29 / 04 / 2024

Yeşil binalara teşvik geliyor!

 Yeşil binalara teşvik geliyor!

Gayrimenkul Zirvesi'ne katılan Kadir Topbaş'ın kentte, küçük ama insan sağlığına ve konforuna değer veren daha kaliteli ve yeşil binalar yapmasını önermesi sektör profesyonellerince olumlu karşılandı.



GYODER tarafından düzenlenen Gayrimenkul Zirvesi'ne katılan İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş'ın kentte, küçük ama insan sağlığına ve konforuna değer veren daha kaliteli ve yeşil binalar yapmasını önermesi sektör profesyonellerince olumlu karşılandı. 


Topbaş'ın kendi enerjisini üreten, çevre dostu faktörleri kullanan binalara teşvik ve ayrıcalıklar gelebileceğini söylediğini hatırlatan, Altensis firması kurucu ortaklarından Emre Ilıcalı, konunun birinci ağızdan gündeme gelmesinin sevindirici olduğunu söyledi. Ilıcalı, ülkemizde yeni çıkan Binalarda Enerji Performansı Yönetmeliği'nin bir sonucu olarak iyi seviyede enerji performansına sahip binalara birtalam teşvikler ve kolaylıklar sağlanabileceğini anlattı. Bu konuda teşviklerin en yaygın olduğu ABD'den örnekler veren Ilıcak şunları söyledi: 


"Bürokratik işlemlerde (ruhsat, onay, izin) öncelik/harçlarda indirim uygulanabilir. 

Örneğin Chicago Şehrinde LEED sertifikasına aday projeler bunu belgelendirdiği takdirde, 15 gün gibi kısa sürelerde yapı ruhsatı alabüiyor. Ayrıca yeşil binalara yüzde 10'a yalan harç indirimi yapıkyor. Türkiye'de alınan sertifika seviyesine göre vergi, genel gider indirimleri uygulanabilir. Mesela yeşil binaya su ve elektrik daha ucuza sağlanabilir. Cincinnati, New York, Virgina eyaletlerinde LEED sertifikasını hedefleyen ve bunu belgeleyen projeler hedefledikleri sertifika seviyesine göre gayrimenkul vergileri indirilmektedir. Yeşil olması tasarlanan binalar, belirlenen hedefleri yakalamayı taahhüt ederse, normalde izin verilen emsallerin üzerinde yapılaşma hakkı tanınabüir. Bu Seattle kentinde geçerhdir. 

Portland kenti teşvik programına göre yeşü binalara özeHiklerine göre 225 bin dolara kadar hibeler, Oregon eyaletinde düşük faizh krediler verilmektedir." 


Hürriyet Ek



Önerilen Bağlantılar : Yeni konut projeleri