İkinci soruşturma dalgası çerçevesinde Abdullah Tivnikli ile 6 işadamı ve 2 şirketin mallarına tedbir konulduğu iddia edildi. İşadamlarından Mehmet Cengiz ise ellerine böyle bir karar ulaşmadığını belirterek iddiaları yalanladı...
Habertürk'ün haberine göre hâkim Süleyman Karaçöl, başta Abdullah Tivnikli olmak üzere işadamları Mustafa Latif Topbaş, Cemal Kalyoncu, Ömer Faruk Kalyoncu, Mehmet Cengiz, Üsame Kutub ve Cengiz Aktürk’ün mallarına tedbir kararı aldı.
Listede Kalyon Grubu’na ait Zirve Holding ile Cengiz Aktürk’ün şirketi Bosphorus 360 da yer aldı. Suçlamalar arasında ‘suç işlemek amacıyla örgüt kurmak ve yönetmek, ihaleye fesat karıştırmak ve rüşvet’ bulunuyor.
Yolsuzluk ve rüşvet operasyonunun ardından gelen ikinci dalgada, 7 işadamı ve 2 şirketin mal varlıklarına tedbir konuldu. Hâkim Süleyman Karaçöl tarafından 25 Aralık 2013'te yani önceki gün verilen ihtiyati tedbir kararının, ‘Suç işlemek amacıyla örgüt kurmak ve yönetmek’, ‘Kurulan örgüte üye olmak’, ‘İhaleye fesat karıştırmak’, ‘Nüfuz ticareti’, ‘Rüşvet’, ‘Kamu malına zarar verme’ suçları kapsamında yürütülen 2012/656 sayılı soruşturma çerçevesinde alındığı bildirildi.
KALYON’DAN İKİ İSİM VAR
Hâkimin mal varlıklarına tedbir konulan işadamlarının BİM AŞ Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Latif Topbaş, işadamı Üsame Kutub, Kalyon İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Cemal Kalyoncu, Kalyon İnşaat Yönetim Kurulu üyesi Ömer Faruk Kalyoncu, Cengiz Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Cengiz, Türk Telekom ortağı ve Yönetim Kurulu Üyesi Abdullah Tivnikli, tekstilci işadamı Cengiz Aktürk olduğu bildirildi.
CMK’NIN 12. MADDESİNE GÖRE
Hâkimin tedbir koyduğu iki şirketten biri ise Kalyon Grubu tarafından kurulan ve geçtiğimiz günlerde Sabah ile ATV'yi satın alan Zirve Holding oldu. Bir diğeri ise yatırım danışmanlık şirketi olarak faaliyet gösteren Bosphorus 360. Söz konusu şirketin Cengiz Aktürk'e ait olduğu biliniyor. Hâkim Süleyman Karaçöl tarafından gönderilen tedbir kararında şöyle denildi: “Söz konusu kişi ve iki tüzel şirketin üzerlerine atılı suçları işlediklerine dair kuvvetli şüpe bulunduğundan CMK'nın 12. maddesi ve devamı maddeleri gereğince tedbir alınması uygun görülmüştür.”
İTİRAZ HAKLARI VAR
İstanbul 2. No’lu Hâkimi Süleyman Karaçöl tarafından verilen tedbir kararı, gereğinin yapılması için İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'na gönderildi. Hakkında ihtiyati tedbir kararı alınan kişi ve kurumların itiraz hakkı bulunuyor.
İŞTE TEDBİR KONAN MİLYAR DOLARLIK MALLAR!
Yolsuzluk ve rüşvet iddiaları üzerine başlatılan 17 Aralık operasyonunda ikinci dalga çerçevesinde hâkimden 25 Aralık günü tedbir kararı çıktı. İstanbul 2 No’lu Hâkimi Süleyman Karaçöl tarafından 25 Aralık günü verilen tedbir kararının neleri kapsadığı şöyle sıralandı:
-Tüm bankalarda bulunan her türlü TL ve döviz cinsi hesapları.
-Bono, tahvil, yatırım enstrümanı ve kiralık kasaları.
-Gayrimenkulleri ve taşınmazları.
-Kara, deniz ve hava ulaşım araçları.
-Merkezi kayıt kuruluşlarında bulunan hak ve alacakları.
-Üzerlerine kayıtlı ve hisse sahibi oldukları tüm şirket ortaklıkları.
-Sermaye piyasasında işlem gören tüm hisseleri.
-Sigorta şirketlerinde bulunan hak ve alacakları.