30 / 04 / 2024

Nazmi Durbakayım, inşaatçıların gördüğü muameleyi eleştirdi!

Nazmi Durbakayım, inşaatçıların gördüğü muameleyi eleştirdi!

İnşaatçıların gördüğü muameleye isyan eden İNDER Yönetim Kurulu Başkanı Nazmi Durbakayım "Bankacısı, belediyecisi, vatandaşı vur abalıya misali bu sektörün üzerine gelirse bu iş olmaz" dedi


İstanbul inşaatçılar Derneği (İNDER) Başkanı ve Teknik Yapı'nın patronu Nazmi Durbakayım, inşaat dünyasındaki sorunlarını anlattı. Türkiye'de istihdamın yüzde 20'sini sağlayan inşaat sektörüne herkesin gözü gibi bakması gerektiğini söyleyen Durbakayım, belediyeler başta olmajc üzere birçok kurumda inşaatçıların gördüğü muameleyi eleştirdi. 


Durbakayım şunları söyledi: "Vur abalıya misali bankacısı, belediyecisi, vatandaş bu sektöre vurursa bu iş olmaz. Bugün en ufak bir inşaat şirketinde çalışan sayısı 100. O şirketin sahibi veya patronu olan kişi, aynı zamanda firmanın ırgatıdır. Bu kişi, belediyeye gittiğinde rantçı muamelesi görüyor. Böyle bir şey olabilir mi? 


Biz bu makamlara bu kadar saygı gösterirken bu makamları işgal eden kişilerden de saygı görmeliyiz. Onlardan icazet ya da borç para almaya gitmiyoruz. Olması gereken şekilde, bir işimizin görülmesi için geliyoruz. 

Bu işi yapmaktan keyif duymadığımızı ve gerekirse sektörden çekileceğimizi bildirmeliyiz." Sıkıntılar dile gelmiyor Müteahhitlik müessesesinin bir güven müessesesi olduğunu vurgulayan Durbakayım "Sektörümüzde güven müessesesini daimi kılmak istiyorsak, haksız rekabetin önüne geçmeliyiz. Bunun için de ihbar etmek suretiyle merpen altı imalatları engellemeliyiz" diye konuştu. 


İnşaat sektöründe sıkıntıların dile getirilmesinin zor olduğunu belirten Durbakayım "Hangi konuyu götürürsek götürelim, bir takım şeyleri eksik beyan ettiğimiz, istediğimiz gibi kılıfına soktuğumuz ve hakkıyla yapmadığımız gibi bir kanaat var. Bu kanaati silmek zorundayız" dedi. 


Hurda inşaata izin veriliyor Parası olan herkesin Türkiye'de gelişigüzel bina yapmaya hakkının olmadığını söyleyen Durbakayım, "İnşaat yapacağım diyen bir müessese veya kişi bunu yapabiliyor ve bundan hoşnut kalmazsa çekip gidebiliyor. Hurda olacak inşaatların yapılmasına hala izin veriliyor. Bugün altyapısı olmayan kişilerin bu işi yapmasına izin veriliyor" dedi. Durbakayım, inşaatçıların kötü icraatlarından dolayı ortaya çıkan Kat Mülkiyeti Kanunu'nun, kötü binaların yenilenmesi noktasında inşaatçının elini kolunu bağladığını söyledi. 


Yenileme çalışmalarında kat maliklerinden birinin direnmesinin bütün süreci kilitlediğini anlatan Durbakayım "Bizim mucize dediğimiz Kat Mülkiyeti Yasası başımıza bela oldu" ifadesini kullandı. 


Afet yasasıyla bu konuya çareler arandığını belirten Durbakayım, bu konunun tek çaresinin acil kamulaştırma olduğunu savundu. 2014'de 8 ayrı projenin startını vermeyi planlayan Teknik Yapı, Fikirtepe'deki ruhsat verme süreci hızlanırsa bu hedefini 10'un üzerine çıkaracak. Son 5 yıl içinde 6 bin 958 dairenin inşaatına başladıklarını ve 6 bin 411 daireyi sahiplerine teslim ettiklerini belirten Teknik Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Nazmi Durbakayım, Fikirtepe, Halkalı, Suadiye, Bağdat Caddesi gibi bölgelerde toplam 4 bin konut daha inşa etmeyi planladıklarını söyledi. 


Sözcü 



Önerilen Bağlantılar : Yeni konut projeleri