22 / 11 / 2024

İzmir Torbalı'da kat karşılığı binalar çoğaldı!

İzmir Torbalı'da kat karşılığı binalar çoğaldı!

İnşaat firmaları ve müteahhitler merkezde arsa sıkıntısı çekince, çareyi eski bina ve evleri yıkıp yerine yeni apartmanlar yapmakta buluyor. Kat karşılığı yapılan binalar, ilçenin dört bir yanında tüm hızıyla yükseliyor.


İNŞAAT firmaları ve müteahhitler merkezde arsa sıkıntısı çekince, çareyi eski bina ve evleri yıkıp yerine yeni apartmanlar yapmakta buluyor. Kat karşılığı yapılan binalar, ilçenin dört bir yanında tüm hızıyla yükseliyor. Betonlaşmanın hızla yaygınlaştığı bölgelerin başında ise Torbalı Mahallesi geliyor. Özellikle buralarda yaşayan göçmen ve muhacir vatandaşlar, kerpiç evlerini terk etmek istemiyor. Ancak, kentleşmeye fazla direnemeyen aileler, evlerini bir bir müteahhitlere kat karşılığı veriyor. Torbalı Mahallesi’ndeki kerpiç evler, beton binalara artık direnemiyor. Torbalı ve Muratbey mahallelerinde ikamet ederken, bu yerleşim alanları, son 2 yıla kadar da eski dokusunu ilk günkü gibi koruyordu. Daracık sokaklara dizilmiş kerpiç evlerden oluşan bu mahalleler, komşuluk ilişkilerinin sıkı sıkıya bağlı olduğu bölgelerin başında geliyordu. Betonlaşmanın tüm hızıyla sürdüğü günümüzde bu mahallelerde yaşayanlar, deyim yerindeyse betonlaşmaya direniyordu. Arsa sıkıntısı çeken birçok müteahhit, ev sahiplerini eski evlerin yıkılıp yerlerine yenilerinin yapılması konusunda ikna etmeye başladı. Son birkaç yıldır bölgede müthiş bir yapılaşma başlamış durumda. Özellikle İZBAN istasyonun da bölgede bulunması, ilgiyi daha da arttırıyor. Muratbey mahallelerindeki kerpiç evlerde, ağırlıkla Bulgaristan ve Yunanistan göçmenleri yaşıyor. Bölgede yapılan yatırımların sayısı giderek artıyor. Yıldırım İnşaat, Adıgüzel İnşaat, Kaplan İnşaat, Sungur Kardeşler İnşaat, Çetinoğlu İnşaat, Yeni Ay İnşaat, Ahmetoğlu İnşaat gibi birçok müteahhit firma, bölgede kat karşılığı aldı evlerin yerlerine modern ve çok katlı binalar inşa ediyor. Müstakil evlerin yerine 6-7 katlı binalar yükselirken, bölgeye olan talep de giderek artıyor. Özellikle cadde üstlerindeki evlerin satışı daha hızlı oluyor. Ara sokaklarda kalan kerpiç evler, şimdilik müteahhitlerden yeteri ilgiyi göremiyor. Fakat, onların da kısa süre içerisinde betonlaşacağı belirtiliyor. 


GÖÇ TORBALI EKONOMİSİNE ZARAR VERİYOR


BEŞ yıl önce savaştan kaçarak ilçemize gelen Suriye’lilerin sayısı 10 bini buldu. Nüfusu kontrolsüzce artan ve nüfusa dayalı sorunlar yaşayan Torbalı’da, Suriye’den gelen göç nedeniyle, sosyo-ekonomik denge bozuluyor. Yaklaşık 10 bin civarında ki Suriyeli, barınma sorunu ve açlık gibi yaşamsal sorunlarla boğuşurken, Suriyelilerin ucuz iş gücü oluşturması nedeniyle işsizlik sorunu ortaya çıkıyor. İlçede ki mevcut Suriyeli nüfusu, Torbalı’nın tüm kırsal mahalle nüfuslarından daha büyük bir rakam oluşturuyor. Suriyeliler, geçimlerini sağlayabilmek için tarım işçiliği ve inşaat işçiliği gibi işlerde çalışıyorlar. Kayıt dışı çalıştırılan Suriyelilerin düşük ücretlere çalışması bazı art niyetli işverenlerin işine yarıyor. Suriyelilerin piyasa dengesini bozmaları nedeniyle yerli işçiler, asgari ücretin altında ve sigortasız çalışmak ile işsiz kalmak arasında tercih yapmak durumunda kalıyorlar. Kayıt dışı çalıştırılan Suriyelilerin aylık 700 lira maaş ve sigortasız çalıştırıldığı biliniyor. Bu durum Torbalılı vatandaşların çok düşük fiyatlara çalışmasına neden oluyor. Ev kiralarının yüksek olması nedeniyle Kalabalık Suriyeli guruplar aynı evi kiralayarak birlikte yaşıyor. Bu durum, ilçedeki kiraların daha da yükselmesine neden oluyor. Pek çok ev sahibi artık kiracı olarak Suriyelileri tercih ediyor. IŞID teröründen kaçarak Türkiye’ye sığınan binlerce Suriyeli, sığınma kamplarında yaşamak yerine Torbalı’ya yerleşmeyi tercih ediyor. Suriyelilerin Torbalı’ya yerleşmesinde, ilçedeki iş imkânları ve ilçede yaşayan Kürt kökenli akrabaları etkili oluyor. Nüfusu kontrolsüzce artan ve nüfusa dayalı sorunlar yaşayan Torbalı’da, Suriye’den gelen göç nedeniyle, sosyo-ekonomik denge bozuluyor. Savaştan kaçarak Torbalı’ya yerleşen mülteciler, çoğu zaman savaştan daha kötü şartlarda yaşamak durumunda kalıyor. Kapısız ve penceresiz evlerde yarı aç yaşayan Suriyeliler, bir evi 4 aile ile paylaşmak durumunda kalıyorlar.


DÖNÜŞEMEYENLER!


KENTSEL dönüşüm projeleri ile kenti “dönüştüren” İzmir Büyükşehir Belediyesi, Kadifekale ve Gürçeşme’nin ardından Yeşildere’de de yıkım çalışmaları gerçekleştirmişti. Gözler, Çaybaşı’ya çevrildi. Torbalı sınırları içerisinde Çaybaşı-Yenimahalle’de bulunan yaklaşık 11 hektarlık alan; 5393 (D.5998) sayılı Belediye Yasası’nın 73.maddesi kapsamında değerlendirilerek “Kentsel Dönüşüm ve Gelişim Alanı” olarak belirlenmişti. Çalışmaların henüz başlamaması ise Çaybaşı sakinlerini düşündürüyor. Vatandaşlar ‘Ne zaman başlayacak’ sorusuna yanıt bekleniyor.  Mahalle sakinleri yıkımın bir an önce gerçekleşmesini beklediklerini söyledi. Fetrek Çayı kenarında yıllardır yaşayan ve hastalıklarla mücadele eden Roman vatandaşlar, kentsel dönüşüm çalışmalarını merakla bekliyor. Fetrek Çayı’nda her an bulaşıcı bir hastalık kapma riski ile karşı karşıya olan çocuklar ise kendilerini bekleyen tehlikenin farkında bile değil. Çaybaşı Mahallesi’nin çocuklarının da herhangi bir mahallede bulunan çocuklar gibi güzel parklarda ve oyun alanlarında oynama hakkının olduğunu belirterek Çaybaşı’nda çocuk yetiştirmenin çok zor olduğunu vurgulayan anne babalar, “Pislik içinde olan ve kötü kokuların yayıldığı bu çay çocuklarımızın oyun alanı haline geldi. Çocuklarımızı sürekli takip etmek zorunda kalıyoruz. Fakat çocuklar oranın mikrop yuvası olduğunun farkında değiller.” şeklinde konuştular.


Torbalı Ege



Önerilen Bağlantılar : Yeni konut projeleri