29 / 03 / 2024

Körfez ülkeleri Türkiye'de 2.8 milyon metrekare yatırım yaptı!

 Körfez ülkeleri Türkiye'de 2.8 milyon metrekare yatırım yaptı!

Yabancıların mülk ediniminin kolaylaştırılmasıyla yabancı yatırımlar konut sektöründe satın almada rekora koşuyor. Geçen yıl, yabancı yatırımcılar Türkiye’de toplamda 8 milyon metrekare mülk edinirken, bunun 2.8 milyon metrekaresini Körfez yatırımcıları aldı.



Yabancıların mülk ediniminin kolaylaştırılmasıyla yabancı yatırımlar konut sektöründe satın almada rekora koşuyor. Geçen yıl, yabancı yatırımcılar Türkiye’de toplamda 8 milyon metrekare mülk edinirken, bunun 2.8 milyon metrekaresini Körfez yatırımcıları aldı. Kişi bazında yatırımcı sayısı 17 binden 27 bine çıkarken Suudi yatırımcılar Almanları sollayarak ilk sıraya yerleşti. İkinci sıraya gerileyen Almanlar’ı İngiltere izledi.


BAHREYNLİ YATIRIMI YÜZDE 666 ARTTI

Körfez ülkelerinin Türkiye ilgisi incelendiğinde çarpıcı bir tablo görülüyor. Bahreyn vatandaşları 2014'te yatırımlarını yüzde 666, Kuveytliler yüzde 291, Birleşik Arap Emirlikleri vatandaşları yüzde 181, Iraklılar ise yüzde 177 arttırdı. Aynı şekilde Suudlu yatırımcılar yüzde 135, Katarlılar yüzde 105 ve Umman vatandaşları yüzde 58 oranında yatırım yaptı. İran vatandaşlarının geçen yılki konut yatırımı ise yüzde 10 azaldı.



SATIN ALINAN PARSEL ARTIYOR

Yabancıların son 2 yılda Türkiye’de yaptıkları yatırımları incelediğinde ise alan bazında 2014’te 2013’e göre yüzde 86, yatırım yapan kişi sayısında ise yüzde 55 artış oldu görülüyor. Körfez'in Türkiye'ye ilgisini değerlendiren Eva Gayrimenkul Değerleme Genel Müdürü Cansel Turgut Yazıcı, “2013'te 4,3 milyon metrekare olan rakam, 2014'te 8 milyon metrekare oldu. Yani yüzde 86 artış gerçekleşti. Yatırım yapan kişi sayısı ise 17 binden 27 bine çıktı. Bu da yaklaşık yüzde 55 artış demektir" değerlendirmesinde bulundu.



BU İLGİ ARTARAK DEVAM EDER

Türkiye’nin hem sahip olduğu konumu, hem de iklimiyle Körfez ülkelerinin cazibe merkezi olmaya devam ettiğini söyleyen Yazıcı, "2015 yılında da bu yatırımların artarak devam etmesini bekliyoruz” diye konuştu.


Yabancıda kişi başına 370 metrekare mülk


Körfez ülkelerinin 2013’te 1,1 milyon metrekare olan gayrimenkul yatırım miktarı 2014’te 2,8 milyon metrekareye yükseldi. Yabancıların yaptığı toplam yatırımlarda kişi başına düşen metrekare 295 metrekare iken, bu sayı Körfez ülkelerinde 370 metrekareye denk geliyor. Bu rakamlar körfez ülkeleri vatandaşlarının daha büyük metrekarelerelik evlere yatırım yaptığını gösteriyor. 2014'nin verileri incelendiğinde, son 2 ayda Körfez ülkelerinin yaptığı yatırımların toplam yatırımlar içindeki payının azaldığı görülüyor.


Avusturya son iki ayda atak yaptı


2013’te Türkiye'de gayrimenkul yatırımı yapan ülkeler Almanya, Suudi Arabistan, İngiltere, Rusya ve İrlanda iken. 2014'te bu sıralamanın Suudi Arabistan, Almanya, İngiltere, Kuveyt ve Avusturya şeklinde değişti. İlk 9 ayda adından hiç söz ettirmeyen Avusturya ise yılın bitimine 2 ay kala sürpriz yaparak, yatırım yapan ilk 5 ülke arasına girerek dikkat çekti. Yabancı yatırımcının gayri menkul edinmede en çok tercih ettiği illeri ise Antalya, Muğla, İstanbul, Aydın ve Yalova olarak sıralanıyor.



Yeni Şafak/Hamide Hangül