18 / 04 / 2024

Yeni imar yönetmeliği ile stüdyo daireler yasaklandı!

 Yeni imar yönetmeliği ile stüdyo daireler yasaklandı!

Birden fazla yönetmelik uygulamasına son verilerek tek bir yönetmeliğe geçilmesini esas alan Planlı Alanlar İmar Yönetmeliği ile ilgili herhangi bir uzatma gelmedi ve dün itibari ile yürürlüğe girdi.Yönetmelik gereğince, stüdyo daireler yasaklandı..


Şehirlerin dikey yerine yatay gelişmesini hedefleyen Planlı Alanlar İmar Yönetmeliği ile ilgili herhangi bir uzatma gelmedi ve dün itibari ile yürürlüğe girdi. 


Birden fazla yönetmelik uygulamasına son verilerek tek bir yönetmeliğe geçilmesini esas alan yeni düzenlemeyle, inşaat sektöründe birçok yenilik hayata geçirilecek.


Yeni Planlı Alanlar İmar Yönetmeliği ile 1+0 olarak nitelendirilen stüdyo dairelerin üretimlerine son verilecek. En küçük daire net 28.5 metrekarede 1 oda, 1 salon, mutfak, banyo ve tuvaletten oluşacak.


Yeni yönetmelikle bina istenen renge de boyanamayacak.


Belediyeler, çevrenin özelliklerine göre yapılar arasında uyum sağlamak, güzel bir görünüm elde etmek için dış cephe boya ve kaplamaları ile çatının malzemesini ve rengini tayin edebilecek. Bitmiş yapılar için de söz konusu yetki kullanılabilecek.


Yeni yönetmelikle, emsal verilip taban alanı verilmeyen parsellerde taban alanı sınırı yüzde 60’a kadar çıkarılabilecek. Böylelikle kat yoğunluğu azaltılacak.


Örneğin, yol cephesi 30 metre, derinliği 40 metre olan 1.200 metrekarelik bir arsada, yüzde 40 taban alanı kat sayısı ile taban oturumunun 480 metrekare olması gerekiyor.


Yeni yönetmeliğe göre yoldan 5’er metre komşulardan 3’er metre çekilmek sureti ile, 720 metrekarelik bir taban alanı olacak.


Böylelikle, 5 kat yapılabilen arsaya, yeni düzenleme ile 3,3 katlı bina yapılabilecek. Yatay mimariye de geçiş sağlanmış olacak.


Yönetmelikle, inşaat ruhsatı beklenmeden kazı izin belgesi de verilebilecek.


Planlı alanlar imar yönetmeliği ile yol boyu ticaretin teşekkül ettiği konut alanlarında, zemin katlarda otopark yükünün karşılanması şartıyla ticari kullanımlara izin verilecek.


Buna göre, bu alanlarda gürültü ve kirlilik oluşturmayan, imalathane niteliğinde olmayan, gayrisıhhi özellik taşımayan, halkın günlük ihtiyaçlarını karşılamaya yönelik dükkân, kuaför, terzi, muayenehane, lokanta, pastane, anaokulu, kreş gibi konut dışı hizmetlerin ticari kullanımlarına izin verilecek.


Bir bölgede imar planıyla getirilmiş farklı hükümler yoksa, arazinin meyli, yolun durumu, mevcut yapıların özellikleri, yöresel ihtiyaçlar göz önünde tutularak, parselde asgari ölçü belirlenecek.


Yönetmeliğin genel esasları değiştirilmemek kaydıyla, belediyelerin kendi yönetmeliklerini hazırlamalarına ve bu sayede yöresel uygulama yapmalarına imkân tanınacak.


Öte yandan yapılması zorunlu otopark alanlarının 2 katı alan ve bunun yanında bütün cepheleri gömülü otoparklar, emsal dışında yapılabilecek.


Otoparkların, bina yan, arka ve kısmen ön bahçenin altına yapılabilmesi de sağlanacak.




Planlı Alanlar İmar Yönetmeliği tam metni için <#dosya>



Özge ÖZDEMİR/ Konuttimes.com