27 / 04 / 2024

527 İlde doğa turizm alanı oluşturulmak için çalışmalar başladı!

 527 İlde doğa turizm alanı oluşturulmak için çalışmalar başladı!

Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, Orman ve Su İşleri Bakanlığı, '' Doğa Turizmi Master Planı '' kapsamında tüm illerde 527 doğa turizm alanı oluşturmak üzere çalışma başlattı...



Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu'nun talimatıyla, Doğa Koruma ve Milli Parklar (DKMP) Genel Müdürlüğünce, Doğa Turizmi Master Planı oluşturulduğu bildirildi.


Bu kapsamda planlanan koordinasyon toplantısının Bakan Eroğlu'nun katılımıyla 23 Aralık'ta Bolu'da gerçekleştirileceği belirtilen açıklamada, master planı ile doğa turizmine konu olabilecek seçkin özellikli alanlarda yapılacak aktivitelerin de belirleneceği ifade edildi.


Master planıyla, alternatif turizm faaliyetlerinin sürdürülebilir, geniş kapsamlı, katılımcı ve paylaşımcı bir şekilde gerçekleştirilmesinin sağlanacağı belirtilen açıklamada, şu ifadelere yer verildi:


''Dünyada turistik tüketim şekillerinde yaşanan gelişmeler alışılmış tatil anlayışını da değiştirdi. Yerli ve yabancı turistlerin beklentileri, deniz, kum, güneş üçgeninden çıkarak tabiatı keşfeden turizm anlayışına dönüştü. Uygulamaya koyulan master planı ile Orman ve Su İşleri Bakanlığı dünyada değişen turizm anlayışına paralel olarak ekoturizm-doğa turizmini ülkemizin başlıca turizm kaynakları arasına sokmak için çalışmalarını sürdürüyor.


Bu çalışmalara bağlı olarak ekoturizm ile tabii güzellikler korunuyor, kaliteli bir çevrede yöre halkının turizm ile ilgili aktiviteleri kontrol edilerek de ülke ekonomisine fayda sağlanıyor.


Ülkemizde bulunan Milli Parklar, Tabiat Anıtları, Tabiat Parkları, rekreasyon alanlarının bulunduğu yerler bir mouse tıklaması uzaklığında olacak. Altyapısı tamamlanacak internet ağıyla gezilecek yerler için rehberlik hizmetleri sağlanacak. Böylece gidilecek yerler seçilebilecek, rezervasyon yaptırılabilecek ve vatandaşlarımıza seyahat etme kolaylığı sağlanacak.''


-Gelecek nesillere aktarmak için


Çeşitli uygarlıklardan kalan zengin tarihe ve kültürel mirasa sahip Türkiye'nin, iklimsel çeşitlilik sebebiyle olağanüstü bir biyoçeşitliği bulunduğu bildirilen açıklamada, 420 civarında kuş türünün barındığı Türkiye'de, Avrupa'da tespit edilen yaklaşık 12 bin bitki türünün, 9 bininin yetiştiği kaydedildi.


Açıklamada, Türkiye'nin dağları, ormanları, yaylaları, kıyıları, gölleri, akarsuları, florası ve faunası gibi doğal varlıklarının yanı sıra mağaraları ve kanyonları gibi zengin jeolojik güzellikleri de içinde barındırdığına işaret edilerek, ülkenin bütün bu tabii kaynaklarını gelecek nesillere aktarmak için Orman ve Su İşleri Bakanlığının 81 ilde 507 doğa turizm alanı oluşturacağı belirtildi.


AA