29 / 03 / 2024

TOKİ enflasyonu sabitledi!

TOKİ enflasyonu sabitledi!

TOKİ’den konut, işyeri ve arsa alan vatandaşların geri ödemelerinde 6 ayda bir uygulanan dönemsel artış oranını 2019 yılı için yüzde 4’e sabitlendiği açıklandı.


TOKİ Başkanı Ergün Turan, TOKİ’den konut, işyeri ve arsa alan vatandaşların geri ödemelerinde 6 ayda bir uygulanan dönemsel artış oranını 2019 yılı için yüzde 4’e sabitlediklerini açıkladı.



Hürriyet Gazetesi'nde yer alan habere göre Başkan Turan, artış oranının enflasyon, tüketici fiyat endeksi (TÜFE) ve yurtiçi üretici fiyat endeksi (Yİ-ÜFE) oranlarının altına çekildiğini kaydederek, alt gelir grubu için daha önce satılan konutlarda altı ayda bir yapılan dönemsel artış oranını yüzde 4’e sabitlediklerini bildirdi.


Yıllık yüzde 8 artacak

Alt gelir grubuna yönelik satılan konutlarda 2018'in Ocak ayında yüzde 5.69, Temmuz ayında yüzde 5.69 ile yılda yüzde 11.70’lik artış yapıldığını kaydeden Turan, alt gelir grubuna yönelik inşa edilen konutlarda 2019'un Ocak ayında yüzde 4 ve Temmuz ayında yüzde 4 olmak üzere yıllık yüzde 8’lik bir artış oranının uygulanacağını belirtti.


Dönemsel Artış Tavan Oranları uygulaması

Orta gelir grubuna yönelik satılan konutlarda altı ayda bir yapılan artış oranının yüzde 5’e, arsa satışlarında altı ayda bir yapılan artış oranın ise yüzde 6’ya sabitlendiğini kaydeden Turan,  Dönemsel Artış Tavan Oranları uygulamasına geçtiklerini belirtti. Turan, “Artış oranlarımızı memur maaş artış oranı için yüzde 5, Yİ-ÜFE oranı için yüzde 6 ve en düşük oran için ise yüzde 4 olarak belirledik. 2019 yılından sonraki dönemlerdeki dönemsel artışı ise mevcut ekonomik şartlara göre yeniden belirleyeceğiz” şeklinde konuştu. 



 

Alt gelir için yüzde 4 artış

TOKİ alt gelir grubuna yönelik satışı yapılan konutlarda Ocak ve Temmuz'da uygulanan artış oranın 2019 yılında yüzde 4 olarak uygulanacağını söyleyen Turan, “Alt gelir grubu kategorisinde satışını yaptığımız konutlarımız daha önce hiç konut sahibi olmamış, hane halkı net geliri en fazla 4 bin 500 TL olan vatandaşlarımıza yöneliktir. Vatandaşlarımızın borçlarını ödemesi noktasında, enflasyonun daha da altında bir düzenleme yaptık. 2019 yılı içerisinde enflasyon, memur maaş artış oranı, TÜFE ve Yİ-ÜFE oranları yüzde 4’ün üzerinde gelirse bizim artış oranımız sadece yüzde 4 olacaktır” ifadelerini kullandı. 


Orta gelir için yüzde 5 artış

TOKİ'nin orta gelir grubuna yönelik yaptığı konutların artış oranlarının Ocak ve Temmuz ayında yüzde 5, yıllık yüzde 10 olarak uygulanacağını ifade eden Turan, “Daha önce bizden konut almış olan orta gelirli vatandaşlarımızın geri ödemelerinde memur maaş artış oranının yüzde 5’ten fazla olması durumunda bizim artış oranımız sadece yüzde 5 olacaktır” dedi.



Önerilen Bağlantılar : TOKİ indirim 2016