28 / 03 / 2024

Uğur Dumankaya: İnşaat sektörü 20 yılda katlanarak büyüyecek!

Uğur Dumankaya: İnşaat sektörü 20 yılda katlanarak büyüyecek!

Dumankaya İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı olan Uğur Dumankaya, açıklamasında 500 milyar dolarlık bir hacme sahip inşaat sektörünün önümüzdeki 20 yıl katlanarak büyüme göstereceği öngörüsünde bulundu.


SEKTÖRDE BALON YOK 


O Sektörde balon var mı? 


Bunu bir uzmanımız da açıkladı. Neden sektörde balon olmayacağını... 

Türkiye'de konutların yüzde 50'sinin yaşı 30'un üstünde. Türkiye'de gelişmekte olan ülkeden gelişmiş ülkeye makas kırıyor. 


İstanbul'un en değerli yerlerindeki konutlar eski. Hemen hemen herkesin aklında daha yeni daha akıllı daha iyi bir konuta geçme varken bence imkansız. Genç bir nüfus var. Bu hızla giderse daha 20 senesi daha var. Büyük bir küme var. Talep bu kümeye ulaşmakta biraz zorlanıyor sadece. 


Satışlarınızın ne kadarı yabancıya? 


Satışların yüzde 30'unu yabancıya yapıyoruz. Al Mazaya Holding gibi bir grupla stratejik ortaklığa girmemiz o bölgedeki satışlarımızı daha da artıracak. İstanbul'da artık Londra gibi bir yer olacak artık çok daha fazla yabancı ile birlikte yaşayacağız. 


Kentsel dönüşümde yapılan çalışmaları nasıl buluyorsunuz? 


Kentsel dönüşümde çok iyi niyetli çalışmalar yapılıyor. Bununla ilgili düzenlemeler ve kanunlarda çıkarıldı. Madem kentsel dönüşüm yapıyoruz. Keşke mahalle yapılırken doku birliği de oluşturulabilse... Bir koordinasyona ihtiyacımız var. Kent tekrardan dizayn ediliyor. Geri dönüşü yok. Bu konuya dikkat edilmesi gerektiğini düşünüyorum. 


Şu an gayrimenkul sektöründe satışlar ne durumda? 


İç dinamikler sektörde satışları pek etkilemiyor diye düşünüyorum. Dünyadan da eğer olumsuz etkiler gelmezse konut satışlarında patlama yaşanır. Ülkenin kısa vadedeki istikrarsızlıkları uzun vadede cazibe merkezi olmasına etki etmiyor bence. Biz zaten kısa vadede bakmıyoruz. Bugüne kadar 20 bine yalan konutun inşasına imza atan Dumankaya İnşaat, kentte projelerine devam ediyor. Mütekabiliyet Yasası'nın ardından yabancı yatınmcıya konut satış oranını yüzde 3'ten yüzde 30'lara çıkaran Dumankaya İnşaat, Ortadoğu'da birçok ülkeye yatınm yapan ve proje değerleri 5 milyar dolan bulan Arap Devi Al Mazaya Holding ile ortaklığa imza attı. İstanbul'da kentsel dönüşüm alanlannda projeleri bulunan Dumankaya İnşaat Yönetim Kurulu Başkam Uğur Dumankaya ile yeni yatınmlan, kentsel dönüşümü ve sektörü konuştuk. 


U BİN 500 KONUTLUK HEDEF


50 yıllık bir deneyime sahip bir firma. Yatırım planlarınızdan bahseder misiniz? 


Dumankaya İnşaat olarak, 5 bin 500 konut yapıyoruz. 2014'de teslim edeceğimiz 3 bin 250 dairemiz var. 1.5 milyar TL'lik bir portföyümüz mevcut. Bu sene 580 milyon TL'lik ciro ve yüzde 30'luk büyüme hedefledik. Sancaktepe'de de bir projemiz var. 4 bin 500 konutluk bir projeler üzerinde çalışıyoruz. 


FİKİRTEPE'DE BİZ DE VARIZ 


Fikirtepe'de de Dumankaya yı görüyoruz. Nasıl bir yatırım öngördünüz Fikirtepe'de? 


Fikirtepe'de iki arsanın anlaşmasını yaptık. Üçüncüsü için çalışmalar sürüyor. İstanbul'da kentsel dönüşümün en yüksek derecede hayata geçtiği bir yer Fikirtepe. KDV'lerin yüzde 1 olması inşaat firmaları Fikirtepe'ye itiyor. Biz de ilgileniyoruz bölge ile. Başka kentsel dönüşüm projeleriyle de ilgileniyoruz. Anadolu Yakası'nın en değerli yerinde. Başanya ulaşır diye umuyoruz. Güzel iş yapacak firmalar var. 


DEV ORTAKLIK 


Arap devi Al Mazaya Holding ile ortaklığınızdan söz eder misiniz? 


Türkiye'de rekabet yasasının çıkmasına istinaden yabancı yatınmcılar daha iyi bir seviyeye çıktı. Tüm satışlar içerisinde yabancıya satış yüzde 3'ler civanndaydı. Bu yıl yüzde 30 devam ediyor. Bu da gerçekten çok yüksek bir oran. Bunun büyük bir oranı Körfez ülkelerinden geliyor. Bunun olmasının sebeplerinden biri Türkiye'nin özellikle İstanbul'un yeni bir cazibe merkezi olması. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Arap pazannda yaptığı ciddi çalışmalar büyük etken. 


Sektörün en büyük sıkıntısı nedir? 


İnşaatın en büyük sıkıntısı haksız rekabet. İsteyen istediği sektörde yer alabiliyor. 20 bin konut yaptım. 20 konut yapanla aynı sınıfa tabi tutuluyor. İstediğini vaat edebiliyor, istediği gibi para toplayabiliyor. İşler sistematik şekilde ilerlemeli. 


Yeni Şafak 



Önerilen Bağlantılar : Yeni konut projeleri