22 / 11 / 2024

Döner sermaye ücreti hangi durumlarda alınır?

Döner sermaye ücreti hangi durumlarda alınır?

Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü tarafından her yıl ödenmesi gereken tapu döner sermaye ücreti belirleniyor. Peki döner sermaye ücreti hangi durumlarda alınır? diyorsanız işte yanıtı...


Döner sermaye ücreti hangi durumlarda alınır?

Gayrimenkul satış işlemlerinin tamamlanabilmesi için satıcının alıcıyla beraber tapu dairesinde Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü’nün 2016 yılı için belirlediği oranlarda tapu harcı ve tapu döner sermaye harcını ödemesi gerekiyor.


Tapu harcı 2016 yılında binde 20 olarak karşımıza çıkıyor. 2016 yılı için tapu satış döner sermaye bedeli ise 87,25 TL olarak belirlendi.İlave hizmet bedeli ise 11,00 TL'den 11,75 TL'ye çıktı.Peki döner sermaye ücreti hangi durumlarda alınır? diyorsanız işte yanıtı...


Satış İşlemleri

1.1.1 Kat irtifakı ve kat mülkiyeti tesisli bağımsız bölümlerin satış işlemleri

1.1.1.1 Tek işlemde bir adet bağımsız bölüm satışı yapılıyor ise bir adet döner sermaye hizmet bedeli tahsil edilir.


1.1.1.2 Tek işlemde birden fazla bağımsız bölüm satışı yapılıyor ise bağımsız bölüm sayısı adedince döner sermaye hizmet bedeli tahsil edilir.


1.1.2 Kat irtifakı ve kat mülkiyeti tesisli olmayan taşınmazların satış işlemleri

1.1.2.1 Tek işlemde bir adet taşınmazın satışı yapılıyor ise bir adet döner sermaye hizmet bedeli tahsil edilir.


1.1.2.2 Tek işlemde birden fazla taşınmazın satışı yapılıyor ise ilk taşınmaz için bir adet döner sermaye hizmet bedeline ek olarak, ilave her bir taşınmaz için Yöresel Katsayı X İlave Hizmet Bedeli formülü ile hesaplanan miktar tahsil edilir.


1.1.3 Tek işlemde kat irtifaklı, kat mülkiyetli ve diğer vasıftaki taşınmaz malların satışı talebinde


1.1.3.1

Kat irtifakı ve kat mülkiyeti tesisli bağımsız bölüm sayısı kadar döner sermaye hizmet bedeline ek olarak, diğer vasıftaki taşınmazların her biri için Yöresel Katsayı X İlave Hizmet Bedeli formülü ile hesaplanan miktar tahsil edilir.


1.1.4 Devre mülk satış işlemleri

1.1.4.1 Tek işlemle bir adet devre mülkün satışı yapılıyor ise bir adet döner sermaye hizmet bedeli tahsil edilir.


Tek işlemde birden fazla bağımsız bölümden devre mülk satışı yapılıyor ise döner sermaye hizmet bedeline ek olarak, ilave her bir bağımsız bölümden yapılan devre mülk satışı için bağımsız bölüm sayısı kadar Yöresel Katsayı X İlave Hizmet Bedeli formülü ile hesaplanan miktar tahsil edilir.


1.2 2644 sayılı Tapu Kanununun 35 inci maddesine göre yapılan mülkiyeti devir borcu doğuran işlemlerde hizmet bedeli, işlem sırasında ve işlem için belirlenen döner sermaye bedeline ilave maktu olarak tapu müdürlüğünce tahsil edilir. (385 TL)


İpotek Tesisi İşlemi

1.3.1 İpotek tesisi işleminden bir adet döner sermaye hizmet bedeli tahsil edilir.


1.3.2

Birden fazla taşınmazın ipotek tesisi işleminde; ilk taşınmaz için bir adet döner sermaye hizmet bedeline ek olarak, ilave her bir taşınmaz için Yöresel Katsayı X İlave Hizmet Bedeli formülü ile hesaplanan miktar tahsil edilir.

Tapuda döner sermaye ücretini kim öder?

Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com