02 / 05 / 2024

Zafer Çağlayan: İnşaat, 2023 ihracat hedefine 300 milyar dolar katkı sağlayacak!

Zafer Çağlayan: İnşaat, 2023 ihracat hedefine 300 milyar dolar katkı sağlayacak!

İnşaat ve inşaat malzemeleri endüstrisinin dışa açılan en büyük penceresi olma hedefiyle yola çıkan ve 45 ülke bakanlarınının heyetleriyle birlikte ziyaret edilen Avrasya Yapı Ürünleri Fuarı MEGABUILD, 08 Eylül'de CNR Expo İstanbul'da kapılarını dünyaya a


Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan'ın açılışını yaptığı fuarda, TUSCA organizasyonuyla ilk kez düzenlenen dünya ülkeleri arasında adeta bir köprü görevi gören “Uluslararası Çelik Yolu Zirvesi” ile inşaat sektörü temsilcileri Afrika, Ortadoğu, Orta Asya, Kafkas, Doğu Avrupa, Balkan ülkeleri, Rusya ve Ukrayna'nın bakan, bürokrat ve teknokratlarını bir araya geldi.


Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan “İnşaat sektörünün bütün bileşenleri 2023 ihracat hedefinde 300 milyar dolar katkı sağlayacak” dedi.

CNR Holding Fuarcılık Grup Başkanı Ali Bulut, “Ülkemizin 2023 ihracat hedefine katkıda bulunmak amacıyla İMSAD işbirliğinde düzenlediğimiz fuarımızda 3 milyar dolardan fazla yeni sipariş almayı hedefliyoruz.” diye konuştu.

İMSAD Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Bilmaç MEGABUILD ile birlikte sektöre Ortadoğu, Afrika, Körfez Ülkeleri ve Türki Cumhuriyetler gibi hedef pazarlarda yeni ufuklar açmayı hedeflediklerini ifade etti.

İnşaat Malzemeleri sektörünün ihracat potansiyelini artırmak amacıyla ilk kez düzenlenen Avrasya Yapı Ürünleri Fuarı (MEGABUILD) Ekonomi Bakanı Zafer çağlayan tarafından açıldı. İnşaat Malzemesi Sanayicileri Derneği (İMSAD) ile CNR Ekspo'nun ortaklığında, T.C Ekonomi Bakanlığı ve T.C Çevre ve Şehircilik Bakanlığı desteğiyle, düzenlenen fuara yeniden yapılanma sürecinde olan Irak başta olmak üzere, hedef pazarların bakanları ve hükümet yetkilileri kalabalık heyetlerle katıldı.

İnşaat sektörünün yanında olduğunun kanıtı olarak fuara katıldığını belirten Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan açılışta yaptığı konuşmada;  “İnşaat sektörünün içinden gelen birisi olarak Türkiye'nin yüz akı olan bu sektöre güveniyorum. Üretimde lokomotif görevi üstlenen sektör, istihdamı çok çabuk kazanan ve çok çabuk kayıp sağlayan inşaat sektörünün başarılı ve istikrarlı bir şekilde yoluna devam etmesi hepimizin yararına olacaktır” dedi.


CNR-İMSAD işbirliğinde ilk kez düzenlenen MEGABUILD Fuarı'nın sektörün 2023 ihracat hedefine katkı sağlayacağına inandığını ve bunun için destek verdiğini yineleyen Bakan Çağlayan, “Şimdi başlangıcını yaptık. Birkaç yıl içerisinde buradaki bütün salonlar dolacak. Bu sektörün 100 milyar dolarlık yurtdışı müteahhitlik hizmetleri, 100 milyar dolarlık inşaat malzemesi ihracatı, 100 milyar dolarlık da iç piyasa büyüklüğü olarak toplam 300 milyar dolarlık hedefine ulaşmak için ilk adımı burada atıyoruz. Fuar sırasında komşu ülke bakanları ile gerçekleştireceğimiz Uluslararası Çelik Yolu Zirvesi ilerisi için önemli işbirliklerinin temelini oluşturacak. Dünya İpek Yolu'na alternatif olarak “Çelik Yolu” ile tanışacak” diye konuştu.

CNR Holding Fuarcılık Grup Başkanı Ali Bulut da yaptığı konuşmada, 25 yılın ardından yeni nesil fuarcılıkta ilk adımları attıklarını belirtti. Ali Bulut, İMSAD işbirliğiyle düzenledikleri MEGABUILD Fuarı'nın, Türkiye'nin 2023 teki 500 milyar dolarlık ihracat hedefine katkı sağlamaya yönelik projelerinin ilki olduğuna dikkat çekerek,  amaçlarının kısa sürede Türk yapı sektörünü dünya liderliğine taşımak olduğunu söyledi.

İMSAD Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Bilmaç ise CNR ile birlikte 10 ay gibi kısa bir sürede böyle büyük bir organizasyonu gerçekleştirdiklerini ifade ederek, fuarın inşaat sanayisinin hedeflerine dönük farklılaşacağını vurguladı. Bilmaç MEGABUILD ile birlikte sektöre Ortadoğu, Afrika, Körfez Ülkeleri ve Türki Cumhuriyetler gibi hedef pazarlarda yeni ufuklar açmayı hedeflediklerini ifade etti.

Bakanlar Çelik Yolu Zirvesi'nde buluştu.

Azerbaycan Ekonomi Bakanı Şahin Mustafayev, Kırgızistan Ekonomi Düzenleme Bakanı Uçkunbek Taşbaev ve Tunus Teçhizat Bakanı Mohammed Ridha Fares'in açılışa katıldığı fuarın ilk gününde Afrika, Ortadoğu, Orta Asya, Kafkas, Doğu Avrupa, Balkan ülkeleri, Rusya ve Ukrayna'dan 45 ülkenin bakan, bürokrat ve teknokratlarını bir araya getiren “Uluslararası Çelik Yolu Zirvesi” düzenlendi. Bunun yanında yeni açıklanan Ulusal Deprem Stratejisi de yine Fuarda düzenlenecek toplantıyla ilk kez masaya yatırılacak. Fuarın üçüncü gününde ise ayrıca Yapı ve Yapı Malzemeleri'nde Kurumsal Gelişim ve Marka Konferansı düzenlenecek.

Fuarda 3 milyar dolarlık yeni sipariş hedefleniyor

Gelişmekte olan ülkeler başta olmak üzere 5 binden fazla yabancı ve 20 binden fazla yerli ziyaretçi gelmesinin beklendiği fuarın, 3 milyar doların üzerinde iş bağlantısı imkanı sağlayacağı belirtildi.

Sektörün devleri CNREXPO'da buluştu…

İMSAD'ın desteğiyle CNREXPO'da düzenlenen fuara 150 yerli, 11 ülkeden 80 yabancı firma katılıyor. Eczacıbaşı Koramic, ODE Yalıtım, Betek Boya (Filli Boya), Knauf, AKG Gaz Beton, Trakya Cam, Pimaş, Özçelik Mermer, BASF, Polimiks, Yapı Merkezi Prefabrikasyon, Çukurova Isı, Mesa İmalat, İzocam, Demirdöküm, Adopen, Saint Gobain, Dorçe Holding, Hekim Holding, Rotek Enerji ve Baca Sistemleri, Çetin Cıvata ve Tebar gibi sektörün önemli kuruluşlarının yer aldığı Avrasya Yapı Ürünleri Fuarı'na başta İran ve Romanya olmak üzere milli katılım yapan ülkelerin yanında, Kanada, İsviçre, Belçika, Ukrayna ve Polonya fuara firma bazında katılım gösteren ülkeler arasında yer alıyor.



Önerilen Bağlantılar : Satışa çıkacak projeler