04 / 05 / 2024

Eksik kira beyanı cezası 2015!

Eksik kira beyanı cezası 2015!

Elde edilen kira gelirlerinin belirlenen istisna bedelini aşması halinde beyanname veriliyor.Bazı vergi mükellefleri eksik beyanda bulunabiliyor.Peki eksik kira beyanı verilirse ne olur?İşte eksik kira beyanı cezası 2015..


Eksik kira beyanı cezası 2015!

Gayrimenkul sermaye iradı olarakta adlandırılan kira gelir vergisi, beyana dayalı vergi türü olup; mükelleflerin öncelikle beyanname vermeleri gerekiyor. 


Beyanname; normal (adi) posta ile veya özel dağıtım şirketleri aracılığıyla gönderilirse, vergi dairesine ulaştığı tarihte, taahhütlü posta ile gönderilmiş ise zarfın üzerindeki postaya veriliş tarihinde verilmiş sayılır. Önceden Hazırlanmış Kira Beyanname Sisteminde ise kira beyannamesi elektronik ortamda onaylandığı anda beyanname verilmiş sayılıyor.


Takvim yılı içinde ülkeyi terk edenler, yurt dışına çıkma tarihinden önceki 15 gün içinde beyanname vermek zorundadırlar. Ölüm halinde ise beyanname ölüm tarihinden itibaren 4 ay içinde mirasçılar tarafından veriliyor.


Beyanname, mükellefin bağlı olduğu vergi dairesine verilecektir. Mükellefler normal olarak ikametgâhlarının bulunduğu yerin vergi dairesine bağlı oluyoç


Beyannameler, 1 - 31 Mart tarihleri arasında veriliyor.Beyanname son günü bugün olup,vergi mükelleflerinin beyannamelerini mesai bitimine kadar vermeleri gerekiyor.Peki eksik kira beyanı verilirse ne olur?


Konutlardan elde edilen kira gelirleri 31 Mart tarihine kadar beyan edilmez veya eksik beyan edilirse, 2014 yılı için 3.300 TL’lik istisnadan yararlanılamıyor.


Ancak, idarece herhangi bir tespit yapılmadan önce, süresinde beyan edilmeyen veya süresinde verilen beyannamede yer almayan konut kirası gelirlerini, süresinden sonra verilen beyanname ile beyan edenler söz konusu istisnadan yararlanabiliyor.

Kira geliri nereye beyan edilir?


Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com