28 / 03 / 2024

FED'in faiz kararı emlak sektörünü nasıl etkiler?

FED'in faiz kararı emlak sektörünü nasıl etkiler?

Amerika Merkez Bankası (FED) beklendiği üzere faiz oranlarını yüzde 0,25 oranında arttırdı. FED, böylelikle mali krizin sona ermesinden bu yana faiz oranlarını ikinci kez yükseltmiş oldu.Peki FED'in faiz kararı emlak sektörünü nasıl etkiler?


Amerika Merkez Bankası (FED) beklendiği üzere faiz oranlarını yüzde 0,25 oranında arttırdı. FED, böylelikle mali krizin sona ermesinden bu yana faiz oranlarını ikinci kez yükseltmiş oldu. İktisatçılar, rekor düzeyde düşük tutulan faiz oranlarını yükseltmenin, ya da bir başka deyişle normal düzeye taşımanın, Amerikan ekonomisinin iyileşmeye başladığının göstergesi olduğunu söylüyor. Ancak kimilerine göre yüksek faiz oranları, mali krizi tetikleyen konut piyasasına zarar verebilir.


Amerika çapında konut fiyatlarının ekonomik gerileme öncesi seviyeye büyük ölçüde döndüğü gözleniyor. Ev sahipleri için bu, konutlarının 2006 yılındaki değerine ucu ucuna da olsa geri dönmesi demek.


Lawrence Yun, “Konut piyasası sağlığına kavuşmaya başladı. Bu ivmenin devam etmesini sağlamalıyız” diyor


Ulusal Emlakçılar Birliği’nden iktisatçı Lawrence Yun’a göre konut piyasası, kritik bir dönemden geçiyor. Konut fiyatları, son altı yılda maaşlardan daha hızlı arttı. Son bir ayda ise 30 yıllık konut kredisi faiz oranları hızla yükselişe geçti: “Konut kredisi oranları 2016 yılının büyük çoğunluğunda yüzde 3 buçuktu. Bu oran, FED’in faiz artışı beklentisiyle yüzde 4’ün üzerine çıktı.”


FED’in 2017’de faizleri üç kez daha arttıracağının sinyalini vermesi, konut kredisi oranını da arttırabilir. Faizlerde yüzde çeyreklik artış, 300 bin dolarlık konut kredisi alan bir ev sahibinin aylık ödemelerinin 50 dolar artması demek. İktisatçı Michelle Hutchinson’a göre bu durum, ev almak isteyenleri caydırabilir.


Michelle Hutchison, “Önümüzdeki beş yıl içinde ev almayı düşünenlerin yüzde 60’ı, faizlerin bu ay artması durumunda vazgeçebilir. Bu da 81 milyon potansiyel ev sahibi anlamına geliyor” şeklinde konuşuyor.


Faiz oranlarının artmasıyla talebin düşmesi arasında doğrudan ilişki var. Lawrence Yun ise aşırı düşük faiz devrinin kapandığını söylüyor. Uzmana göre ekonominin iyileşmesi ve kredi almanın esnek hale gelmesi, bir denge unsuru olabilir.


Yun, “Konut kredisi faiz oranları, aşırı olmasa da yükseliyor. Ancak bu denkleme istihdam ve kredi faiz oranlarını eklersek 2017’de konut satışlarında değişiklik olmayacağını söyleyebiliriz,” şeklinde konuşuyor.


Lawrence Yun, özellikle ucuz fiyatlı konut arzının düşük olmasının daha büyük bir sorun olduğu görüşünde. Uzman, uygun fiyatlı konut bulmanın zorlaşmasının, çoğu kirada oturan ve ilk kez ev almayı planlayanları caydırabileceğini kaydediyor.


Amerikanın Sesi