28 / 03 / 2024

Türkiye'de yeşil bina için 18,6 milyar dolarlık yatırımı yapılacak!

Türkiye'de yeşil bina için 18,6 milyar dolarlık yatırımı yapılacak!

Türkiye'de çevre dostu yatırımlar kapsamında ulaşım altyapı çalışmalarına, yeşil binalara ve atık yönetimine yaklaşık 47 milyar lira yatırım yapılacak. Türkiye'nin sanayileşme ve kentleşme hızına paralel olarak, yeni yapılacak yeşil binalara 18,6 milyar dolar harcanacak.


Dünya Bankası Grubu üyesi Uluslararası Finans Kurumu (IFC), Türkiye'nin yenilenebilir enerji alanında 2020'ye kadar yaklaşık 28 milyar dolar yatırım çekeceğini öngörüyor.


Enerjide ithalatçı konumunda bulunan ve yenilenebilir enerji kaynaklarının elektrik üretimindeki payını artırmayı hedefleyen Türkiye'ye yatırımcının ilgisi giderek artıyor. 


AA muhabirinin, IFC'nin "Gelişmekte Olan Piyasalarda İklim Değişikliği Yatırım Fırsatları Raporu'ndan" yaptığı derlemeye göre, son dönemde yaşanan siyasi ve politik olaylara rağmen Türkiye'nin gayri safi yurt içi hasılasındaki büyüme, birçok G20 ülkesini geride bıraktı. Bu durum Türkiye'ye yatırımcı ilgisinin devam etmesini sağladı. 


Rapora göre, temiz enerji sektöründe yatırımcı için büyük potansiyel sahip Türkiye, 2020 itibarıyla 27,7 milyar dolarlık yenilenebilir enerji yatırımı alacak. Bu miktarın, 16,4 milyar doları rüzgar enerjisinde, 7,4 milyar doları güneşte, 3,4 milyar doları jeotermalde ve 560 milyon doları da hidroelektrik alanında gerçekleşecek. 


Söz konusu yatırımların tamamlanması Türkiye'nin yenilenebilir enerjide hedefleri açısından büyük önem arz ediyor. 


18,6 milyar dolarlık yeni yeşil bina 


Öte yandan, Türkiye'de çevre dostu yatırımlar kapsamında ulaşım altyapı çalışmalarına, yeşil binalara ve atık yönetimine yaklaşık 47 milyar lira yatırım yapılacak. 


Türkiye'nin sanayileşme ve kentleşme hızına paralel olarak, yeni yapılacak yeşil binalara 18,6 milyar dolar harcanacak. Ülkedeki en fazla büyüyen alanlardan biri olan gelen ulaşım sektöründe çevre dostu yatırımlar gündeme gelecek. Bu kapsamda, düşük karbonlu ulaşım için 2020 itibarıyla en az 24 milyar dolar yatırım yapılacak. 


Türkiye'de daha sürdürülebilir bir ortam oluşturması, ulaşımda elektrikli araçların yaygınlaştırması ve yüksek hızlı tren projelerinin tamamlanmasının gerektiği ifade edilen raporda, bu planların gerçekleşmesine bağlı olarak ulaşımda daha fazla çevre dostu yatırım yapılacağı belirtildi. Ayrıca atık yönetimi için de 4,4 milyar dolar yatırım yapılması bekleniyor. 


Türkiye 2023'de elektrik üretiminin yüzde 37'sini yenilenebilir enerji kaynaklarından karşılamayı hedefliyor. IFC'ye göre, geçen yıl yenilenebilir enerjiye 1,9 milyar dolar yatırım yapan Türkiye, bu hedefine doğru emin adımlarla ilerliyor. Türkiye, 2023 itibarıyla rüzgar enerjisinde 20 bin, güneş enerjisinde 5 bin ve jeotermal enerjide de 600 megavatlık ilave kapasite oluşturmayı planlıyor.


Hürriyet 




Önerilen Bağlantılar : Satışa çıkacak projeler