28 / 03 / 2024

Ulaşıma 68,5 milyar TL yatırım yapıldı!

Ulaşıma 68,5 milyar TL yatırım yapıldı!

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, "İstanbul'un altyapısından ulaşımına kadar, sosyal dokuya kadar her alanda bugüne kadar 68,5 milyar lira yatırım yaptık ve devam ediyoruz" dedi.


Topbaş, Pendik Belediye Başkanı Kenan Şahin, AK Parti İstanbul milletvekili adayı Hasan Sert ve beraberindekilerle Kadıköy-Kartal metro hattı üzerinden Yakacık'tan Kaynarca'ya erişecek Kartal-Kaynarca metro inşaatını inceledi.  


Çalışmalara ilişkin bilgi veren Topbaş, dünyanın ikinci metrosu, İstanbul'un da kısa metrosu olan ve yapımına 1873'te başlanıp yaklaşık 1976'da bitirilen Tünel'in, restorasyon çalışmaları sırasında sökülen panellerden birinin arkasından sigara kağıdı çıktığını, bunun da kendilerini duygulandırdığını söyledi.


Bunu orada çalışan birinin bir iz bırakmak için koyduğunu aktaran Topbaş, "Emek vermiş. Bugün de emeğini kullanıyoruz. Sizler de bir emek veriyorsunuz. Bir iş yapıyorsunuz. Yıllar sonra, belki bir asır sonra burada metrolar işlerken milyonlarca insan bu şehirde yer altından ulaşım sistemlerini kullanırken sadece bizi hayırla yad edecekler ama bireysel olarak bilmeyecekler. Sizler de buraya emeklerinizi koyuyorsunuz" dedi.


Topbaş, metronun inşaatında çalışanlarla çektirecekleri bir toplu fotoğrafı kaplamalardan birinin arkasına koyacaklarını ifade ederek, yıllar sonra yapılacak bir değişim sırasında bulunacak bu fotoğrafın kendilerini hatırlatacağını vurguladı.


 - "Her gün 28,5 milyon kişi yer değiştiriyor"

Topbaş, İstanbul'un nüfus olarak 130 ülkeden daha büyük olduğunu söyledi. Kentte günlük hareketliliğin 28,5 milyona eriştiğini, her gün 28,5 milyon kişinin yer değiştirdiğini belirten Topbaş, "Bunları ancak toplu taşıma araçlarıyla çözebilirsiniz. Bireysel araçlarla İstanbullulara ulaşımda konforu veremezsiniz" diye konuştu.


Topbaş, bir şehrin medeniyet ölçüsünün, o şehirde yaşayanların toplu taşıma kullanma oranlarına bağlı olduğunu ifade ederek, şunları kaydetti:


"Burada Sayın Cumhurbaşkanımızın belediye başkanlığı döneminde başlayan bir yerel yönetim mantığını Türkiye'de yerleştirdik. İstanbul'un altyapısından ulaşımına kadar, sosyal dokuya kadar her alanda bugüne kadar 68,5 milyar lira yatırım yaptık ve devam ediyoruz. Metrolar ancak ciddi rakamlarla gerçekleştirilebiliyor. Kilometresine takriben 50 milyon dolar derseniz, maliyetinin ne demek olduğunu rahat anlayabiliriz. Buna rağmen belediye olarak verilen kaynakları doğru kullanmak suretiyle 'her yerde metro, her yere metro' sloganıyla çalışmalara başladık.


Yapmış olduğumuz ulaşım master planlarındaki networkle hangi sistemleri İstanbul'da birbirine entegre edersek, hangilerini geliştirirsek İstanbullu kaliteli, konforlu ulaşım sistemlerini kullanır hale gelir, bunu biliyoruz. Kendimize koyduğumuz hedef şu, her mahalleye en fazla yarım saat yürüme mesafesinde metro istasyonu olsun. İşte medeniyet bu."


 - "Metrolarla zaman en iyi şekilde kullanılacak"

Topbaş, şehrin en önemli ulaşım aksının metrolarla geliştiğini dile getirdi. Milyonlarca insanın yer altından zamanı çok doğru kullanarak istedikleri yere gidebileceğini, Kaynarca'nın metro için son nokta olmadığını aktaran Topbaş, şöyle devam etti:


"Hat, Tuzla Belediyesi'nin bulunduğu bölgeye kadar gidecek. Ulaştırma Bakanlığımız Kaynarca'dan Sabiha Gökçen Havalimanı hattının ihalesini yaptı ve inşaatı yakında başlayacak. Biz Kaynarca'dan itibaren Pendik merkeze ayrı bir hat daha ilave ederek devam ediyoruz. Bu hatları  Marmaray  hatlarıyla da entegre edeceğiz. Böylece sadece sistemin bir tanesini seçmiyoruz. Deniz ulaşımıyla da buluşma imkanını sağlıyoruz. Deniz, metro, raylı sistem birbirine entegre oluyor. Elektronik biletle de kentin her noktasına insanlarımız erişebilecek. Hem konforlu hem güvenli hem hızlı olacak ve zamanı en iyi şekilde kullanma fırsatı verecek."


Topbaş, bu yıl sonuna kadar metro hattında test çalışmalarının başlamasını planladıklarını söyledi.


Böylece ulaşımla ilgili önemli bir adım daha atmış olacaklarını ifade eden Topbaş, şunları kaydetti:


"Bu şehrin dünyadaki diğer şehirlerden farkı tabii ki imparatorluklar kenti olması. Bir taraftan medeniyetler beşiğidir, diğer taraftan da metroları son dönemde yaptığı için en ileri teknolojileri kullanan, daha modern, daha kaliteli sistemler kazanıyor İstanbul. Geçmişte, belki 100 yıl önce metro yapanlar var ama artık onlar eski model. Burası son model metrolar, vagonlarla dolu. Konfor, kalite, güvenlik açısından her yönüyle çok daha farklı bir sistem ortaya çıkmış olacak. Kentin bütün metroları birbirine entegre oluyor. İnşallah İstanbullular kullandıkça bizleri hayırla yad edecek. Gelişen İstanbul'u bu eksiklikleri gidererek hak ettiği yere getirmeye çalışıyoruz."


Topbaş,incelemelerinin ardından, metro inşaatında çalışanlar ve gazetecilerle fotoğraf çektirdi. 



AA



Önerilen Bağlantılar : 3. Havalimanı