18 / 04 / 2024

Tahincioğlu Gayrimenkul yatırıma 570 milyon dolar ayırdı!

Tahincioğlu Gayrimenkul yatırıma 570 milyon dolar ayırdı!

Tahincioğlu Gayrimenkul şu anda İstanbul'da Göztepe ve Ataşehir'de toplamda üç ofis, Çengelköy ve Seyrantepe'de konut projelerinin yanı sıra Hatay'da AVM projelerinde çalışmalarını sürdürüyor


İş hayatında bulunduğu son 25 yıllık dilimde 1 milyon metrekarelik inşaat yaparak sektörde varlık gösteren, aynı zamanda enerji, hizmet ve finans alanlarında da yer alan Tahincioğlu Holding, gayrimenkul çatısı altında 2014 yılına kadar 860 milyon dolarlık yatırım planlıyor. Tahincioğlu Gayrimenkul şu anda İstanbul'da Göztepe ve Ataşehir'de toplamda üç ofis, Çengelköy ve Seyrantepe'de konut projelerinin yanı sıra Hatay'da AVM projelerinde çalışmalarını sürdürüyor.

Bu yıl Palladium Tower'e 220 milyon dolar, Finans Merkezi'ndeki ofis ilk projesine 200 milyon dolar ve Antakya'daki AVM'ye 150 milyon dolar olmak üzere toplam 570 milyon doları yatırıma aktarmayı planlayan Tahincioğlu Gayrimenkul, hedeflediği 100 milyon dolar cironun yarısını elde etmiş durumda.

SEKTÖRDE ÖNEMLİ OYUNCU OLMAK İSTİYORLAR

Tahincioğlu Gayrimenkul olarak gayrimenkul sektöründe önemli oyunculardan biri olma stratejisi doğrultusunda, 2011 yılı içinde sahip olunan gayrimenkul portföyünün büyütülmesi, yeni gayrimenkul yatırımlarının yapılması ve inşaatı devam eden projemizdeki satışların tamamlanmasını öncelikli hedefler olarak belirlendiklerini kaydeden Tahincioğlu Gayrimenkul İnşaat ve Turizm A.Ş Genel Müdür Vekili Alpaslan Çalım, bugüne kadar ticari gayrimenkule ağırlık verdiklerini dile getirdi. 2011 yılı içinde geliştirilmekte olan yeni projeler, planlama aşamasındaki konut projeleri ve inşaatı devam eden projelere yoğunlaştıklarını kaydeden Çalım, yılın ilk yarısı için belirledikleri hedeflerin büyük bir kısmı gerçekleştirdiklerini kaydetti.

Tahincioğlu Gayrimenkul tarafından 2011 yılının ikinci yarısında İstanbul'da Kozyatağı (Ataşehir) ve Finans Merkezi (Ümraniye) bölgeleri ile Hatay Antakya'da toplam 3 adet ticari gayrimenkul projesinin hayata geçirileceğini belirten Çalım, “Bu projelerden 2'si A+sınıfı ofis kulesi, 1'i alışveriş merkezi olup konut içermemektedir. Bununla birlikte İstanbul içinde dört farklı lokasyonda toplamda yaklaşık 3 bin bağımsız bölümü kapsayan konut projeleri planlanmaktadır. Konut projelerinin planlandığı bu dört lokasyondan ikisini daha önce Seyrantepe ve Çengelköy olarak açıklamıştık. Diğerleri halen planlama aşamasında olduğundan açıklama yapamıyoruz” dedi.

PALLADİUM'UN KULESİ DE OLACAK

2011'in ikinci yarısı itibariyle geliştirilmekte olan projelerle ilgili olarak ayrıntı bilgi aktaran Çalım, ilk projenin Palladium Tower olduğunu belirtti. Ataşehir'deki Palladium AVM'nin karşısındaki 17 bin 43 metrekare arsa üzerine A+ sınıfı ofis kulesi olarak geliştirilecek projenin toplam 88 bin metrekare inşaat alanı olacağını belirten Çalım, “Kiralanabilir alanı 55 bin metrekare olarak hesaplıyoruz. Aralık 2013'te tamamlamayı planladığımız projenin mimarisini Swanke Hayden Connell Mimarlık A.Ş. üstlendi” dedi.
İkinci projenin Ataşehir Finans Merkezi Ümraniye'de olacağı dile getiren Çalım, “İsmi henüz belirlenmeyen bu projede A+ sınıf ofis kulesi olacak. 12 bin 105 metrekare arsa üzerine 75 bin metrekare inşaat yapılacak. 50 bin metrekare kiralanabilir alana sahip olması beklenen bu proje de Aralık 2013'te bitirilecek” diye konuştu.

Birde Antakya'da Asi Nehri kenarında alışveriş merkezi yapmak üzere kolları sıvadıklarını kaydeden Çalım, “Burada 23 bin 362 metrekare arsa üzerine 105 bin metrekare inşaat yapacağız. Kiralanabilir alanı 40 bin metrekare olacak. Ergun Mimarlık'ın üstlendiği proje Nisan 2013'te hizmete girmek üzere hazır olacak” diye konuştu.

TAHİNCİOĞLU GAYRİMENKUL'ÜN 2011 ÖNGÖRÜLERİ:

Genel seçimler ve taleplerin seçim sonrasına ertelenmesi nedeniyle, birçok sektörde olduğu gibi gayrimenkul sektöründe de seçim tarihi yaklaştıkça bir durgunluk dönemi yaşanmış fakat seçimler sonrası siyasi istikrarın devam etmesi ile yaşanan bu kısa süreli durgunluk dönemi hızla etkilerini yitirmeye başlamıştır. Oluşan bu kısa süreli durgunluk döneminde satışı devam eden projemizdeki taleplerde olumsuz yönde bir değişim yaşanmamış ve satışlar planlandığı şekilde devam ederek tamamlanma aşamasına gelmiştir. Yine geliştirilmekte olan projelerimizde bu süreçte devam etmiş ve yılsonuna doğru artması beklenen talebi karşılamak açısından projelerimizin geliştirme süreci hızlandırılmıştır. Genel olarak 2011 yılının ilk yarısında Tahincioğlu Gayrimenkul, seçim sürecinde yaşanan durgunluktan en az derecede etkilenmiş ve seçim sonrası oluşabilecek talebi karşılamak adına yeni yatırımlarına hız vermiştir.

Son dönemde hükümetin almış olduğu tedbirler ile konut finansmanının zorlaşması, kısa vadede konuta olan talep üzerinde olumsuz yönde bir baskı yaratsa da, yılbaşından beri inşaat maliyetlerindeki kayda değer artışla birlikte özellikle yeni yapılan nitelikli konut projelerinde fiyatların olumsuz yönde etkilenmesi beklenmemektedir. Ülkemizdeki genç nüfus oranındaki hızlı artışa paralel olarak yeni konut ihtiyacının sürekli olarak büyümesi ve mevcut konut stokunun büyük bir kısmının depreme dayanıklılık yönünden yetersiz olması nedeniyle orta vadede konut projelerine olan talebin devam etmesi beklenmektedir. Bu talebin karşılanması açısından konut projesi yatırımlarının gayrimenkul sektörü içindeki payını koruması beklenmektedir. Bu beklentiye rağmen konut projelerinin yer alacağı lokasyon seçimi, arsa ve inşaat maliyeti girdilerinin optimize edilmesi, konsept seçimi ve hedeflenen alıcı profilinin doğru belirlenmesi gibi faktörlerin, yüksek rekabetin yaşandığı konut piyasasında proje başarısını doğrudan etkileyeceği düşünülmektedir.

Dünya piyasalarında dönem dönem yaşanan ekonomik dalgalanmalara rağmen Türkiye'deki ekonomik durumun daha stabil olması ve global piyasalardaki değişimlerden daha az derecede etkilenmesinin ülkemizdeki yeni gayrimenkul yatırımlarının artması açısından önemli olduğu düşünülmektedir. Seçimler sonrası siyasi istikrarın devam etmesi ve cari açığın kapatılmasına yönelik alınan tedbirlerle birlikte orta vadede Türkiye'deki ekonomik büyümenin devam edeceği beklenmektedir. Bu büyümeye ve istikrar ortamına paralel olarak yabancı yatırımcıların Türkiye'ye olan ilgisinde de bir artış olması beklenmektedir.


Hüseyin Belibağlı/Emlakkulisi.com



Önerilen Bağlantılar : Yeni konut projeleri