19 / 04 / 2024

İnşaat patronları konut alanların kazanacağını söylüyor!

İnşaat patronları konut alanların kazanacağını söylüyor!

İnşaat patronlarına göre ev almak için doğru zamandayız. Dövize bağlı maliyet artışlarını konut satış fiyatlarına henüz yansıtmadıklarını söyleyen patronlar, “Yıl için yüzde 10 ile 20 arası zorunlu artış kaçınılmaz, yani alan şimdiden karda olacak." dedi.


İnşaat patronlarına göre ev almak için doğru zamandayız. Dövize bağlı maliyet artışlarını konut satış fiyatlarına henüz yansıtmadıklarını söyleyen patronlar, “Yıl için yüzde 10 ile 20 arası zorunlu artış kaçınılmaz. Yani alan şimdiden bu kadar kârda olacak” diye konuşuyor.


BİR tarafta yükselen siyasi tansiyon diğer tarafta ekonomideki dalgalanmalar. Konut alacakların bu ara kafası karışık. Beklemek mi gerekiyor, yoksa harakete geçmeli mi? Uzmanlara göre bu dönemde alım yapanlar karlı çıkacak. Bunun en temel nedeni olarak yükselen kur ve faizler nedeniyle inşaatçıların maliyetlerinin artması gösteriliyor. İnşaatçıların henüz bu maliyetleri stoklar nedeniyle fiyatlara yansıtmadığına dikkat çeken sektör temsilcileri, “Yatırım yapmak ya da yaşamak için ev alacaksanız beklemeyin. Koşulları uygun olanlar bir an önce harekete geçsin. Çünkü ev fiyatlarında 2014’te yüzde 20’lere varan artış yaşanacak. Elini çabuk tutanlar yapılan fiyat artıştan etkilenmeyecek” diyor.


Konut Geliştiricileri ve Yatırımcıları Derneği Başkanı (KONUTDER) Başkanı Ömer Faruk Çelik, doların TL karşısında yüzde 26’ları bulan değer kazancının inşaat maliyetlerini de etkilediğini söyledi. Ev fiyatlarının en az yüzde 10 artacağını öngören Çelik, “Ev alacak kişiler faizdeki 3’e 5’e bakmamalı. Fiyat artışından etkilenmemek için harekete geçmeli” dedi. Çelik, inşaatta kar marjının sanıldığı kadar yüksek olmadığını, bu nedenle şirketlerin maliyet artışını satışa yansıttığını söyledi. Konutun diğer yatırım araçlarına göre daha karlı olduğunu belirten Çelik, “Ne euro, ne dolar ne de altın gayrimenkuldeki kazancı sağlayamaz. Doğu gayrimenkul yüzde 30’ları bulan prim sağlar” dedi.


MİNİMUM KARLA ÇALIŞIYORUZ

Gayrimenkul ve Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Derneği (GYODER) Başkanı Aziz Torun, sektörün minimum karla faaliyet gösterdiğini söyledi. Maliyetteki ve konut kredi faizlerindeki artışın, satışları etkilememesi için karlılıklarından feragat ettiklerini belirten Torun, “Dövizdeki artış inşaat şirketlerini de etkiledi. Satışlar olumsuz etkilenmesin diye 2013’te zam yapmadık. Ancak biz de sürekli bu durumu sübvanse edemeyiz. Devamlı iş yapmak için fiyat artışı yapmak zorundayız. Bu nedenle tüketiciler bu dönemi fırsata çevirmeli” dedi.


İstanbul İnşaatçılar Derneği Başkanı (İNDER) Nazmi Durbakayım, sektörün konuta yatırım yapanların yüzünü güldürdüğünü dile getirdi İnşaat malzemelerine son dönemde yapılan zamları değerlendiren Durbakayım, “Döviz artışıyla birlikte demir, çimento ve hazır beton fiyatları arttı. Artışı mevcut projelere yansıtmadık. Şuan sektörde bir geçiş dönemi var. Konut alıcısı için karlı bir dönem. Yeni projelerde bugünün fiyatları söz konusu olmaz” diye konuştu.


Konutta satış hız kesmedi

TÜRKİYE genelinde 2013 yılında 1 milyon 157 bin 190 konut satıldı. Son 5 yılın satış rekorunu kıran inşaat sektörü 2014’e yüksek morelle başladı. Ülke genelinde yaşanan siyasi kaynaklı sorunlar müşterinin ev alım kararını engellemedi. 2014 Ocak ayında satılan konut sayısı 87 bin 639 oldu. Konut satışlarında İstanbul 17 bin 489 konut satışı ile en yüksek paya sahip oldu. Satış sayılarına göre İstanbul’u, 10 bin 141 konut satışı ile Ankara, 5 bin 300 konut satışı ile İzmir izledi. Söz konusu dönemde en az satış ise 3 konut ile Hakkâri’de gerçekleşti. Konut satışının düşük olduğu diğer iller ise 18 konut satışı ile Ardahan ve 24 konut satış sayısı ile Bayburt oldu.


Bu yılın ocak ayında 32 bin 46 konutun satışı ipotekli olarak gerçekleşti. Türkiye genelinde toplam konut satışları içinde ipotekli satışın payı yüzde 36.6 oldu.


Yabancı önce Antalya dedi

TÜİK ve Tapu Kadastro Genel Müdürlüğü işbirliği ile Tapu ve Kadastro Bilgi Sistemi (TAKBİS) verileri kullanılarak yayımlanan konut satış istatistiklerinde ilk kez yabancı satışı da açıklandı. Geçen yıl yabancılara satılan konut sayısı 12 bin 181 olurken, ocak ayında yabancılara bin 207 konut satıldı. Yabancılara yapılan konut satışlarında, ocakta ilk sırayı 464 konut ile Antalya aldı. Antalya’yı sırasıyla 243 konut satışı ile İstanbul, 119 konut satışı ile Sakarya, 75 konut satışı ile Muğla ve 70 konut satışı ile Aydın izledi.



Gülistan Alagöz/Hürriyet