28 / 03 / 2024

Son bir ayda gayrimenkul satışlarının yüzde 50'si yabancılara yapıldı!

Son bir ayda gayrimenkul satışlarının yüzde 50'si yabancılara yapıldı!

Son haftalarda kurda yaşanan artış neredeyse bir tek yabancı konut alıcısına yaradı. Yabancılar dolardaki artışla ev alım kararlarını hızlandırdı. Gayrimenkul şirketleri son bir aydaki satışların yaklaşık yüzde 50’sini yabancı yatırımcılara yaptı...


ARALIK ayından bu yana dövizin Türk lirası karşında sağladığı yüzde 8’i aşan yakın değer artışı yabancı konut alıcısının yüzünü güldürdü. Özellikle İstanbul gayrimenkul pazarı ile yakından ilgilenen yabancıların bu dönemde alım kararını hızlandırdığını söyleyen Teknik Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Nazmi Durbakayım, “Döviz yükselince ihracat cazip hale gelir. İnşatta da aynı durumu yaşıyoruz” dedi. Yabacıların talebine karşın onlara hitap eden konut arzında sıkıntı yaşandığını söyleyen Durbakayım, 2014’de inşaat sektörünün yabancıların siparişine göre proje geliştireceğini ifade etti.


EN ÇOK TALEP KÖRFEZ’DE

Son bir ayda satışlarını yarısını yabancılara yaptığını söyleyen Dumankaya İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Uğur Dumankaya, “Dövizdeki artışın avantajını yaşıyoruz. Yabancı, dolar ne kadar arttıysa o kadar ucuza alırım düşüncesiyle harekete geçti. Talepler ağırlıklı olarak Körfez ülkelerinden geliyor” dedi. Dumankaya, kurda yaşanan artışla beraber yerli alıcılarının bir kısmının alım kararını durdurduğunu, bir bölümünün de bu dönemi fırsata çevirdiğine dikkat çekti. Dolar bazında birikim yapanların yüksek fiyattan bozdurup konuta yatırım yaptığını dile getiren Dumankaya, “Bilinçli alıcı bu dönemi iyi değerlendiriyor. Ev almayı planlayanlar şirketler zam yapmadan önce harekete geçerse karlı çıkarlar ” dedi.


Gülistan Alagöz/Hürriyet