24 / 04 / 2024

Zam oranlarının en düşük olacağı sektör gayrimenkul!

 Zam oranlarının en düşük olacağı sektör gayrimenkul!

Secretcv.com anketine göre zam oranlarının en yüksek olacağı sektör kuyumculuk, en düşük olacağı sektör ise gayrimenkul. Adayların yüzde 33’ü ise gelecek yıl zam alamayacaklarını düşünüyor...



Secretcv.com’un, 2014 yılı zam oranlarına yönelik düzenlediği ankette 1620 firma yetkilisi ve 18 bin 300 adayın görüşü alındı. 22 Kasım-16 Aralık arasında gerçekleştirilen ankette firma yetkililerinin öngörüleri zam oranlarının geçen yılki yüzde 7’lik düzeyi aşarak, yüzde 9 seviyesine yükseleceği yönünde. İş başvurusu yapan adayların ise bakış açısı daha farklı. 


Birçok sektördeki büyük firmaları ve KOBİ’leri temsil eden firma yetkililerinin yanıtladığı anket sonuçlarına göre, firmalar patronların bu yıl geçtiğimiz yıllara göre daha cömert davranacaklarını düşünüyor. Anket, 2014’te maaşlara ortalama yüzde 9 zam yapılacağını, en çok zammın yüzde 25 ile kuyumculuk sektöründe, en düşük zammın ise yüzde 3,3 ile gayrimenkul sektöründe verileceğini ortaya koyuyor. 


Zamlar e-ticarette yüksek, sağlıkta düşük

Ortalama rakamlara bakıldığında, kuyumculuğun ardından en yüksek oranda zam alması öngörülen sektörler sırasıyla yüzde 20 ile dış ticaret, yüzde 15 ile dayanıklı tüketim malları, denetim, e-ticaret, madencilik ve restorancılık. Bu rakamlar ışığında Secretcv.com yetkilileri karlı şirketlerin ve rekabetin yoğun olduğu sektörlerin yüksek ücret artışı yapacakları yorumunu paylaşıyor.


Gayrimenkulün ardından en düşük zammı alacak sektörler ise yüzde 5 ile otelcilik, yüzde 5,2 ile danışmanlık ve yüzde 5,3 ile sağlık olacak.


Adaylar zam konusunda umutsuz

Firma yetkililerinin aksine, iş arayan adaylar zam konusunda umutsuz. “Yeni yılda firmanızdan yüzde kaç zam bekliyorsunuz” sorusuna, ankete katılan 18 bin 300 adayın yüzde 33,23’ü “Zam yapılacağını düşünmüyorum” yanıtını verdi. Yüzde 5’in altında zam bekleyen adayların oranı yüzde 19, yüzde ile yüzde 10 arasında zam yapılacağını düşünen adayların oranı ise yüzde 26,82.