25 / 04 / 2024

2015 yılında hangi ulaşım projeleri hizmet verecek?

2015 yılında hangi ulaşım projeleri hizmet verecek?

2002 yılından bu yana yapılanlar göstermektedir ki bugün Türkiye 12 yıl öncesine göre yepyeni bir Türkiye’dir. Yeni Türkiye’nin inşasında adımlarımız hız kesmeden devam edecektir.


Bakanlığımız bünyesinde 2014 yılında yaklaşık 19 milyar liralık yatırım yaptık. Son 12 yılda ulaştırma, denizcilik ve haberleşme alanında gerçekleştirdiğimiz yatırımların toplamı 189,6 milyar liraya ulaştı.


Otoyollar dahil 6 bin 101 km olarak devralınan çok şeritli karayolları ağına 17 bin 591 km uzunluğunda bölünmüş yol ilave edilerek bu uzunluk 23 bin 692 km’ye çıkartıldı. Coğrafi zorluklar bahane edilmeden gerçekleştirilen çalışmalarla 50 km olarak alman tünellerin uzunluğu bugün dört kat arttı. 2014 yılında 19 kilometrelik tünel açtık. 2015 yılında tam 128 kilometrelik tüneli vatandaşlarımızın hizmetine sunacağız.


Demiryollarında gerçek anlamda bir devrim yapıldı. Ankara’dan Eskişehir’e oradan da İstanbul’a uzanan yüksek hızlı demityolu hatları hizmete açıldı. Son olarak da 17 Aralık 2014’te Konya-İstanbul yüksek hızlı trenini hizmete açtık. Bursa’ya, Sivas’a ve İzmir’e yüksek hızlı treni götürmek için çalışmalarımız tüm hızıyla sürüyor.


Bugün ülkenin her kesiminden insan havayolu ile seyahat edebiliyor. Hatta öyle ki talebi karşılamak için yeni havalimanları açılıyor, kapasiteler artırılıyor. Aktif havalimanı sayısı 26’dan 53’e çıkartıldı. İstanbul Atatürk Havalimanı bugün itibariyle hava ulaşımında bağlanabi-lirlik artışı ile dünyada birinci konuma ulaştı.


‘GEMİ ADAMI’YETİŞTİREN 2. ÜLKE


Denizcilik sektöründe ve gemi inşa sanayisinde büyük adımlar atıldı. Türkiye Çin’den sonra dünyanm 2. büyük “gemi adamı” yetiştiren ülkesi haline geldi. Ülkemiz Türk sahipli filo gemi tonajı açısından 2003 yılında dünyada 19. sırada iken bugün 13. sıraya yerleşti. Türkiye toplam gemi sayısı bakımından ise bugün dünya filosunun yüzde 93.7’sini kontrol eden 30 ülke arasında 6. sırada yer alıyor.


Bilgi ve iletişim teknolojileri alanında dev hamleler yapıldı. Genişbant abone sayısı neredeyse sıfır düzeyinden alınıp 40 milyon 500 bin rakamına ulaştırıldı. 27,9 milyon olan mobil telefon abone sayısı, bugün itibariyle 72 milyonu aştı.


TIKANAN DAMARLAR AÇILDI


Bugün artık Türkiye kapasitesini kullanmayı erteleyen bir ülke olmaktan çoktan çıkmıştır. Altyapı yatırımları ile tıkanan damarlar açılmış, geçmişteki engeller tek tek bertaraf edilmiştir. Ülkemizdeki çalışmalarda “kalkınmanın önündeki en büyük engel sürdürülebilir politikaların olmayışıdır” gerçeğinden harekede süreklilik içinde değişim ve reform iradesiyle hareket ediliyor. Yeni dünya şartlarında Yeni Türkiye inşası bir bütün halinde belirlenen kısa ve uzun vadeli her hedefe istikrarlı adımlarla hareket etmeyi gerektirmektedir. Dolayısıyla çalışmalarımız durmaksızın devam ediyor.


2015’TE HİZMETE GİRECEK PROJELER


Şu anda 19 Nisan 2014 tarihinde kazı işlemlerine başlanılan ve 4. bir köprü gibi hizmet verecek olan Avrasya Tüneli ile, 2015 yılında hizmete geçmesi planlanan İstanbul’un ağır taşıt ve transit trafik yükünü çekecek olan Yavuz Sultan Selim Köprüsü ile, İstanbul  İzmir  arasındaki mesafeyi 3,5 saate düşürecek İstanbul-İzmir Otoyolu ve dünyanın 4. en uzun açıklıklı asma köprüsü olacak olan Körfez Geçişi Köprüsü ile, 2015 yılında tamamlanacak olan ve Çin’deki 18 km’lik tünelden sonra 14,7 km ile dünyanın 2. büyük çift tüp tüneli özelliğini taşıyan Ovit Tüneli ile, bittiğinde 150 milyon yolcu yıl kapasiteyle hizmet verecek olan İstanbul Yeni Havalimanı ile, denizin üzerinde inşa edilerek Türkiye’de bir ilk olma özelliğini taşıyan ve 2015 yılının Mart ayında açmayı planladığımız Ordu-Giresun Havalimanı ile, İpek Yolu’nu yeniden canlandıran ve bölgesel işbirliğinin en güzel örneklerinden biri olan Kars-Tiflis-Bakü demiryolu inşaatı ile Türkiye bölgesinde ve kendi tarihinde ilklere imza atıyor.


Dünya Türkiye Ekonomisi Dergisi 



Önerilen Bağlantılar : 3. Havalimanı