29 / 03 / 2024

Barış Dumankaya: Konut fiyatları artacak elinizi çabuk tutun!

 Barış Dumankaya: Konut fiyatları artacak elinizi çabuk tutun!

Dumankaya Yönetim Kurulu Başkanvekili Barış Dumankaya ile sektörün içinde bulunduğu durumu değerlendirdi. Konut fiyatları artacak tabi ki ellerini çabuk tutmalı. Arsa fiyatları başta İstanbul'da olmak üzere mutlaka artacak...



Dumankaya İnşaat 51. yılına "Yeni nesil hayat" konseptiyle giriyor. 2014'ün ilk günlerinde lansmana çıkacağı Athletic-o Towers projesiyle farklılığını ortaya koymayı hedefleyen şirketin Yönetim Kurulu Başkanvekili Barış Dumankaya ile sektörün içinde bulunduğu durumu ve beklentilerini konuştuk. 


İlk soru önce Barış Bejden bize geldi ve' gayrimenkulde balon tartışmaları için, piyasayı gözlemleyen biri olarak, ne diyorsunuz?' diye sordu. Tabi ki 50 yıldır sektenin içinde bulunan bir şirketin yöneticisine verdiğimiz cevap netti: "Sizde işler nasıl, fuzuli fiyat anışı ve durgunluk var mı ki bir balon oluşsun.. 


Barış Bey bu somya gülümseyerek cevap verdi. 

Fiyatlar artıyor ama maliyetler de artıyor. Bu yıl grup olarak bedellerimizi gerçekleştirdik. İnşaatlanmız hızla ilerliyor, ön satışlarına başladığımız Athletic-o Towersa büyük ilgi var. Daha tanıtım yapmadan bir ay önce satışa çıkardığımız kulenin yüzde 30'u sahiplerini buldu. 

Kentsel dönüşümde gelinen aşamayı nasıl değerlendiriyorsunuz? 


KENTSEL DÖNÜŞÜM BAŞARISIZ


 B. Dumankaya: Kentsel dönüşümde kaplumbağa hızıyla gidiliyor. Geçen süreçte baştan sağlanamadığı kanaatindeyim. Çünkü, insanlar bu süreci bir kâr kapısı olarak görüyor. Hükümetin getirdiği radikal tedbirlere rağmen müteahhitler zorlanıyor. Bazı vatandaşlar, 'Sen benden çok alıyorsun' diyerek süreci gölgelememeli. Bu gidişle dönüşüm 150 yılda tamamlanır. Beklenti şu idi: Arz anacak, arsa alanı anacak fiyatlar geri)? gelecek. Ama bu gerçekleşmedi. 

Arzın bol olduğu yerde fiyat mutlaka aşağı çekilir. 

Ama öyle olmadığını görüyoruz. 

¦ Konut sahibi olmak isteyenler ne yapmalı? 

"KONUT FİYATLARI ARTACAK" B. Dumankaya: Tabi ki ellerini çabuk tutmalı. 

Çünkü, • Arsa fiyatları başta İstanbul'da olmak üzere mutlaka artacak. Bu da inşaat maliyetinin ana kaleminin değerlenmesi demektir. 

• Yüzde 1 KDV oranıyla satışı yapılan konut stoku bitince sadece KDVden kaynaklı yüzde 17'lik zam yansıyacaktır. 

• Beton, demir v.s. gibi malzemeler yanında işçilik fiyatlan da anıyor. 

• Yeni Tüketiciler Kanununda yer alan 'sigona konusu da ek bir maliyet Kısacası İstanbul'da konut sahibi olmak 2014'ten projeleri Dumankaya Horizon: Kartal sahilinde 109 daire, 34 ticari ofis ve 22 mağazadan oluşuyor. Ritim İstanbul: 7 l bloklu, 1113 daireli karma projede 113 ticari ofisle K7 mağaza yer alıyor.Kon- J sept Halkalı: 812 konutla, 21 kent villasının yer aldığı proje Halkalı'nın en dikkat çekici noktasında yükseliyor. 

Dumankaya Miks: Yine Halkalı'da 657 konut, 72 işyeri ve 7 ofisin yer aldığı ] t proje ulaşım akslarına yakınlığı ile dikkat çekiyor. Modern Collection: 477 sonra daha da zorlaşacak. Bugün konutta ortalama 3' bin lira olan metrekare birim fiyatı 2014 sonunda asgari 4 bin seviyesine yükselecek. 

-Buna rağmen 2013'te en çok satış yapan şirketlerden birisi Dumankaya oldu. 5 başlıkta tercih edilme nedenlerinizi sayar mısınız? 

YÜZDE 100 KAZANDIRDIK B.Dumankaya: Tercih edilmemizde birçok neden sıralayabiliriz. İlk aklıma gelenler şunlar: • Kazandıran projeler üretiyonız. En yakın tarihli örneğini Modem Collection projesinde yaşadık. 13 ay önce minimum 89 bin liradan çıktığımız projedeki dairelerin şu andaki minimum fiyatı 170 bin lirayı geçti. Yüzde 100 kazandırdığımız projeler oldu. 

• Müşteri hayatımızın tam göbeğinde... 

• Teknoloji' olmazsa olmazımızdır. Bize göre 1Q ile akıllı yaşam tüm müşterilerimizin olağan hakkı. 

Bunu da uyguluyoruz. 

• Zamanında anahtar teslimi yapıyoruz. Halta bir çok projemizde daha önceden yapılan teslimlerimiz var. Bu da müşterimiz için bonus oluyor. 

• Satış sonrası hizmetlerimiz için 70 kişilik özel ekip oluşturduk. Daire içi problemlerde iki yıl ücretsiz karşılıyoruz. Sorunlar 24 saat içinde çözüme kavuşuyor. 

KRİZ BEKLEMİYORUZ' 

¦ Dumankaya İnşaat olarak 2014 yılı beklentiniz nedir? 

B.Dumankaya: İnşaat sektörü Türkiye ekonomisinin iki katı büyüyor. Konut sektörünün büyümesi bu yıl herkese moral verdi. İnşaatta yüzde 7.5- 8lik büyüme olumlu bir gelişme ama daha da büyük olmalı. Konutta yüzde 1 KDV ile satılan stoklar eriyecektir. 2014'te büyüme devam edecektir. Tabi ki teşvikler önemli bir faktör. 2014 yılında bir kriz beklentimiz yok. Ancak faizler anacaktır. Buna rağmen satış olacağını geçmişteki tecrübelerimize dayanarak söyleyebilirim. 


¦ Yeni projeler var mı? 

2014 yılında inşaatlarımızın bir kısmını tamamlayacağız. Anadolu yakasında Sancaktepe ve Beykoz'da projelerimiz başlayacak. Aynca Avrupa yakasında da arazi geliştimıe konusundaki çalışmalara hız vereceğiz. 

dairelik projede balkon, teras ve vadi Ikonseptinin tüm öğeleri kullanılıyor. 

Bir yılda 600'ün üzerinde dairenin sahiplerini bulduğu Modern Collection yüzde 100 ile Dumankaya'nın en çok kazandıran projelerinden birisi oldu. 


Posta Gazetesi