06 / 05 / 2024

Mehmet Tuza kimdir?

Mehmet Tuza kimdir?

2014 Vergilendirme Dönemi Gelir Vergisi Türkiye Geneli ilk 100 sıralamasında 73. sırasında yer alan Mehmet Tuza kimdir? İşte Pakpen Şirketler Grubu Sahibi Mehmet Tuza'nın hayatı..


Mehmet Tuza kimdir?

İlk parasını beş-altı yaşlarında simit ve gazete satarak kazanan Mehmet Tuza, 1958 yılında Konya’da sanat okulunun torna-tesfiye bölümünden mezun oldu.


Ancak daha çabuk para kazanabilmek için  baba mesleği ‘çeşmecilik’ ile yola devam etti.


1970 yılında askeri görevini tamamladıktan sonra ise bu defa, Paksu isimli firmayla büyük firmaların inşaat malzemeleri temsilciliğini üstlendi.


Konya’da boy göstermeye başlayan sanayi tesisleri bir başka alan demektir Mehmet Tuza için. Bu yüzden Konya Organize Sanayi Bölgesi’nde yerini alan Tuza’nın bir sonraki büyük adımı ise 1987 yılında kurduğu Pakpen olur. PVC kapı pencere üretiminde günümüzün önemli markalarından Pakpen’i kurarken, oldukça zorlanır. Çünkü, ne fazla sermayesi vardır ne de üretim teknolojisi… Tüm zorluklara rağmen yola devam eder, çünkü onun tanımlarıyla, sanayicilik biraz da tutku, heyecan ve heves işidir.


Yedi fabrikada üretim Pakpen, ileride devleşecek yapının temeli olur. Üretim alanlarına bir süre sonra boru ve yalıtım malzemesini katan Mehmet Tuza, şu anda üretimi, 300 bin metrekareye ulaşan entegre tesislerinde yedi fabrika ve 600’e yakın personelle yapıyor. Yıllık 250 bin ton plastik ve 500 bin metreküp yalıtım malzemesi işleyen grup, bugün, Konya’nın 3’üncü büyük firması olarak anılıyor.


İlk olarak ünlendiği plastik doğramanın yanı sıra plastik boruda da dünyaya penceresini açmayı başardı Tuza. Şu anda 50’ye yakın ülkeye ihracat yapıyor ve elde ettiği cironun genellikle yüzde 30’luk kısmı ihracatan. 40’tan fazla ülkede 200’ün üzerinde müşteriye sahip.


Gürcistan’ın tüm doğalgaz altyapısı, yine Gürcistan’ın Kobuleti, Poti, Kutaysi bölgelerinde korige kanalizasyon ve altyapı su boruları, Moritanya’da temiz su hattı boruları, İskandinavya’da temiz su hattı boruları, Türkmenistan Mary bölgesi ve Kazakistan Atrau bölgesinde altyapı su boruları ve doğalgaz borularında onun ürünleri tercih edildi.


Üstelik Güney Rusya ve İsrail başta olmak üzere Ortadoğu, Afrika, Avrupa ve Türk cumhuriyetleri için belirledikleri hedefler, hem ihracat miktarlarının hem de dünyada yer alacakları coğrafyanın giderek gelişeceğini gösteriyor.

2014'ün en çok gayrimenkul vergisi ödeyenleri açıklandı!