19 / 04 / 2024

TOKİ silahlı kuvvetlere 206 karakol inşa ediyor!

 TOKİ silahlı kuvvetlere 206 karakol inşa ediyor!

TOKİ, zorlu doğa şartları, ulaşım zorlukları ve güvenlik sorunlarına rağmen 60 karakolun yapımını tamamlayarak silahlı kuvvetlere teslim etti


Milli Savunma Bakanlığı (MSB) ve Jandarma Genel Komutanlığı ile Başbakanlık Toplu Konut İdaresi Başkanlığı (TOKİ) arasında imzalanan protokol doğrultusunda, güvenlik açısından yüksek risk taşıyan bölgelerde 206 karakol inşa ediliyor. TOKİ, zorlu doğa şartları, ulaşım zorlukları ve güvenlik sorunlarına rağmen 60 karakolun yapımını tamamlayarak silahlı kuvvetlere teslim etti. 

     AA muhabirinin edindiği bilgiye göre, Hakkari'nin Şemdinli ilçesindeki Aktütün Jandarma Sınır Bölüğü'ne düzenlenen terör saldırısı sonrasında sınırda yüksek güvenlikli karakol yapılması kararı alındı. 

     Bu doğrultuda, MSB ve Jandarma Genel Komutanlığı ile TOKİ arasında, öncelikle terör örgütünün hedefindeki yüksek risk taşıyan karakolların yerine yenilerinin yapılması amacıyla protokol imzalandı. 

     Bölgedeki çetin arazi koşulları, ulaşım problemleri ve zaman zaman ortaya çıkan güvenlik sorunlarına rağmen geçen 60 karakol tamamlanarak, Türk Silahlı Kuvvetleri'ne teslim edildi. 146 karakolun inşası ise devam ediyor. Bunlar arasında Dağlıca Tabur Merkezi ile Keritepe ve Peytepe mevkilerindeki takım karakolları da yer alıyor. 

     

     -''H tipi'' projelendirildi- 

     

     Projeleri Türk Silahlı Kuvvetleri tarafından hazırlanan yeni sınır karakolları Genelkurmay Başkanlığı'nın talepleri doğrultusunda ''H tipi'' şeklinde tasarlandı. 

     Karakollar, özellikle bölgeye en hakim tepe noktalarına yapılıyor. 80 santim kalınlığındaki dış duvarlar havan ve roket saldırılarına karşı güçlendirilmiş malzemeyle inşa ediliyor. Çatısı havan toplarına karşı dayanıklı inşa edilen ve dış kapıların tamamı çelik olan binaların pencereleri de kurşun geçirmez camla kaplanıyor. Karakolun dışı da üç aşamalı özel betonarme duvarlarla çevriliyor. Yatakhane ve yemekhane gibi askerlerin toplu olarak bulunduğu bölümler karakolun tam ortasında yer alıyor. Depolarda en az bir hafta yetecek kadar yiyecek-içecek ve cephane bulunuyor. 

     

     -Karakol çevresi ''İzci'' robotlara emanet- 

     

     12 metre yüksekliğindeki kuleler nöbet tutan askerleri, taciz atışı ve keskin nişancı tehlikesine karşı korumak için özel tasarlandı. Askerler nöbet mevzilerine açık alandan değil, yer altından tüneller aracılığıyla ulaşıyor. Karakol çevresinin emniyeti ise Aselsan tarafından geliştirilen ''İzci'' adı verilen uzaktan kumandalı robot araçlarla sağlanıyor. 8 kilometreyi rahatlıkla görebilen elektronik ateşleme sistemli termal kameralar 7 gün 24 saat çalışıyor. Hareket eden bütün cisimler, hatta kuşlar bile izlenebiliyor. 

AA



Önerilen Bağlantılar : TOKİ indirim 2016, Satışa çıkacak projeler