İşyerini kiraya veren taşınmaz mal sahiplerinin kiracısına zam yapma hakkı bulunuyor. Peki "işyeri kira artışı neye göre yapılır? İşyeri kira artışı nasıl yapılır?" diyorsanız işte yanıtı..
İşyeri kira artışı neye göre yapılır?
Taşınmaz mal kiralamalarında taraflar arasında yapılan kira sözleşmesinin yenilenmesi halinde mevcut kira bedeline zam yapılabiliyor.
Yeni kira dönemi için yapılacak bu zammın hesaplama şartları, Borçlar Kanunu'nda düzenleniyor.Kira artışları mesken ve işyerlerinde farklı şekilde hesaplanıyor.Kanunen kira bedeline yapılacak zammın meskenlerde üretici fiyat endeksi oranlarından yüksek olmaması gerekiyor.
Hangi ÜFE'nin kira artış hesabında kullanılacağı Borçlar Kanununda açıklanmıyor. Buna karşın, Türkiye İstatistik Kurumu(TÜİK) tarafından konuya açıklık getirildi.Yapılan açıklamaya göre kira artış hesaplamasında bir önceki yılın aynı ayına göre değişim oranının kullanılması gerekiyor.Peki "işyeri kira artışı neye göre yapılır? İşyeri kir artışı nasıl yapılır?" diyorsanız işte yanıtı..
Ev kira zam hesaplamalarında ÜFE oranlarının baz alınması zorunlu olurken; işyerleri için bu uygulamaya 1 Temmuz 2020 tarihinde başlanması kararı alındı.
Bu tarihe kadar işyeri sahipleri kiracısına istediği oranda zam yapabiliyor. Ancak kanunen kira sözleşmesinde belirtilen kira artış tanımlaması öncelikli öneme sahip oluyor.
İşyeri kira sözleşmesi artış oranı için herhangi bir tanımlama yapıldıysa, taşınmaz sahibi kira zammını burada belirtilen esaslara göre yapıyor.
Kira zam oranı Ağustos 2015!
Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com