Her sene taşınmaz mal sahipleri tarafından ödenen emlak vergisinde meskenler için muafiyet uygulaması bulunuyor.Peki hangi hallerde emlak vergi ödenmez?
Hangi hallerde emlak vergisi ödenmez?
Emlak vergisi kanunu gereğince; Türkiye sınırları içinde bulunan yapılar bu Kanun hükümlerine göre emlak vergisine tabi oluyor.
Verginin mükellefi, taşınmaz malın sahibi oluyor. Emlak vergisini, binanın maliki, varsa intifa hakkı sahibi, her ikisi de yoksa binaya malik gibi tasarruf eden kişiler ödüyor.
Ödemeler, taşınmaz malların bağlı olduğu belediyeye yapılıyor. Ancak vergi ödemesi yapılacak taşınmaz malın şehir dışında olması halinde tüm belediyelerden PTT Havalesi veya Belediyelerin Banka Hesap Numaralarına Emlak Vergisi Mükellef numarasının yazılması şartıyla ödemeleri kabul edilebiliyor.
1319 sayılı Emlak Vergisi kanunu gereğince meskenler için bazu muafiyetlikler bulunuyor.Muafiyetten yararlanan kişiler emlak vergisi ödemiyor.Peki hangi hallerde emlak vergi ödenmez?
Emlak vergisinin ödenmemesi için 200 metrekareyi geçmeyecek tek eve sahip, ve yazlık eve sahip olmama şartı aranıyor.
Bu şarta uygun olan;
- Bir tek meskeni olup da, intifa sahibi olanlar
- Emekliler
- Hiçbir geliri olmayanlar
- Şehit yakınları
- Dul ve yetimler
- Gaziler emlak vergisinden muaf tutuluyor.
Bu koşulları taşıyan taşınmaz mal sahipleri, emlak vergisinden muaf olmak için belediyeye müracaatta bulunabiliyor. Tek meskenin yanında bir başka arsa ve araziye sahip olmak emlak vergisi muafiyetini engellemiyor. Ancak o taşınmazlar için vergi ödemesinin yapılması gerekiyor.
Bir evi olan emekli emlak vergisi öder mi?
Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com