Perakende sektöründeki talebi ölçen AVM Ciro Endeksi, Nisan ayında yüzde 5.3 artarken; en büyük artış yüzde 9 ile giyim kategorisinde kaydedildi. Söz konusu artışta, yeni sezona girilmesi etkili oldu.f
AVM ciro endeksi nisanda yüzde 5.3 arttı, en büyük artış yüzde 9 ile giyim kategorisinde oldu
Perakende sektöründeki talebi ölçen AVM Ciro Endeksi, Nisan ayında yüzde 5.3 artarken; en büyük artış yüzde 9 ile giyim kategorisinde kaydedildi. Söz konusu artışta, yeni sezona girilmesi etkili oldu.
Alışveriş Merkezleri ve Yatırımcıları Derneği (AYD) ile Akademetre Research tarafından oluşturulan AVM Endeksi'nin Nisan sonuçlarına göre, AVM Ciro Endeksi bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 5.3 artarak 138 puana yükseldi.
En büyük ciro artışı yüzde 9 ile giyim kategorisinde gerçekleşirken, ayakkabı-çanta kategorisi yüzde 4, yiyecek veteknoloji market/elektrikli eşyalar kategorileri yüzde 2'lik artış kaydetti.
Yapı market, mobilya, ev tekstili, hediyelik eşya, oyuncak, sinema, kuyum, kişisel bakım ve kozmetik mağazalarından oluşan diğer alanların ciroları ise yüzde 7 yükseldi. Hipermarket
kategori cirolarında ise Nisan ayında değişim yaşanmadı.
AVM'lerdeki kiralanabilir alan başına düşen cirolar İstanbul'da 656 TL, Anadolu'da ise 495 TL olurken; Türkiye genelinde 553 TL olarak gerçekleşti.
AVM ziyaretçi sayı endeksi ise, Nisan'da bir önceki yılın aynı ayıyla karşılaştırıldığında yüzde 1.1 artış gösterdi.
AYD Başkanı Hulusi Belgü, Nisan ayının yeni sezon ürünlerinin tüketiciye sunulduğu bir dönem olduğunu belirterek, "Özellikle en büyük ciro artışının giyim kategorisinde yaşanmış olması tüketicinin sezon ürünlerine yöneldiğini gösteriyor" dedi.
Teknoloji kategorisindeki yüzde 2'lik artışa da dikkat çeken Belgü, "Elektronik eşya satışında kredi kartına taksit sınırlamasının yürürlüğe girdiği Şubat ayında ve Mart ayında
düşüş kaydeden teknoloji kategorisi cirolarının Nisan ayından itibaren tekrar artışa geçtiğini görüyoruz" dedi.
Dünya