16 / 04 / 2024

Ev kira kontratı iptali!

Ev kira kontratı iptali!

Ev kira kontratının süresinden önce iptal edilebilmesi için hem ev sahibi hem de kiracının anlaşmış olması gerekiyor. İşte ev kira kontratı iptali...


Ev kira kontratı iptali!

Belirli ve belirli olmayan bir süre için yapılabilen ev kira kontratı, kiraya verenin bir şeyin kullanılmasını veya kullanmayla birlikte ondan yararlanılmasını kiracıya bırakmayı, kiracının da buna karşılık kararlaştırılan kira bedelini ödemeyi üstlendiği sözleşme olarak karşımıza çıkıyor. Peki kira kontratının iptali nasıl olur? diyorsanız işte yanıtı...


Mal sahibi ile kiracının hak ve sorumluluklarının belirtildiği Borçlar Kanunu gereğince ev kira kontratının süresinden önce iptal edilebilmesi için hem ev sahibi hem de kiracının anlaşmış olması gerekiyor. Aksi halde kira kontratını iptal edebilmesi için geçerli bir neden sunulması gerekiyor.  


Kiralayan ev kira kontratını belirtilen tarihten önce iptal etmek isterse ve kiralayanın rızasını alamazsa sözleşmenin bitimine kalan sürenin ödemesini yapmak zorunda kalıyor.


Ancak geçerli bir sebep sunması halinde; kiralanan mülkün sağlık açısından uygun olmaması, elektrik ve su gibi sistemlerinde yaşanan sorunların bir türlü giderilememesi gibi kiralayan mülkü kullanılamaz hale getiren sorunların olması gibi kiralayanı haklı çıkaran nedenlerin bulunması halinde; sözleşmenin tek taraflı fesih edilmesine olanak sağlar ve bu gibi durumlarda kiralayan tazminat ödemeden sözleşmeyi iptal eder.


Ev sahibinin ev kira kontratını tek taraflı fesih edebilmesi için de bazı haklı nedenlerin ortaya çıkması gerekiyor. Aksi halde kiralayan sözleşme tarihi bitene kadar kiralanan taşınmazda oturmaya devam etme hakkına sahip oluyor. 


Kira kontratı iptali için ev sahibini haklı çıkarabilecek en önemli neden ise kiracının kira ödemesini ya hiç yapmaması ya da üst üste tekrarlamak şartı ile 3 ay kira ödeme tarihini geçirdikten sonra ödemesi oluyor.


Bu durumda kiralayan kontratı tek taraflı feshetme hakkını kazanır ve sözleşmeyi feshettiğini noter kanalı ile kiracıya bildirmesi gerekiyor.

Ev kira kontratında damga vergisi 2016!

Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com