28 / 04 / 2024

Konut satışları seçimden sonra yükseldi!

Konut satışları seçimden sonra yükseldi!

Seçimlerin sonuçlanmasıyla piyasaların rahatlaması, konutta ertelenen talebi harekete geçirirken, Ağustos’un stok eritme ve kampanya dönemi olması da satışları harekete geçirdi.


Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin sonuçlandığı Ağustos ayında, konut satışları sıçrama yaptı. Yıl boyunca gerileyen konut satışları, Ağustos’ta yüzde 25 arttı ve Türkiye’de 105 bin 624 konut satıldı. Seçimlerin sonuçlanmasıyla piyasaların rahatlaması, konutta ertelenen talebi harekete geçirirken, Ağustos’un stok eritme ve kampanya dönemi olması da satışları harekete geçirdi. Bu durum piyasada banka kredisiz senetli satış oranını yükseltti. Ayrıca yeni konut satışları 10 bin adede varan artış gösterdi.


TÜİK’in verilerine göre ilk 8 ayda satılan konut sayısı 715 bin 501’e ulaştı. Geçen yılın aynı döneminde 760 bin 101 konut satılmıştı. Konut satışlarında geçen yıla göre yüzde 5.8 gerileme yaşanırken, fark Ağustos’ta kapanmaya başladı. Konut satışları, Ocak’ta yüzde 0.2’lik artış dikkate alınmazsa, ilk kez bu yıl ciddi oranda yükseliş göstermiş oldu. Sektör temsilcilerine göre, bunun en önemli sebebi, Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin sonuçlanmasıyla bekleyen yatırımcıların alıma geçmesi olarak gösteriliyor. 8 ay boyunca kararını erteleyenler, seçimlerin sonuçlanmasıyla alıma geçtiği görülüyor. İkinci önemli neden Ağustos’un kampanya dönemi olması. Konut üreticileri, bankasız, kredisiz kampanyalarını seçim sonrasında devreye aldı. Bir diğer neden Ramazan’ın bu kez Ağustos’a denk gelmemesi.


Yeni konut hızlandı

Ağustos’ta Türkiye genelinde 105 bin 624 konut satılırken, ipotekli konut satışları geçen yılın aynı ayına göre yüzde 12 artış göstererek 35 bin 338 oldu. Toplam konut satışları içinde ipotekli satışın payı yüzde 33.5 oldu. Diğer konut satışları ise geçen yılın aynı ayına göre yüzde 32.8 artarak 70 bin 286 olarak gerçekleşti. Ağustos’ta Türkiye genelinde 48 bin 828 konut ilk defa satıldı. İlk defa satılan konut sayısı geçen yılın aynı ayına göre yüzde 25.8 artış gösterdi. Toplam konut satışları içinde ilk satışın payı yüzde 46.2 olarak belirlendi. İkinci el konut satışları ise geçen yılın aynı ayına göre, yüzde 24.4 artış göstererek 56 bin 796 oldu.


Yabancılar da aldı

YABANCILARA Ağustos ayında 1.774 konut satışı gerçekleşti. Yabancılara yapılan konut satışlarında, Ağustos 2014’te ilk sırayı 591 konut ile Antalya aldı. Antalya’yı sırasıyla 511 konut satışı ile  İstanbul  , 133 konut satışı ile Muğla, 96 konut satışı ile Bursa, 93 konut satışı ile Aydın ve 70 konut satışı  ile Mersin izledi. Ocak-Ağustos döneminde ise yabancılara yapılan satış 11 bin 754 konuta ulaştı.


Vatan