19 / 04 / 2024

Dövizdeki artış beklentisi konut alıcısının talebini azaltıyor!

Dövizdeki artış beklentisi konut alıcısının talebini azaltıyor!

Merkez Bankası’na ‘faiz indir’ baskısı ile tırmanan dolar yatırımcıyı tedirgin ediyor. Dumankaya İnşaat Üst Yöneticisi Barış Dumankaya, inşaat sektöründe tüketici güven endeksinin önemli bir unsur olduğunu belirterek, “Dövizdeki artış beklentisi tüketicinin talebini ya erteliyor, ya azaltıyor” dedi.


Dumankaya İnşaat Üst Yöneticisi Barış Dumankaya, inşaat sektöründe tüketici güven endeksinin önemli olduğunu belirterek, “Dövizdeki artış beklentisi tüketicinin talebini ya erteliyor, ya azaltıyor.” dedi.


Merkez Bankası’na ‘faiz indir’ baskısı ile tırmanan dolar yatırımcıyı tedirgin ediyor. Dumankaya İnşaat Üst Yöneticisi Barış Dumankaya, inşaat sektöründe tüketici güven endeksinin önemli bir unsur olduğunu belirterek, “Dövizdeki artış beklentisi tüketicinin talebini ya erteliyor, ya azaltıyor” dedi.


Türkiye ekonomisinin en hızlı lokomotifi olan inşaat sektörü 2014 yılında önemli gelişmelere sahne oldu. Bu yılın ilk aylarında da yoğun bir gündeme sahip inşaat sektörünün mevcut durumunu değerlendiren Dumankaya İnşaat Yönetim Kurulu Başkan Vekili Barış Dumankaya, inşaat sektöründe tüketici güven endeksinin önemli bir parametre olduğunu belirtti ve ekonomik göstergelerin düzelmesi için faiz artışının gerekli olduğunu söyledi. Dumankaya sözlerine şöyle devam etti: “Gayrimenkul geliştiriciler olarak satışlarımızın büyük çoğunluğunu konut kredileri ile gerçekleştiriyoruz. Bu sebeple de faiz oranlarının düşmesi sektör olarak her zaman tercih ettiğimiz bir durum. Ama bugün içinde bulunduğumuz konjonktürde faizlerin kesinlikle yükselmesi gerekiyor.” Nitekim Türkiye ile benzer sıkıntıları yaşayan Brezilya Merkez Bankası, enflasyonun 2003 yılından veri en yüksek seviyesine tırmanmasının ardından faizleri bu ay başında yeniden artırmıştı. Brezilya, politika faizini 50 baz puan artırarak yüzde 12,75’e çıkaran Brezilya Merkez Bankası, böylece son 4 ayda üst üste faiz artırımına gitmiş oldu. “Bizim ülkemizde döviz kurlarının yükselmesi kriz algısını tetikler. Bu geçmiş yıllarda da yakından tecrübe ettiğimiz bir durum. Tüketiciler döviz fiyatlarındaki artışın duracağına inanırlarsa ellerindeki dövizi bozdurup ev araba gibi emtia alımları gerçekleştirirler. Ama dövizin daha yükseleceğini düşünen tüketici, tıpkı şu anda olduğu gibi elindeki dövizi bekletiyor ve alımlarını biraz daha öteliyor.” diyen Barış Dumankaya, bu sebeple dövizin sabitlenmesi ve ekonomik göstergelerin toparlanabilmesi için faizin yükseltilmesinin çok önemli olduğunu söyledi.


Firmaların kârı 2,5 yıldır Hazine’de


Dumankaya Yönetim Kurulu Başkan Vekili Barış Dumankaya, KDV indirimleri konusunda ciddi sorunlar yaşandığını açıkladı. “Sektörün KDV iadeleri o kadar büyük boyutlara ulaştı ki içeride bekleyen KDV geri ödemeleri ile her şirketin yeni bir proje geliştirmesi söz konusu.” diyen Barış Dumankaya, sektörde kâr marjlarının yüzde 8 ile yüzde 15 arasında olduğu bilgisini verdi. “Ama KDV’den dolayı yüzde 17 alacağımız 2, 2,5 senedir devletin kasasında duruyor. Yani bütün kazancımız devletin kasasında bekliyor. Devlet inşaat sektörüne destek vermek istiyorsa öncelikle KDV iadesinde birtakım kolaylıklar sağlamalı.” diye konuştu. İç talep olmadan bir sektörün gelişmesinin mümkün olmadığına da dikkat çeken Dumankaya sözlerini şöyle sürdürdü: “Yabancı satışı geçtiğimiz yılda iç talepte yaşanan daralmayı sübvanse etti. Projelerimizde yabancıya satış oranımız yüzde 15’lerden yüzde 30’lara çıktı. Bunun da artmasını bekliyoruz. Ama iç talep olmadan sektörün canlanması mümkün değil. Ama iç talebin artması için de mutlaka birtakım teşvikler gerekiyor.”



Arif Bayraktar / Zaman



Önerilen Bağlantılar : Yeni konut projeleri