Türkiye'nin dev projeleri seçimden sonra hız kazandı. İki yakadaki raylı sistemleri birbirine bağlayacak olan 3 katlı Büyük İstanbul Tüneli'nin etüt ve mühendislik projeleri için 14 Aralık'ta ihale yapılacak.
Türkiye'nin dev projeleri seçimden sonra hız kazandı. Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun seçim vaatleri arasında yer alan ve İstanbul'un trafik sorununa ciddi rahatlama getirmesi beklenen 3 katlı 'Büyük İstanbul Tüneli' projesi ilgili ilk somut adım atılıyor. Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Altyapı Yatırımları Genel Müdürlüğü, tünelin etüt ve mühendislik projelerinin hazırlanması için 14 Aralık'ta ihale düzenleyecek. İhale sürecinin ardından, 1 yıl içinde mühendislik projeleri tamamlanacak.
TAM ENTEGRE ULAŞIM
Tünel, karayolu ve metro sistemini bünyesinde barındırıyor. Projenin bir ayağını, Avrupa Yakası'nda E-5 aksında İncirli'den başlayan ve İstanbul Boğazı'ndan geçerek Anadolu Yakası'nda Söğütlüçeşme'ye kadar uzanan yüksek kapasiteli ve hızlı metro sistemi oluşturuyor. İkinci ayağı ise Avrupa Yakası'nda TEM Otoyolu aksında Hasdal Kavşağı'ndan başlayan ve İstanbul Boğazı'ndan geçerek Anadolu Yakası'nda Çamlık Kavşağı'na bağlanan 2x2 şeritli karayolu sistemi. Hızlı metro sistemi ve karayolu projelerinin İstanbul Boğazı geçişi kesimlerinin Boğaz siluetini etkilememek amacıyla Boğaz altından geçirilmesi ve ayrı tüneller yapılması yerine hem hızlı metro hatlarının hem de karayolunun geçebileceği tek bir tünelin yapılması planlandı. 3 katlı Büyük İstanbul Tüneli, 9 metro hattıyla, TEM Otoyolu, E-5 Karayolu ve Kuzey Marmara Otoyolu ile entegre olacak.
GÜNDE 6.5 MİLYON YOLCU
Projenin hayata geçmesi ile Avrupa Yakası'nda İncirli'den Anadolu Yakası'nda Söğütlüçeşme'ye hızlı metro ile yaklaşık 40 dakikada ulaşılacak. Avrupa Yakası'nda Hasdal Kavşağı'ndan Anadolu Yakası'nda Çamlık Kavşağı'na karayolu üzerinden yaklaşık 14 dakikada geçilecek. Hattan günde 6.5 milyon yolcu yararlanacak.
Sabah