27 / 04 / 2024

Belediyeler 'Akıllı Kent' vizyonu ile hareket ediyor!

Belediyeler 'Akıllı Kent' vizyonu ile hareket ediyor!

Yerel seçimlere 3 ay kala hizmet yarışına giren belediyeler, yeni projelerle vatandaşın hayatını kolaylaştırıyor. Belediyeciliği sadece asfalt yol yapmaktan ibaret görmeyen başkanlar, ‘Akıllı Kent’ vizyonuyla hareket ediyor...


Seçim süreciyle birlikte belediyeler hizmet atağına geçti. Belediyecilik anlayışını bilişim teknolojileriyle harmanlayan pek çok yönetici akıllı kent olmaya çalışıyor. Son 9.5 yılda İstanbul’a 60 milyar TL yatırım yapan İBB başta olmak üzere Türkiye’deki pek çok belediye “Akıllı” olma yolunda ilerliyor.


Sıra beklemek yok

İnternet ve hızlı telefon şarjının bulunduğu akıllı otobüsler ve akıllı otoparkları hayata geçiren İBB, kısa bir süre sonra özellikle engelli vatandaşların hayatını kolaylaştıracak olan akıllı duraklar ve trafik yoğunluğuna göre süresi uzayıp kısalan akıllı trafik ışıklarını devreye alacak. Bilişim sistemlerine yaptıkları yatırımlarla gündemde olan diğer belediyeler arasında Bursa Büyükşehir Belediyesi ile Büyükçekmece, Tuzla, Zeytinburnu ilçe belediyeleri yer alıyor. İlçe belediyelerin yaptıkları yatırım sayesinde vatandaşlar belediye binasına gitmeden internet üzerinden bütün işlemlerini halledebiliyor. 


Bilgilendirme teknolojik ekranlardan

Bilişim ve teknolojiye verdiği önem nedeniyle ‘Tekno Şadi’ olarak anılan Tuzla Belediye Başkanı Şadi Yazıcı, 2009’da akıllı kent otomasyon sistemini kurarak vatandaşın tek noktadan belediyecilik hizmeti için başvuru yapmasını sağladı. Belediyeyi vatandaşın ayağına götürmek amacıyla; Mobil Beyaz Masayı faaliyete geçirdi. Tuzla içerisinde led ekranlardan bilgilendirme yaparak kağıt israfını azalttı.  


Vatandaş trafiği artık görebilecek 

2014 yılı planlarında tüm 17 ilçeyi kapsayacak bir bilgi sistemi kurulması çalışmaları başlattıklarını belirten Bursa Belediye Başkanı ve Marmara Belediyeler Birliği Başkanı Recep Altepe şunları söyledi: “Bu yıl dijital ve mobil imza hayata geçecek. Canlı yayın kameralarının sayıları artırılarak vatandaşımızın kenti online izleme imkanı geliştirilecek. Cepten ilçenin trafik yoğunluğunu görebilecekleri bir çözüm geliştirilecek.”


Online sorgu çağı başladı

ZEYTİNBURNU Belediye Başkanı Murat Aydın: Zeytinburnu sakinleri internet üzerinden sorgulama yapabiliyor. Kapalı devre yayın sistemiyle her türlü bilgiyi vatandaşa doğrudan iletiyoruz. İlçemizle ilgili bütün verileri ve bilgileri mobil uygulama çalışmamızla hemşerilerimize yaklaştırdık.”


Evinizi netten satabilirsiniz 

Büyükçekmece Belediye Başkanı Hasan Akgün: Büyükçekmece’de evi olan bir vatandaş, ABD’de bile olsa evini satmak isterse üç boyutlu olarak görme imkanı sağlıyoruz. Üzerine kamera yerleştirilmiş mobilize araçlar her gün ilçemizin tüm caddelerini karış karış geziyor ve gerekli bilgileri depoluyor.


İşbirliği için yeni platform

TÜRKİYE Bilişim Derneği, ‘bilişim kentleri’ne katkıda bulunmak için Bilişim Kentleri İşbirliği Platformu kurma çalışmalarına başladı. IBM Türk’ün BT Mimarisi ve Endüstri Çözümleri Satış Müdürü Server Tanfer, son dönemlerde belediyelerin bilgi teknolojileri kullanımında önemli artış yaşandığına dikkat çekti. 


İstanbul’dan akıllı uygulamalar

- Akıllı otobüsler: İBB’nin İETT Filosuna kattığı 100 yeni otobüste vatandaşlar wireless’la internete girebilecek, akıllı telefonlarını hızlı şarj edebilecek.

- Akıllı otopark: İBB, Tarihi Yarımada’da trafik yükünü azaltmak için ‘’akıllı otopark’’ları devreye aldı.  ‘’Park et servisle devam et’’ sistemiyle vatandaşlar araçlarını otoparklara bıraktıktan sonra yoğun bölgelere ücretsiz servis araçlarıyla taşınacak.

- Akıllı trafik ışıkları: 300 kavşakta lambalar yeniden düzenlenecek, ışıkta bekleme süresi % 40 azalacak.

- Akıllı duraklar: Engellilere özel bir sinyal sisteminin de olacağı akıllı duraklarda engelli vatandaşlar duraktaki o düğmeye bastığında otobüs şoförü ona göre durağa geldiğinde çok daha dikkatli oluyor.


Özgül Öztürk/Akşam