26 / 04 / 2024

2018 kira beyannamesi için son 5 gün!

 2018 kira beyannamesi için son 5 gün!

Senede iki eşit taksit halinde ödenebilen kira gelir vergisi beyana dayalı bir vergi olması nedeniyle öncelikle beyanname verilmesi gerekiyor. 2018 kira beyanname süresi 5 gün sonra bitiyor..


Geçtiğimiz yıl konut ve/veya işyerini kiraya vererek gelir elde eden kimseler bu sene kira gelir vergisi mükellefi oluyor. Senede iki eşit taksit halinde ödenebilen kira gelir vergisi beyana dayalı bir vergi olması nedeniyle öncelikle beyanname verilmesi gerekiyor.


Kira gelir vergisi beyannamesini istisna sınırlarından yüksek gelir elde eden kimseler vermek zorunda oluyor. Bu sınır konut ve işyerleri için ayrı ayrı olmak üzere her sene yeniden belirleniyor.


Kira gelir vergisi istisna tutarları 2018


• Bir takvim yılı içinde elde ettiği konut kira geliri, istisna tutarını (2017 yılı için 3 bin 900 TL) aşmayanlar,


• İşyeri kira gelirleri üzerinden vergi kesintisi yapılanlardan, kira gelirlerinin brüt tutarı beyanname verme sınırını (2017 yılı için 30 bin TL) aşmayanler kira beyannamesi vermeyecek.


2018 kira beyannamesi için son 5 gün!


Kira beyannamesi 1-26 Mart tarihleri arasında veriliyor. Buna göre 2018 kira beyannamesi son günü 26 Mart olarak belirlendi. 26 Mart akşamına kadar beyannamelerin verilmiş olması gerekiyor. 


Vergi ödemeleri ise yine 1 Mart'ta başladı,  31 Mart'ta sona eriyor. Vergide ikinci taksitler ise Temmuz ayı içerisinde ödeniyor.


Kira beyannamesi verilmezse ne olur?

Konutlardan elde edilen kira gelirleri 1-26 Mart 2018 tarihleri arasında beyan edilmez veya eksik beyan edilirse, 2017 yılı için 3 bin 900 TL’lik istisnadan yararlanılamıyor.


 Ancak, idarece herhangi bir tespit yapılmadan önce, süresinde beyan edilmeyen veya süresinde verilen beyannamede yer almayan konut kira gelirlerini, süresinden sonra verilen beyanname ile beyan edenler söz konusu istisnadan yararlanabiliyor.


Özge ÖZDEMİR ÇOLAK/Konuttimes.com