İnşaat Mühendisleri Odası Gaziantep Şube Başkanı Melih Meriç,inşaat sektörünün gerek organize sanayi bölgesindeki çalkantılar, gerek bölgemizdeki siyasi durumlar ve gerekse dünya ekonomisindeki kısırlaştırma politikaları yüzünden küçülme döneminde olduğunu söyledi.
Sanayide gizlenmeye çalışılan ama her geçen gün sayıları artan krizin, şimdi de inşaat sektörüne sıçrayabileceği yolundaki kuşkular artıyor. İnşaat Mühendisleri Odası Gaziantep Şube Başkanı Melih Meriç, inşaat sektörüyle ilgili karamsar konuştu.
Meriç, inşaat sektörünün gerek organize sanayi bölgesindeki çalkantılar, gerek bölgemizdeki siyasi durumlar ve gerekse dünya ekonomisindeki kısırlaştırma politikaları yüzünden küçülme döneminde olduğunu söyledi. Arsa fiyatları yerinde sayarken, daire fiyatlarının yüzde 20-25 aralığında düştüğünü belirten Meriç, "Bitmiş daireler satılmıyor, yarım kalanların inşaatları yavaş ilerliyor, yenilerine ise başlamıyorlar. 7 Haziran seçimlerinden sonra sektörün daha da küçüleceğini öngörüyoruz" dedi.
İBRAHİMLİ 2 VE YAMAÇTEPE ÖRNEĞİ
İnşaat sektörünün Türkiye'nin lokomotif sektörü olduğunu, işsizliği azaltan, kapatan bir sektör olan inşaat sektörünün sıkıntılı olduğunu dile getiren Melih Meriç, "Piyasada özellikle orta gelirin elde edeceği daire fiyatları yüzde 20-25 düşüş içinde. Bir iki ay önce 400 Bin lira olan bir daire şu an 320--330 Bin lira. 225 bin lira olan bir daire, 165-175 bin lira. Ancak bin metrekarelik bir arsa hala 1.5 Trilyon. Arsa maliyetleri yüksekliği devam ediyor, arsa fiyatları düşmüyor. Çünkü imara açılan veya açılacağı söylenen yerlerin imar uygulama planları hala ortaya konmamış durumda. İbrahimli 2, Yamaçtepe örneği gibi" diye konuştu.
YILDA 25 BİN RUHSAT ALINIYOR
İbrahimli 2 ve Yamaçtepe'nin imar uygulama planlarının ortaya konması halinde en azından arsa fiyatlarının düşeceğini, sektörün biraz da olsa hareketleneceğini söyleyen Meriç, "Yetkililerden ricamız inşaat sektörünün ekonomi üzerindeki etkilerini gözden kaçırmamaları yönünde. Hiç bir kamu kurumu veya belediyeler, özel sektörün yaptığı büyüklükte inşaat alanında ekonomiye katkı sağlayamaz. Gaziantep'te Şahinbey ve Şehitkamil'de özel sektör yılda 25 bin ruhsat alıyor. Belediyelerin yapacağı konut sayılarını düşünürsek, bu sayıya ulaşmaları mümkün olmaz" dedi.
BELEDİYELER BAŞARILI OLAMAZ
Belediyelerin konut işinde başarılı olabilmeleri için özel sektörü bu işin içine katmaları gerektiğini dile getiren Meriç, "Belediyelerin konut işini özel sektöre havale etmeleri lazım. Kentsel dönüşümü özel sektör yapmalı. Belediyeler ne yaparsa yapsın, özel sektörü işin içine katmadıkları sürece başarılı olamazlar" dedi.
Gaziantep 27