 


İnternet üzerinden beyanname vermek isteyenlerin “Önceden Hazırlanmış Kira Beyanname Sistemi”ne giriş yapmaları gerekiyor.


Sisteme;

- İnternet Vergi Dairesi şifresi kullanılarak, (şifre yoksa, herhangi bir vergi dairesine kimlikle başvurularak ücretsiz olarak alınabilir.) veya


- Kişiye özel hazırlanmış güvenlik soruları cevaplanarak giriş yapılabilir.


Vergi dairesinde mükellefiyet kaydı bulunmadığında, internet vergi dairesinde hazırlanan kira beyannamesi elektronik ortamda onaylandığı anda, şahıs adına vergi dairesinde mükellefiyet tesisi ve vergi tahakkuku işlemleri otomatik olarak gerçekleştiriliyor.

İşyeri kira gelir vergisi 2015!


Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com