18 / 04 / 2024

Emeklilere ucuz konut rehberi!

Emeklilere ucuz konut rehberi!

Toplu Konut İdaresi Başkanlığı'nın ucuz konut kampanyasında başvuru sırası emekli vatandaşlara geldi. TOKİ projelerinde yer alan konutların fiyatları 116 bin TL'den, aylık taksit bedelleri ise 388 TL'den başlıyor.



TOKİ tarafından Türkiye'nin 67 ilinde 140 projeyle hayata geçirilecek olan 50 bin yeni sosyal konut için başvurular kabul edilmeye devam ediyor. Güneş gazetesinde yer alan habere göre genel başvurular için talep toplama süreci tamamlanırken, emekli vatandaşların başvuruları da alınmaya başlandı. Evi olmayıp da fırsattan yararlanmak isteyen emekli vatandaşlar, başvurularla ilgili detayları araştırmaya başladı. Emeklilerin pek çok ildeki  TOKİ  konutları ve başvuru süreciyle ilgili merak ettiği sorular ve yanıtları şu şekilde;


VADE KAÇ AY?


Başvurusu toplanacak olan projelerin ihalesi yapıldıktan sonra satış fiyatları belirlenecek. 50 bin konut için tahmini en düşük fiyatın, 116 bin 400 lira olması bekleniyor. Projelerdeki konutlar için başlangıç taksitleri de 388 lira olarak öngörülüyor. 3 oda 1 salon evlerin fiyatının ise 170 bin 720 liradan başlaması bekleniyor. Projeler için 20 yıla kadar vade de seçilebiliyor. Hak sahipleriyle sözleşme imzalandıktan sonra evler 36 ay içerisinde teslim edilecek. 


KURA NE ZAMAN?


Emekli vatandaşlar, inşa edilecek konut sayısının yüzde 25'lik kontenjana sahip olacak. Konut sayısından daha fazla başvuru olması durumunda hak sahipleri kurayla belirlenecek. Başvuru sahipleri arasında, talep toplama süresi sona erdikten sonra ise TOKİ tarafından açıklanacak olan tarihte 'Hak Sahibi Belirleme' kurası çekilecek. 


BAŞVURU ÜCRETLERİ NE KADAR?


Başvuruyla birlikte 2+1 konut seçenler 500 lira, 3+1 konut seçenler ise bankaya 1000 lira yatıracak. Kura sonucunda konut sahibi olamayan vatandaşlar başvuru ücretlerini aynı banka şubesinden geri alabilecek. 


GEREKLİ BELGELER NELER? 


Emekli vatandaşlar başvurularını, Halk Bankası'na nüfus cüzdanıyla birlikte şahsen gerçekleştirecek.Emekli vatandaşlar, Sosyal Güvenlik Kurumu'ndan alınan emekli kimlik belgesi veya emekli olduğunu gösteren 'belgeyi' başvuru formuyla beraber teslim edecek.


TAKSİTLER TESLİMDEN SONRA


Taksit ödemeleri 2+1 konutlarda konut tesliminden sonra, 3+1 konutlarda ise sözleşme imzalama tarihini takip eden ay itibarıyla başlatılacak. Konut satış vadelerinde de herhangi bir faiz uygulanmayacak. Taksit tutarları, 6 ayda bir memur maaş artış oranı, Yİ-ÜFE ve TÜFE oranlarından en düşük olana göre artacak.



Önerilen Bağlantılar : TOKİ indirim 2016, Yeni konut projeleri