29 / 04 / 2024

Tarsus-Kazanlı Turizm Bölgesi'nde yatak kapasitesi 15 bine çıktı!

 Tarsus-Kazanlı Turizm Bölgesi'nde yatak kapasitesi 15 bine çıktı!

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, Tarsus-Kazanlı Turizm Bölgesi ile ilgili ''7 bin 500 olan yatak kapasitesini 15 bine çıkardık. Bu sayede bölgeye 1.5 milyar liralık bir yatırım gerçekleştirilecek'' dedi


     Çağlayan, 12 Haziran 2011'de yapılan seçimlerin ardından geçen bir yılın değerlendirilmesi için Mersin Büyükşehir Belediyesi Kongre Merkezi'nde düzenlenen ''Söz verdik, Yapıyoruz'' konulu toplantıda yaptığı konuşmada, Çukurova Uluslararası Havaalanı'nın teknik çalışmalarının tamamlayarak temel atmaya hazırlandıklarını belirtti. 

     Mersin'e turizmde basamak atlatacak projelerden birisinin Tarsus-Kazanlı Turizm Bölgesi olduğunu belirten Çağlayan, şunları söyledi: 

     ''Bu tesislerin tahsisleri yapıldı, inşaata başlanması için ormanın içinden geçecek yolun inşaatına, su ve elektrik teminiyle ilgili çalışmalara başlandı. Bu arada, 7 bin 500 olan yatak kapasitesini 15 bine çıkardık. Bu sayede bölgeye 1.5 milyar liralık bir yatırım gerçekleştirilecek. Şimdi yatırımcılarla birlikte temel atmaya hazırlanıyoruz. İnşaat süresinde açılacak iş kapılarının yanında, tesislerin bitmesi ile 10 bin kişinin üzerinde daimi istihdam sağlanacak. Bu yatırımla sadece otelde çalışacak insanlara değil, Mersin'in gıdadan tekstile, taşımadan temizliğe, mobilyadan eğlenceye kadar 100'e yakın sektöründe inanılmaz bir potansiyel oluşturacak.'' 

     Bu projenin yanında, Karboğazı-Gülek'in de ''Turizm Gelişme Bölgesi'' ilan edildiğini hatırlatan Çağlayan, bu konuda çalışmalarının tamamlandığını, yakında tahsis ihalelerinin yapılacağını, böylece kış ve etkinlik turizminin devreye alınarak, Mersin'in turizm açısından çok yönlü cazibe merkezi olmasının sağlanacağını kaydetti. 

     Turizmde yaratılan bu sinerji ile Mersin'in dünyanın en çok kazandıran kruvaziyer turizminin de merkezi olacağını belirten Çağlayan, şunları kaydetti: 

     ''Liman yolu ile yıllık 1 milyon 200 bin turist Mersin'e gelecek. 1 milyon 200 bin turist Mersin'in güzelliklerini keşfedecek, tarihi, kültürel mirasını öğrenecek ve zincirleme etki ile Mersin'in daha da tanınmasına katkı verecektir. Mersin'in lojistikte diğer bir avantajı dünyanın en büyük 120 konteyner limanları sıralamasında 97. sırada yer alan limanıdır. Ancak bununla yetinmeyecek ve dünyanın en büyük 10 limanından birini Mersin'e yapacağız.'' 

     

     -Ro-Ro seferleri- 

     

     Suriye'deki mevcut durumu, olayların ilk başladığı anda tahmin ederek, Mısır ile başlatılması öngörülen Ro-Ro projesini Kızıldeniz üzerinden Körfez ülkelerine uzatmak üzere süratle harekete geçtiklerini anlatan Çağlayan, ''Mısır hükümetinin de desteği ile projeyi hayata geçirdik. Çünkü temel hedefimiz, Türkiye'yi Mısır üzerinden tüm Afrika kıtasına bağlamak, Mısır'ı da Türkiye üzerinden Avrupa'ya, Asya'ya bağlamaktır. Şimdilik haftada 2 sefer olarak başlattığımız Ro-Ro seferleriyle Mersin-Mısır Ro-Ro hattında 150'ye yakın tır taşınıyor. Ayrıca, Lübnan ile Mersin arasında da Ro-Ro seferleri başlattık'' dedi. 

     Önem verilen yatırımlardan bir tanesinin de, Toroslar ilçesi TOKİ konutları bitişiğinde inşa edilecek, Türkiye'nin 6. büyük hastanesi olacak olan Mersin Sağlık Kampüsü olduğunu belirten Çağlayan, ''Proje kapsamında 513 yataklı genel hastane, 408 yataklı kadın doğum ve çocuk hastanesi, 166 yataklı kalp ve damar hastalıkları hastanesi, 96 yataklı psikiyatri hastanesi, 50 yataklı yüksek güvenlikli adli psikiyatri hastanesi inşa edeceğiz dedik. İlgili arsanın Sağlık Bakanlığı'na süresiz tahsisi sağlandı ve İhalesi 11 Mayıs 2012 tarihinde tamamlandı. Türk ve yabancı ortaklı konsorsiyumun kazandığı ihale kapsamında Sağlık Kampüsü 36 ayda tamamlanacak'' diye konuştu. 

     

     -ÖTV ve KDV'siz akaryakıt uygulaması- 

     

     Mersin'de ihracat malı taşıyan tırların başka limanlarda uygulanan ÖTV ve KDV'siz akaryakıt uygulamasından yararlanmadığını, bu uygulamaya Mersin limanının da dahil edileceğini söylediklerini hatırlatan Çağlayan, ''Dedik ve yaptık, 20 Temmuz 2011 tarihinden itibaren Mersin Limanı'ndan da, ihracat malı taşıyan kamyon ve tırlara 'ÖTV ve KDV'siz akaryakıt verilmesi' uygulanıyor'' dedi. 

     

     -Yollar- 

     

     Çağlayan, Mersin'i Türkiye'ye ve dünyaya bağlamak ve rahat ulaşımı sağlamak için karayolu inşaatlarının da hızla devam ettiğini, Mersin'den Antalya'ya ulaşımı 10 saatten 5 saate indirecek toplam 227 kilometre uzunluğundaki Akdeniz Sahil Yolu'nun toplam 158 kilometresinin sathi kaplama seviyesinde tamamlanarak trafiğe açıldığını söyledi. Çağlayan, kalan 69 kilometrelik kesimin 10 kilometresinin 2012 yılında, 59 kilometresinin ise 2014 yılı sonuna kadar tamamlanarak trafiğe açılmasının hedeflendiğini kaydetti. 

     Bakan Çağlayan, konuşmasının sonununda bu toplantıyı, Mersin'i ve Mersinliyi motive etmek, değişime ve dönüşüme inandırmak ve katkı vermesini sağlamak için yaptıklarını belirterek, ''Çünkü ancak birlikte olursak, birlikte çalışırsak başarabiliriz'' dedi. 

AA




Önerilen Bağlantılar : TOKİ indirim 2016