04 / 05 / 2024

Türkiye 2014'te istihdam artışı bekliyor!

 Türkiye 2014'te istihdam artışı bekliyor!

Yazın yavaşlayan işe alımlar, sonbahar döneminde artarak pozitif bir tablo çiziyor. 2014 yılında Türkiye’nin yüzde 2,2 ile istihdam artışının yaşanacağı en yüksek 3 ülkeden biri olması ön görülüyor.


Gelecek yıl yoğun şekilde işe alım yapılması beklenen sektörler; bilişim, bilgi teknolojileri, perakende ve inşaat olarak öngörülürken, son 5 yılda bankacılık ve ilaç sektöründe krize bağlı yaşanan işten çıkarmaların bu yıl yaşanmayacağı belirtiliyor. 


Kışın gelmesiyle artan işe alımlar Türkiye’deki istihdam artışı için pozitif bir tablo çiziyor. Yapılan araştırmalara göre Türkiye, 2014 yılında istihdam artışının en yüksek olacağı 3 ülkeden biri. Dünya genelindeki ekonomilere bakıldığında bu rakama ulaşabilen ülke sayısının az olduğunu vurgulayan İnsan Kaynakları firması Hugent, 2014 yılında Türkiye’deki istihdam artışının yüzde 2,2 civarında olacağını belirtiyor.


2014 yılının istihdam açısından olumlu bir yıl olmasını beklediğini söyleyen Hugent İK Satış Direktörü Çağlan Ünal Üzümcü konuyla ilgili şu açıklamaları yapıyor; “Türkiye’ye hala birçok sektörde yabancı yatırımcı geliyor. Yerli şirketlerde ciddi büyümeler var, hem Türkiye genelinde hem de yurtdışında yapılan birçok projede yer alıyoruz. Yabancı şirketlerdeki temkinli hava hala devam etse de kriz dönemindeki gibi değil, gelişme sağlanıyor. Bunların hepsi istihdam açısından olumlu gelişmeler.”


En Çok İşe Alım Bilişim Sektöründe

2013 yılına oranla 2014 yılında da yoğun bir şekilde işe alım yapılması beklenen sektörler; bilişim, bilgi teknolojileri, perakende, inşaat, banka olarak sıralanırken kamu kurumlarının da ciddi istihdama sahip olduğunu belirtiliyor.  Hugent İK Satış Direktörü Çağlan Ünal Üzümcü en çok hangi pozisyonlara başvuru yapılacağı ile ilgili şu açıklamaları yapıyor; “2013’te en çok başvuru alınan pozisyonlar yine sayı olarak yüksek sayıda işe alım yapılan pozisyonlarda oldu, 2014’te de yine aynı şekilde olmasını bekliyoruz. Satış Temsilcisi, çağrı merkezi elemanı, servis personeli, banka pozisyonları, sağlık personeli ilanları yine 2014 yılında yüksek oranda talep göreceğe benziyor.” 


“Yabancı dil bilen personel bulmakta ciddi sıkıntı var”

Ülkemizde hala yabancı dil bilen personel bulmakta ciddi sıkıntılar olduğunu belirten Hugent İK Satış Direktörü Çağlan Ünal Üzümcü “ Çalışanlara kesinlikle ilk etapta İngilizcelerini geliştirmelerini öneririm. Bunun dışında Türkiye’de birçok çok uluslu firma var ve çok çeşitli dilleri bilen kişilere de ihtiyaç var. Rusça, Japonca, Korece, Çince son dönemlerde çok ihtiyaç duyulan diller arasında. Bulmakta zorlanmayacağınızı düşündüğümüz Almanca ve Fransızca bilen personeli bile belirli iş alanları için bulmakta güçlük çekiyoruz. Bu nedenle çalışanlara yabancı dillerini geliştirmelerini hatta ikinci bir yabancı dil öğrenmelerini öneriyorum.” diyor.