Esenyurt Belediye Başkanı Necmi Kadıoğlu, günde 16 inşaat ruhsatı verdiklerini belirterek, “120 bin konutu dönüştürdük. Kentsel dönüşümde yüzde 65’e ulaştık” dedi. Kadıoğlu, ilçede 9 yılda 120 bin konut ve 9 bin 600 işyerinin yenilendiğini söyledi.
Esenyurt Belediye Başkanı Necmi Kadıoğlu, 2004’te belediye başkanı olduğunda ruhsatlı bina sayısının yüzde 5 civarında olduğunu hatırlatarak, kentsel dönüşüm çalışmalarıyla ilçede 9 yılda 120 bin konut ve 9 bin 600 işyerinin yenilendiğini açıkladı.
Kadıoğlu, 2004’te 240 bin nüfusa sahip olan Esenyurt’ta 80 bin konutun yüzde 95’inin kaçak olduğunu belirterek, şunları söyledi: “2004 öncesi Esenyurt; İstanbul’un dışında, çarpık gecekondu yapılaşmasının olduğu, kentleşmeden uzak, devasa sorunları olan bir beldeydi. İşgalli araziler, parselasyonu yapılmamış tarlalar arasında irili ufaklı yapıların olduğu, davalı-hisseli parsellerin üzerine kurulmuş ruhsatsız yapılar, 1 sağlık ocağı, 90 kişilik sınıflar, çamurlu yollar, suyu, elektriği, doğalgazı, spor ve sosyal alanları olmayan, sorunlu bir kentti. 5 binlik, 1000’lik planları yoktu. Parsel bazında bölük pörçük planlar vardı.”
Göreve gelince planlama konusunu ele aldıklarını belirten Kadıoğlu, şöyle konuştu: “Esenyurt’un 50 yılını planladık. İlçenin tamamını kapsayan plan ve projelerle ulaşım çözümleri, altyapı, üstyapı, okul, sağlık, yeşil alan, spor alanı, kültür alanı gibi kentin tüm ihtiyacını karşılayacak sosyal donatı alanlarını oluşturduk. 5000’lik planları yapıp Büyükşehir’e aktardık. Planlar onaylanınca hızlı bir dönüşüm süreci başlattık. Yeni ve sağlam bina yapımını teşvik ettik. İmarları bitirelim, vatandaş kendi evini yapmaya başlasın, dedik. Günde 1 ruhsattan günde 16 ruhsata ulaştık. 2004’te günde 0.7 olan ruhsat ortalaması, her sene katlanarak, 2013’te günde 16 ruhsata ulaştı.”
Arsa değeri katlandı
Yerinde dönüşüm yapmak suretiyle 120 bin konut, 9 bin 600 dükkan ve 974 tane fabrika dönüştürdüklerini anlatan Kadıoğlu, “Esenyurt bugün kentsel dönüşümün en iyi örneğini sergilemektedir. Eski yapılar yıkılıp yerine yenileri yapılmaktadır. Kentsel dönüşümde vatandaş kendi binasını yıkıyor, yerine yenisini yapıyor. İki katlı binayı müteahhite verip yerine 5 daire alıyor. Kendisi yaptırıyorsa 10 dairesi oluyor. Eskiden 10 bin liraya satamadığı 150-200 metrekarelik, çift daire yapmaya uygun arsadan vatandaşın elde ettiği rant daire olarak 400 bin liraya çıktı” dedi.
Vatandaşın yaptığı yerinde dönüşümün yanısıra büyük tarlaları yapımcı firmalarla buluşturduklarını belirten Kadıoğlu, “Tarla ve arsaların sahiplerini arayıp bulduk. Bu arazilerin ortaklarının bir kısmını ABD’den getirdik. Arazi sahipleri arazi mafyasından kaçmış. Birini ABD’de aktarda bulduk. Kiptaş’la anlaştılar, arazisini kat karşılığı Kiptaş’a verdi” dedi.
Binalar tek renk
Büyük müteahhitler gelince vatandaşa cesaret geldiğini belirten Kadıoğlu, “Şu anda Esenyurt’ta 500’e yakın yap-satçı müteahhit var. Kentsel dönüşümde yüzde 65’i geçtik. Yapı sektörünün yüzde 65’i dönüştü” dedi. Kadıoğlu, şunları söyledi: “Kentsel dönüşümle yapılacak binaların cephelerine standart getirdik. Bina cephe modelleri oluşturduk. Bina cephelerinin beyaz olmasını şart koştuk. Esenyurt’taki binalar tamamen beyaz cepheli olacak. Tertemiz görünecek.”
Yeni binaların konak görünümünde olacağını ifade eden Kadıoğlu, “5 katlı binalarımızda emsal 2’dir. Binaları bitişik nizam olarak planladık. 500 metrekareyi geçen arsalarda emsal 2’den işlem görüyor. Böylece etrafında bahçe olmasını sağlıyoruz. Büyük siteler zaten kendi içinde yeşil alan bırakıyor” diye konuştu.
Yılda 60 bin göç alıyor
Esenyurt’tun nüfusunun 2012’de 53 bin arttığını belirten Kadıoğlu, şunları söyledi:
“2013 yılında nüfusumuz 60 bin kişi daha artacak. Anadolu’dan göç azaldı ama şehir içinden göç başladı. Depreme dayanıklı binalar çoğaldı. Yapıların yüzde 65’i deprem riskinden kurtuldu. Bu nedenle insanlar ilçemize geliyor. Türkiye’nin en kalabalık 15’inci ilçesi olduk. Nüfusumuz 620 bin. Beş yıl içinde 750 - 800 bine çıkıp orada duracak. Işıl ışıl bir kent yarattık. Arada bir kaçak elektrik kullanıldığı zamanlarda biraz sıkıntı oluyor. Elektrik tüketimini 24 megavattan 400 megavata çıkardık. BEDAŞ dışında bizim 100 milyon liralık altyapı, trafo ve takviye yatırımlarımız oldu. Spor alanında iki tane stadyum, yüzme havuzları, jimnastik salonları yaptık. 38 bin aktif sporcumuz var.”
3 termal su kaynağı var
Esenyurt’ta üç termal su kaynağı keşfettiklerini belirten Kadıoğlu, “Termal su ilçenin geleceğine damgasını vuracak” dedi. Suyun mineral değerinin çok yüksek olduğunu ifade eden Kadıoğlu, şunları söyledi:
“Suyun sıcaklığı 47 derece, mineral değeri 37 bin. Türkiye’nin en yüksek mineral değerine sahip. Bu değere en yakın olanı Hatay’daki Ottoman Oteli, 29 bin mineral değerine sahip. Van’daki Gazlıgöl 3 bin 800’lerde. Termal suyun kullanıldığı bir otel yapıldı, iki otel daha müracaat etti. Beykent Üniversitesi, Sağlık Bilimleri’nde kullanmak üzere boru döşedi. Haramidere, Ambarlı kavşağında suyu çıkardık. Hemen yanında bir tesis kuracağız.”
Esenyurt’ta 19 sağlık ocağı ve 2 hastanenin faaliyette olduğunu belirten Kadıoğlu, “Devlet hastanesi ek binayla 500 yatak kapasitesine ulaşacak. Kızılay Hastanesi’ni bakanlığa kiraladık. Medical Park, bir organ nakil merkezi kuracak. Doğa Hastanesi kuruldu” diye konuştu.
Parkları toplam 500 güvenlikçi koruyor
Esenyurt’ta yapılan anketlerde halkın birinci talebinin park çıktığını belirten Kadıoğlu, bu ihtiyacı karşılamak amacıyla mahalle aralarındaki 10-15 dönüm yerleri kamulaştırmak suretiyle park yaptıklarını açıkladı. Kadıoğlu, “Bu şekilde 360 bin metrekare alanı kamulaştırarak park yaptık. Bunlardan bir tanesi 74 bin metrekare. Bugünkü değeri 200 milyon dolar” dedi.
Parkları 24 saat koruma altında tuttuklarını kaydeden Kadıoğlu, şunları söyledi: “Parklarımızı 500 güvenlikçiyle koruyoruz. Halkın en büyük talebi park. Kamulaştırmak suretiyle yaptığımız bu parklardaki ağaçları ve peyzajı 24 saat koruyoruz. 2 büyük park daha yapıyoruz. Biri 86 bin metrekare, adını Necmettin Erbakan Parkı koyduk, bitirmek üzereyiz. Diğeri Abdullah Gül Parkı, 314 bin metrekare. Erbakan Parkı 6 ay içinde, Abdullah Gül Parkı’nı da 1.5 yıl içinde bitiririz. Şehitler Parkı’nda Hollanda’dan sonra ikinci büyük paintball sahası var.”
‘Meyve bahçesi kurduk’
Park yapmak için 2.5 milyon metrekare yer olduğunu ifade eden Kadıoğlu, “Hepsini yeşil alan yapacağız. Bunu yapınca kişi başına ortalama yeşil alan miktarı Esenyurt’ta 15 metrekareye ulaşacak. 105 dönüm mesire alanımız var. İçine bir de göl yapacağız. 50 dönümlük meyve bahçesi kuruyoruz. İçinde elma, armut herşey olacak. Çocuklar meyveyi dalından yiyecek.”
Yüzme havuzlu barınak
10 dönüm alan üzerinde hayvan barınağı yaptıklarını belirten Kadıoğlu, “İçinde hayvanlar için yüzme havuzları bile var. Tedavi ve kısırlaştırma amaçlı ameliyat yapıyoruz. Emanet aldığımız hayvanlar için para talep etmiyoruz. Çocuklar gelip burada hayvanları seviyor” dedi.
Romanların çocukları yatılı okulda eğitilecek
Romanlar Federasyonu’na bir bina tahsis ettiklerini belirten Kadıoğlu, mahallede kentsel dönüşüm başlattıklarını söyledi. Kadıoğlu, şöyle konuştu: “Roman mahallesinde mülkiyet belediye ortaklıydı, o konuyu hallettik. Dönüşüm başlattık, şimdi dönüşümdeki diğer mahalleler gibi kat karşılığı müteahhite veriyorlar. Seçimden sonra ailelerine maaş verip çocuklarını eğiteceğiz. Aralarında liseyi bitiren çok az insan var. Onları sosyal hayata kazandırmamız lazım.”
Esenyurt Üniversitesi açıldı
İstanbul Esenyurt Üniversitesi adıyla bir vakıf üniversitesi kurduklarını anlatan Kadıoğlu, “Üniversite 300 öğrenciyle öğrenime başladı. TED, Doğa ve Fatih kolejleri açılacak. 40 tane okul yapıyoruz. 10 kültür merkezine 50 bin insanımız geliyor” diye konuştu.
‘TEM’e kavşak açtık ulaşım rahatladı’
TEM otoyolundan Esenyurt’a giriş - çıkış için 35 milyon liralık yatırımla yeni bir kavşak yaptıklarını belirten Kadıoğlu, şöyle konuştu: “Bahçeşehir, Esenkent, Hoşdere, Haramidere yönüne çıkışlar bu kavşaktan yapılıyor. Kavşaklar gişeli, gişelerin kaldırılması diye bir şey yok. GSMH büyüdükçe, devlet bazı yerlerde halkın lehine feragat edebilir ama şu anda paraya ihtiyaç var. Devlet masraf ettiği bir yeri bırakırsa eğitimi, sağlığı neyle finansa edecek? Bu biraz boş beklenti. Gişeleri kaldırırsan herkes buraya hücum eder.” İlçedeki diğer ulaşım yatırımları konusunda bilgi veren Kadıoğlu, şunları söyledi:
“E5 ve E6 kavşaklarımızı hallettik. Metronun güzergahlarını çizdik. İlave otobüs hatları koyduk. Üç kavşak, bir meydan planlıyoruz. Cumhuriyet Meydanı, İncirtepe Tabela Durağı ve Yenikent Bulut Durağı’na kavşak yapacağız. Cumhuriyet Meydanı’nı da düzenleyeceğiz.”
6 büyük park planlıyoruz
Esenyurt Belediye Başkanı Necmi Kadıoğlu, ilçedeki park sayısını artırmak için çalışmalara hız verdiklerini belirterek, büyüklükleri 18 bin ile 260 bin metrekare arasında değişen 6 yeni park planladıklarını açıkladı
Esenyurt’ta park ve bahçe yapımına büyük önem verdiklerini kaydeden Esenyurt Belediye Başkanı Necmi Kadıoğlu, ilçede 6 büyük park daha planladıklarını açıkladı. Esenyurt’ta şehir parkı, mahalle parkı ve çocuk oyun alanı olarak grupladıkları parklar hakkında bilgi veren Kadıoğlu, şunları söyledi.
“1.3 milyon metrekare alanı ağaçlandırdık. 100 bin adet ağaç ve fidan diktik. 74 dönümlük Recep Tayyip Erdoğan Parkı, 120 dönümlük Şehitler Parkı, 140 dönümlük Gaziler Parkı, 31 dönümlük İncirtepe Parkı, 85 dönümlük Prof. Dr. Necmettin Erbakan Parkı, 320 dönümlük Abdullah Gül Parkı, 35 dönümülk Kadir Topbaş Şehir Parkı, herbiri 10 dönümün üstünde 22 mahalle parkı, 61 çocuk parkı ve 120 dönümlük mesire alanı yaptık.”
Kadıoğlu, büyüklükleri 18 bin ile 260 bin metrekare arasında değişen yeni park yatırımları konusunda şu bilgileri verdi:
* Ardıçlı Parkı: Toplam alan, 75 bin metrekare. Piknik alanı içerisinde yetişmiş ağaçlar ve geniş yeşil alanlar, yürüyüş ve koşu yolları, çocuk oyun alanları, yapay gölet, açık ve kapalı kafe ve restoran alanı, seyir alanları, açık ve kapalı piknik masaları, çeşmeler vs. bulunacak. Park Ardıçlı Mahallesi TEM Bağlantı yolu gişeler yanında bulunuyor.
* Güzelyurt Semt Parkı: Toplam alan, 23 bin metrekare. Park içerisinde yürüyüş yolları, adapark çocuk oyun alanları, fitness alanları, yapay şelaleli gölet, süs havuzu, açık ve kapalı kafe ve restoran alanı, anfi tiyatro, seyir alanları, ağaçlık ve yeşil alanlar, çiçek parterleri vs. bulunacak. Park yapılacak alan Güzelyurt Mahallesi Aslanyurdu sitesi yanında bulunuyor.
* 75. Yıl Parkı: Toplam alanı 18 bin metrekare. Ağaçlık ve çim alanlar, şelale ve gölet, seyir terasları, pergolalar, banklar, restoran, kafeterya, çok amaçlı mini saha, çocuk oyun alanları olacak. Park Yenikent Mahallesi Atatürk Caddesi üzerinde bulunuyor.
* Esenyurt Rekreasyon Köyü: Toplam alanı 260 dönüm. Rekreasyon alanı içerisinde yapay gölet ve şelaleler, alışveriş alanları, kafeterya ve restoranlar, piknik alanları, yetişmiş ağaçlar ve geniş yeşil alanlar, yürüyüş ve koşu yolları, çocuk oyun alanları, açık alan spor alanları, seyir alanları, açık ve kapalı piknik masaları, çeşmeler, açık ve kapalı otopark alanları vs. bulunacak. Rekreasyon alanı Atatürk mahallesi Adnan Kahveci Bulvarı üzerinde bulunuyor.
* Abdullah Gül Parkı: Toplam alanı 75 bin metrekare. Ağaçlık ve çim alanlar, yapay gölet ve şelaleler, kafeterya, restoran, başkanlık misafir binası, kütüphane, güvenlik binaları, yaşlılar evi, çok amaçlı spor sahaları (basketbol, voleybol, alan tenisi, mini futbol sahası), piknik alanları, çocuk oyun alanları, fitness alanları, yürüyüş yolları, pergolalar, banklar, otoparkı ile aktif ve pasif rekreasyonların yapılacağı şehir parkı olacak. Park Atatürk Mahallesi Atatürk Caddesi üzerinde bulunuyor.
* Güzelyurt 8. Sokak Parkı: Toplam alanı 4 bin 200 metrekare. Ağaçlık ve çim alanlar, süs havuzu, kafeterya, çocuk oyun alanları, fitness alanları, yürüyüş yolları, kameriyeler olacak. Park Güzelyurt mahallesi 6-8 Sokaklar arasında bulunuyor.
Devlet kurumları ‘tek çatı’da
Esenyurt Belediye Başkanı Necmi Kadıoğlu, ilçede dağınık halde bulunan tüm devlet kurumlarının tek çatı altında toplanacağını söyledi. Kadıoğlu toplam 128 bin metrekare inşaat alanı üzerinde gerçekleştirilecek merkezde, belediye hizmet binası ve meclis salonu, hükümet konağı, emniyet müdürlüğü, sağlık ocağı gibi kamu kurumlarının yeralacağını kaydetti. Kadıoğlu, kat karşılığı inşa edilecek komplekste ofis, konut, alışveriş ve rekreasyon alanları olacağını da ifade etti.
Kadıoğlu, “Modern bir kentsel toplanma mekanı olarak tasarlanan kompleks birarada barındırdığı farklı nitelikteki kamusal ve özel işlevler ile öncü bir toplu kamu yönetimi ve çok işlevli yapı örneği oluşturuyor. Tüm bu işlevlerin araç parkı gereksinimini karşılamaya yönelik olarak ise üst katlarla bağlantılı, giriş ve çıkışının Doğan Araslı Caddesi’nden sağlandığı 3 adet otopark katı oluşturuldu” diye konuştu.
Kadınlara modern konukevi
Esenyurt Belediye Başkanı Necmi Kadıoğlu, 11 bin 700 metrekare alan üzerinde, 48 dairelik kadın konuk evi inşa edileceğini söyledi. Kadıoğlu konuk evinde idari bina, sosyal tesis alanı, kafe ve restoran, kapalı yüzme havuzu, sauna, hamam ve hizmet binası olacağını belirterek, şöyle konuştu: “Atatürk Mahallesi’nde planlanan konuk evinde doktor, hemşire ve hizmet personeli yeralacak. Konuk evinde ayrıca yeşil alanlar, süs havuzu, yürüyüş yolları, dinlenme alanları, spor tesisi de bulunacak.”
Altı otopark üstü pazar yeri
Esenyurt Belediye Başkanı Necmi Kadıoğlu, otopark, pazar yeri, cami ve kültür merkezlerini tek çatı altında topladıklarını söyledi. Kadıoğlu, “Bodrum katı otopark, giriş katını pazar, üstünü de cami ya da kültür merkezi yapıyoruz” dedi. Kadıoğlu, şu bilgileri verdi: “Kapalı pazar projesini, her mahallede yapıyoruz. Şu anda 4 tanesini bitirdik. İşletmesini de belediye olarak biz yapıyoruz. 5 bin metrekare üzerine inşa ediyoruz. İçinde elektriği, suyu var. Üstüne çadır kurma derdi yok. Üstlerine de 5 bin kişilik cami yapıyoruz. Otopark, pazar yeri, cami ya da kültür merkezi, bir taşla üç kuş...”
Fehim Genç/Milliyet Gazetesi
Önerilen Bağlantılar : Satışa çıkacak projeler