29 / 03 / 2024

Ofis stoğu 3 yıl sonra 6,5 milyon metrekareyi geçecek!

Ofis stoğu 3 yıl sonra 6,5 milyon metrekareyi geçecek!

TÜİK’in inşaat verilerine göre ülke genelinde yeni geliştirilen ve inşaat halinde olanlarla birlikte ofis stoku 3,5 milyon metrekareyi geçti. 3 yıl sonraki hedef ise 6,5 milyon metrekare...


Konut inşaatlarının yanı sıra artan ofis inşaatlarıyla birlikte stoklar da arttı. Yeni geliştirilen ve inşaat halinde olan 3 milyon metrekare stokla birlikte bugün 3,5 milyon olan ofis stokunun 3 yıl sonra takribi 6,5  milyon metrekareyi geçmesi bekleniyor.


Eva Gayrimenkul Değerleme Genel Müdürü Cansel Turgut Yazıcı Avrupa Yakası’nın A sınıfı ofislerde en yüksek doluluk oranına sahip bölgesinin Levent- Etiler-Maslak aksı olduğunu söyledi. Ofis piyasasına ilişkin kendilerinin de bir rapor hazırladığına dikkat çeken Yazıcı, “Bölge aynı zamanda, en yüksek birim kira değerine sahip olmasıyla da dikkat çekiyor. Batı bölgesi olarak tanımlanan Havaalanı Bölgesi, Güneşli ve Halkalı’da yer alan ofislerin ise Avrupa Yakası’nda en düşük birim kira değerlerine sahip olduğu ortaya çıkıyor” dedi.


Anadolu Avrupa’yla yarışıyor

Av­ru­pa Ya­ka­sı­’n­da Ana­do­lu Ya­ka­sı­’n­dan yak­la­şık 1 mil­yon met­re­ka­re da­ha faz­la mev­cut stok bu­lu­nu­yor. Can­sel Tur­gut Ya­zı­cı ge­le­cek ofis pro­je­le­ri­ne ba­kıl­dı­ğın­da Ana­do­lu Ya­ka­sı­’n­da Fi­nans Mer­ke­zi pro­je­si­nin et­ki­siy­le Av­ru­pa Ya­ka­sı­’na eşit sa­yı­la­bi­le­cek bü­yük­lük­te bir ge­liş­tir­me ya­pıl­dı­ğı­nı di­le ge­ti­ri­yor.  


Talep artışı bekleniyor

Yıl­dı­zı ye­ni par­la­yan Ka­ğıt­ha­ne-Sey­ran­te­pe ve Kar­tal-Mal­te­pe böl­ge­le­rin­de ta­lep ar­tı­şı bek­le­ni­yor. Eva De­ğer­le­me­’nin ra­po­run­da mer­ke­zi iş ala­nı kav­ra­mı­nın, bu ye­ni ge­li­şen pro­je­ler­le şeh­rin de­ği­şik mer­kez­le­ri­ne de ka­ya­ca­ğı­na işa­ret edi­li­yor. Ra­po­ra gö­re, Mas­lak hat­tı­nın ise, İs­tan­bu­l’­un mer­ke­zi iş ala­nı ola­rak ge­li­şi­mi­ni de­vam et­tir­me­si, ofis tip­le­rin­de kar­ma ve kon­sept pro­je­le­re yö­ne­lim ol­ma­sı ön­gö­rü­lü­yor.


Kira değerleri değişken

Avrupa Yakası’nda A sınıfı ofislerde istisnalar olmakla birlikte ağırlıklı ortalama metrekare birim kira değeri 15-33 USD/m2/ay civarında. Anadolu Yakası’nda ise A sınıfı ofislerde ağırlıklı ortalama metrekare birim kira değeri 20-30 USD/m2/ay değeri arasında değişiyor.


2014 ofis yılı olacak

ASİAD Avrasya Sanayici ve İşadamları Derneği Kurucusu ve Başaranlar Yatırım Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Faruk Başaran, 2014 yılında yapılacak en kârlı yatırımın ofis olduğunu söyledi.


Ömer Faruk Başaran, “Yapılan araştırmalar ve sektörün gidişatı göz önüne alındığında ofisin yatırımcısına kısa vadede daha fazla kâr sağladığını görüyoruz. Öyle ki iki evi olan biri de ofis yatırımı yapmak için doğru proje arıyor. Ofis yatırımı ile fazla kira geliri sağlama şansı, alıcıyı cezbediyor. Kira getirisi ve primlenme oranı yüksek bölgeler çok iyi incelenmeli” dedi.


Emine Açar/Bugün