Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin en büyük turizm yatırımcısı olan Merit'in Yönetim Kurulu Başkanı Reha Arar, "Bu ülke ulaşım problemini bitirdiği gün, Akdeniz'deki adaların yükselen yıldızı olur" dedi
Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC), turizm ile ciddi bir çıkış yakalamak üzere. Ambargo nedeniyle Türkiye üzerinden ulaşımın sağlandığı ülkede, turizm de çeşitleniyor. Bu zamana kadar hep talih oyunları turizminin öne çıktığı ülkede, yatırımcılar da turizmi çeşitlendirmek için alternatif arıyor. Ülkenin turizm alanındaki en büyük yatırımcısı olan Net Holding bünyesindeki Merit Turizm Grubu'nun Yönetim Kurulu Başkanı Reha Arar, Kıbrıs'ın turizmdeki geleceği açısından iddialı konuştu.
Merit Royal Premium Hotel'in misafir kabul etmesi nedeniyle Türkiye ve KKTC'den bir grup gazeteci ile biraraya gelen Arar, "Kuzey Kıbrıs turizmini yükselen bir Akdeniz yıldızı olarak görüyorum" dedi. Ülkenin en büyük sorununun ulaşım olduğunu belirten Arar, "Bu ülke ulaşım problemini bitirdiği gün, Akdeniz'deki tüm turizm adası olarak bilinen adaların yükselen yıldızı olur. Kıbrıs'ta çok ciddi bir tarih var. Çeşitli ulusların egemenlikleri altında kalmış olan Kıbrıs'ın gastronomisi kadar zengin bir gastronomi bölgede hiçbir adada yok. 'Tarih, doğa, korunmuşluk, gastronomi' dörtlüsü 'deniz, kum, güneş' diye bahsedilen üç unsurun artık çok önüne geçti. Bizim yapacağımız bu unsurları bozmadan, bu unsurları tahrip etmeden turizm yapmak" diye konuştu.
Merit'te doluluk oranı yüzde 100
KKTC turizminin hızla yükselmekte olduğunu belirten Arar, "Biz Merit olarak şu anda yüzde 100 dolulukla hizmet veriyoruz. 15 Kasım'a kadar bu doluluk sürecek" dedi. "Artık bu ülkede turizm bilincinin yerleşmesi lazım" diyen Arar, "Bugün bu ülkede gerek Kıbrıslı, gerek Türkiyeli ve gerekse İngiliz yatırımcının yaptığı tesisler bölgenin en genç ve hizmet açısından en üst segmentte olan tesisleri. Kıbrıs'a gelip tatil yapan hiç kimsenin artık şikayet ederek döndüğünü duymuyorum. Çünkü hakikaten son 6 yılda Kuzey Kıbrıs'ta çok ciddi bir turizm farklılığı doğdu ve biz de Merit olarak burada birkaç ilke imza attık. Örneğin Merit Royal oteline 14 yaşından büyükleri alıyoruz. Merit Royal Premium'da ise bin metrekareye yakın çocuk kulübü yaptık. Ayrıca eski İstanbul'daki Maksim gecelerini canlandıracak bir kulüp yaptık. Odalarına dönüp baktığımızda ise her kat bir kıymetli taşın renginde ve her katın renk dekorasyonu birbirinden farklı. 5 yıldızlı bir otelde standart oda 28.5 metrekare iken burada odalar 60 metrekareden başlıyor. Kıbrıs'ın geleceğine güveniyoruz, bunun için önümüzdeki günlerde Kıbrıs'ın en kıymetli mekanı olan Maramonte'de de bir projeye başlıyoruz. Onun konsepti çok farklı olacak. İçinde çok büyük bir kongre merkezi olacak. Toplantı odaları, bir restoranı bir de a la carte restoranı olacak. Plajı olacak ama talih oyunları olmayacak" diye konuştu.
Yatırımcıları davet etti
Kuzey Kıbrıs'taki yatak sayısının 30 bin olduğunu ve bu sayının 2015'lerde 40 bine ulaşması gerektiğini belirten Arar, "Ben bu konuda Türkiyeli yatırımcıları buraya yatırıma davet ediyorum. Kıbrıs devletinin de yatırım politikası konusundaki sıkıntıları gözden geçirerek, çözmesini ve bir an önce yatırımcıyı kucaklamasının doğru olacağını ifade etmek istiyorum. Turizm hep devam eden bir tren gibidir. Hem yolda gidersiniz hem de tren gider. Bundan 12 yıl önce ben geldiğimde bir sabah bir de akşam uçağı vardı. Bugün günde 27 uçak var. Demek ki 10 yılda bu ülke 13 defa daha turizme alıştı. Bu aslında bir dinamizmdir. Örneğin şu anda bizim otelimizde bir poker turnuvası var. Texas Hold'em turnuvası özellikle Ruslar'ın katıldığı bir turnuva ve otelimizde aşağı yukarı 800'e yakın Rus var ve bunların çoğu Rusya'nın üst segmentindeki insanlar. Mayıs ayında 11 gün boyunca kalmaları buradaki turizm rakamlarını ciddi anlamda etkiler. Bunun dışında özellikle Ortadoğu'da bizzat yaptığımız Merit Royal'i ve Kıbrıs'ı tanıtma kampanyaları, ciddi olarak semeresini verdi. Lübnan'dan, Ürdün'den her hafta en az 2 uçak misafirimiz geliyor" dedi.
'THY'ye büyük görev düşüyor'
Kıbrıs turizminde Türk Hava Yolları'na (THY) da büyük görevler düştüğünü söyleyen Arar, "Bugün THY eğer İran, İsrail, Lübnan, Ürdün ve Azerbaycan'dan Adana ve Trabzon üzerinden haftada 2 tane sefer koysa bu ülkede yalnız biz değil ülkenin bütün otelleri dolar" dedi. Arar şöyle devam etti: "Ben burada çok açıklıkla THY'ye sesleniyorum. THY'nin anavatanın dünyaca başarılı ve her zaman iftihar ettiğimiz bir hava yolu olarak Kuzey Kıbrıs'a belli bir politikayı uygulaması gerekir. Özellikle bilet fiyatlarında THY'nin öncü ve Kuzey Kıbrıs'ı koruyor olması gerekir. 1 saat 15 dakikalık bilet fiyatı eğer Diyarbakır fiyatının 2.5 misli olursa o zaman burada turizm yapmanın da çok ciddi bir zorluğu olduğunu ifade etmek istiyorum."
'Monte Carlo'da su içsen 4 euro'
Bir soru üzerine Kıbrıs Rum kesiminde talih oyunları salonlarının açılma ihtimalini değerlendiren Arar, "Kuzey Kıbrıs'takilerin seviyesinde talih oyunları salonu hizmeti verecek ikinci bir devletin olmadığına inanıyorum. Bugün siz Monte Carlo'da isterseniz 100 bin dolar kaybedin bir bardak su istediğinizde sizden 4 euro alırlar. Buradaki talih oyunları salonunda bırakın suyu, yeme içme konusunda hiçbir hizmetten para alınmıyor. Güney Kıbrıs'ta bunun yakalanması çok ciddi bir zaman alır. İnsanların alıştıkları yerlerden başka yerlere gitmeleri için çok ciddi şartlar vermeniz lazım. Ben bu durumun bize fayda sağlayacağına inanıyorum. Talih oyunları turizminde ciddi bir artış bekliyorum" dedi.
Dünya