28 / 03 / 2024

Adnan Polat: Konut satışları iyi gidiyor, yeni yıldan umutluyuz!

Adnan Polat: Konut satışları iyi gidiyor, yeni yıldan umutluyuz!

Türkiye'de konut piyasası en parlak günlerini yaşamasa da özel sektörün en büyük kentsel dönüşüm projelerinden birini başlatan Polat Holding'in Yönetim Kurulu Başkanı Adnan Polat ise mevcut durumu kendileri açısından tatmin edici buluyor. Polat 2017 için ise her şeye rağmen umutlu olmayı sürdürdüğünü açıkladı.


Polat Holding Yönetim Kurulu Başkanı Adnan Polat, piyasadaki sıkıntılara rağmen Piyalepaşa İstanbul'da hedefledikleri satışı gerçekleştirdiklerini söyledi. Polat 2017 için ise her şeye rağmen umutlu olmayı sürdürdüğünü açıkladı. 


Türkiye'de konut piyasası en parlak günlerini yaşamasa da özel sektörün en büyük kentsel dönüşüm projelerinden birini başlatan Polat Holding'in Yönetim Kurulu Başkanı Adnan Polat ise mevcut durumu kendileri açısından tatmin edici buluyor. 


TÜİK verilerine göre konut satışları son aylarda (en son veri ekim ayı) ciddi şekilde artışa geçti. Ancak başta markalı konut üreticileri bu verilerin piyasadaki durumu yansıtmadığını savunuyor. Özellikle sunulan arz ile fiili satışlar arasındaki makasın açılması birçok firmayı fınansal açıdan zor duruma sokuyor. Yatırımları için dövizle borçlanan şirketlerde ise durum çok daha kötü. Belirsizliklerden dolayı likitte kalmak isteyen alıcılar da konut piyasası açısından bir diğer baskı unsuru olarak öne çıkıyor.

 

Projeye gurbetçi desteği 

Adnan Polat, Beyoğlu'nda 82 dönüm arazi üzerinde hayata geçirilen Piyalepaşa İstanbul projesinin başlama tarihinin talihsiz bir zamana geldiğini kabul ediyor. Bununla birlikte 2016 için koydukları hedeflere ulaştıklarını kaydeden Polat, bunda projenin kendisi ve fiyat politikalarının yanı sıra, TL'deki değer kaybının da etkili olduğunu söyledi. Polat, "Biz fınansal işlemlerimizi son çağrılardan sonra TL'ye çevirmedik. Başlangıçtan itibaren hep lira ile çalıştık. Bu bizim bilançomuzun güçlü kalmasını sağladı. Satışlar açısından bakacak olursak ise belki yabancı ilgisi beklendiği kadar yüksek oranda artmadı ama fiyatların döviz cinsinden ucuzlaması yurt dışında yaşayan Türklerin ilgisinde ciddi bir artışa yol açtı. Avrupa yaşayan birçok Türk'e konut sattık" dedi. Polat, 2016'da 400 konutu satışa çıkardıklarını, ancak hedeflerinin 250 civarı satış olduğunu ve bu rakamı tutturduklarını aktardı. Polat, 2017 için henüz net bir hedef belirlemediklerini ancak her şeye rağmen umutlu olmayı sürdürdüğünü açıkladı. 


Hedef daha yüksekti 

Şirket geçen yılın kasım ayında 2016 hedeflerini açıkladığı toplantıda 760 daire ve 190 rezidans olan projede konutların yarısının 2016'da satılmasını hedeflediğini açıklamıştı. Bu yılın mayıs ayında yapılan temel atma töreninde ise herhangi bir satış hedefi verilmemişti. Bu da başlangıçta belirlenen hedefin, 2016'da yaşanan olayların sonucunda aşağı yönlü revize edildiğini gösteriyor. Ayrıca projenin lansmanlarında yatırım tutarının dolar cinsinden (800 milyon dolar) açıklanması da dikkat çekici bir diğer unsur. 


Macaristan yatırıma çağırıyor 

Adnan Polat, bir yandan DEİK Türkiye-Macaristan İş Konseyi Başkanlığını yürütüyor. Geçen hafta Macar Kültür Merkezi'nde Polat'ın da katıldığı "Macaristan'da Yatırım Fırsatları" toplantısı düzenlendi. Burada konuşan Macaristan İstanbul Başkonsolosu Balâzs Hendrich, yaptığı sunumda Macaristan'ın yatırımcılara özel önem verdiğini söyledi. Macaristan Eximbank Türkiye Direktörü Arda Tugay, Exim'in Macaristan'ın Dış Ticaret Stratejisi doğrultusunda ihracat kredi sigortası ve finansman desteği sağladığını, yükleme öncesi, yükleme sonrası ürünleriyle ve ihracata yönelik yatırım finansmanı imkanlarıyla Macar ihracatçılara kolaylıklar sağladıklarını belirtti. ALX Polat Dış Ticaret Genel Müdürü Galip Yılmaz ise "Türk ve Macar şirketler sadece kendi aralarında değil aynı zamanda diğer ülkelerde ortak yatırım yapma fırsatlarını da araştırıyorlar" diye konuştu.


Dünya