Yaklaşık 15 milyon insanın yaşadığı şehirdeki trafik sorununun hafifletilmesi için bir dizi büyük ulaştırma projesi halen inşa aşamasında. Bunlara sık sık yeni projeler ilave ediliyor. Bunların en yenisi ise 3 Katlı İstanbul Metro ve Karayolu Boğaz Geçişi Projesi.
İstanbulluların en büyük derdi ne diye soracak olsanız, verilecek yanıtlarda ilk sırada muhtemelen ulaşım sorunu gelir. Özellikle Sabah ve akşam yaşanan trafik derdi, milyonlarca insanın trafikte saatler geçirerek işlerine ve evlerine gidebilmesine neden oluyor. Yaklaşık 15 milyon insanın yaşadığı şehirdeki trafik sorununun hafifletilmesi için bir dizi büyük ulaştırma projesi halen inşa aşamasında. Bunlara sık sık yeni projeler ilave ediliyor. Bunların en yenisi ise 3 Katlı İstanbul Metro ve Karayolu Boğaz Geçişi Projesi.
İstanbul trafiğini rahatlatması beklenen Üçüncü Boğaz Köprüsü ile Avrasya Tüneli'nin inşası tüm hızıyla sürerken, önümüzdeki yıl bu iki projeye muhtemelen 3 Katlı İstanbul Metro ve Karayolu Boğaz Geçişi Projesi ilave olacak. Projenin etüt, proje ve mühendislik hizmetleri için 23 Aralıkta ihale yapıldı. Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Altyapı Yatırımları Genel Müdür Vekili Fatih Turan, 3 Katlı Büyük İstanbul Tüneli Etüt-Proje ihalesi kapsamında 23 firmanın şartname aldığını, 12 firmanın teklif verdiğini açıkladı.
Söz konusu iş kapsamında kara, deniz ve Haliç sondajları, jeofizik, geoteknik ve jeolojik araştırmalar, güzergah çalışmaları, ön projeler, ön ve nihai fizibilite etütleri yapılarak zemin verileri belirlenecek. İhale sürecinin ardından bir yıl içinde mühendislik projelerinin tamamlanması planlanıyor.
Yap-işlet-devret modeliyle gerçekleştirilecek projenin yaklaşık yapım maliyeti 3.5 milyar dolar olacak. İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi, projenin güzergâhının 1/5000 ölçekli planlara işlenmesini geçtiğimiz mart ayında onaylamıştı.
BEŞ YIL İÇİNDE TAMAMLANACAK
İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi, 3 Katlı İstanbul Metro ve Karayolu Boğaz Geçişi Projesi'nin güzergahının 1/5000 ölçekli planlara işlenmesini geçtiğimiz mart ayında onayladı. Projenin bir ayağını, Avrupa Yakası'nda E-5 aksında İncirli'den başlayan ve İstanbul Boğazı'ndan geçerek Anadolu Yakası'nda Söğütlüçeşme'ye kadar uzanan yüksek kapasiteli ve hızlı metro sistemi oluşturuyor. İkinci ayağı ise, Avrupa Yakası'nda TEM Otoyolu aksında Hasdal Kavşağı'ndan başlayan ve İstanbul Boğazı'ndan geçerek Anadolu Yakası'nda Ümraniye Çamlık Kavşağı'na bağlanan 2x2 şeritli karayolu sistemi oluşturacak.
Beş yıl içinde tamamlanacağı açıklanan 3 Katlı İstanbul Metro ve Karayolu Boğaz Geçişi Projesi, Avrupa yakasında Beşiktaş, Şişli, Kağıthane, Beyoğlu, Eyüp Fatih, Zeytinburnu, Bakırköy ve Güngören; Anadolu yakasında ise Üsküdar, Ümraniye ve Kadıköy ilçelerinden geçecek. Proje, Söğütlüçeşme-Altunizade-Gayrettepe-Sütlüce-Cevizlibağ-İncirli güzergahı boyunca 31 kilometre uzunluğa sahip olacak.
PRİM YAPACAK SEMTLER
Projenin açıklanması ile birlikte proje istikametinde yer alan hangi bölgelerin yatırım açısından öne çıkacağı sorusu gündeme geldi. Gayrimenkul uzmanları bu soruyu, "Rumeli yakasında Bakırköy, İncirli ve Bahçelievler, Anadolu tarafında ise, Göztepe, Acıbadem ve Kadıköy semtlerinin yatırım açısından öne çıkacak bölgeler olacak. Yine projenin güzergahını oluşturan, Zeytinburnu, cevizlibağ, Edirnekapı, Sütlüce, Okmeydanı, Çağlayan, Mecidiyeköy, gayrettepe, Küçüksu, Altunizade, Ünalan ve Söğütlüçeşme prim potansiyeline sahip bölgeler olarak görülebilir" diye yanıtlıyor.
Öte yandan, 3 Katlı İstanbul Metro ve Karayolu Boğaz Geçişi Projesi'nin etkileyeceği semtlerdeki birinci ve ikinci el konut fiyatlarında son altı ayda 25 ile 200 bin TL arasında artış görüldüğü gayrimenkul uzmanlarınca ifade ediliyor.
GEÇİŞ TEK TÜNELLE SAĞLANACAK
İstanbul'un Asya ve Avrupa yakalan arasındaki yolculuk süresini kısaltacak proje sayesinde, İncirli'den Söğütlüçeşme'ye hızlı metro ile 40 dakikada ulaşılacak; Hasdal Kavşağı'ndan Ümraniye Çamlık Kavşağı'na ise araçla 14 dakikada geçilecek. Günde 6.5 milyon yolcunun yararlandığı dokuz farklı şehir içi raylı sistem, hızlı metro ile entegre olacak ve kıtalar arası yolculuk kolaylaşacak. Çevre yollarına bağlantısıyla diğer şehir içi yollara daha kolay ve daha hızlı erişim sağlanacak. Proje ile tüm ana arterler birbirine bağlanmış olacak. Böylece, ayrı tüneller yerine, hem metro hem de çift yönlü karayolu boğaz geçişi tek bir tünelle sağlanacak. Ulaşımda yeni bir dönem başlatan 3 Katlı Büyük İstanbul Tüneli ile İstanbul'un iki yakasına daha hızlı, daha konforlu, daha ekonomik erişim sağlanacak.
ÜÇ KATLI KESİMİN UZUNLUĞU 6.5 KM
Tünel projesi, raylı sistemlerde Başakşehir-Bağcılar-Bakırköy Metrosu, Yenikapı-Aksaray-Havalimanı Metrosu, kabataş-Bağcılar Tramvayı, Topkapı-Sultançiftliği Hafif Metrosu, Mahmutbey-Mecidiyeköy Metrosu, Yenikapı-Hacıosman Metrosu (Taksim Metrosu), Üsküdar-Ümraniye-Çekmeköy-Sancaktepe Metrosu, Kadıköy-Kartal Metrosu, Marmaray ve Banliyö bağlantılarıyla entegre olacak.
Karayolunda ise 3. Havalimanı ve Yavuz Sultan Selim Köprü bağlantısı Kuzey Marmara Otoyolu, TEM Otoyolu ve D100 (E-5) Karayolu bağlantıları bulunacak.
Üç katlı tünel kesiminin çapı 16.8 metre, deniz yüzeyinden derinliği 110 metre, geçtiği bölgede boğaz su derinliği 60-65 metre olacak. Metro ve karayolunun birlikte olduğu üç katlı kesimin uzunluğu ise 6.5 kilometre olacak.
6.5 MİLYON YOLCU, 120 BİN ARAÇ
Tünelin, İncirli-Söğütlüçeşme arasında 31.5 kilometre uzunluğundaki hızlı metro kesiminde 14 istasyon bulunacak. Günde 1.5 milyon, saatte ise tek yönde 75 bin yolcu kapasitesi bulunan hızlı metro kesimi ve entegre olduğu dokuz raylı sistemi, günde yaklaşık 6.5 milyon yolcu kullanacak. Projenin karayolu kesimi ise TEM Otoyolu Hasdal Kavşağı-Ümraniye Çamlık Kavşağı arasını kapsayacak ve toplam uzunluk 16 bin 150 metre olacak. Avrupa yakasında üç katlı tünel öncesi bölüm 5 bin 600 metre, üç katlı tünel 6 bin 500 metre, Anadolu yakasında üç katlı tünel sonrası bölüm ise 4 bin 50 metre uzunlukta olacak. Otomobil ve minibüsler tarafından kullanılacak karayolu kesiminin günde 120 bin araç kapasitesi olacak. Şerit sayısı ise '2x2" şeklinde olacak.
"KONUTLAR YÜZDE 30 PRİM YAPAR”
Hakan Erilkun / Altın emlak Genel Müdürü
"Tren yolu tarafında İncirli çevresi hem Bakırköy hem de Bahçelievler olarak yatırım açısından öne çıkacak. Bu bölge metro, metrobüs kesişiminden sonra tren yolunun da kesişimi olacak. Söğütlüçeşme tarafında ise, Göztepe, Acıbadem ve Kadıköy bu tren hattından fayda sağlayabilecek bölgeler arasında. Geçiş güzergahında ise, Zeytinburnu, Cevizlibağ, Edirnekapı, Sütlüce, Perpa, Çağlayan, Mecidiyeköy, Gayrettepe, Küçüksu, Altunizade, Ünalan, Söğütlüçeşme bölgeleri prim potansiyeline sahip bölgeler olacak. Bu bölgelerde arsa arzı çok sınırlı. Lakin bu projenin gerçekleşmesi ile bu güzergahta yer alacak taşınmazlar da konut piyasası için yüzde 30, ofis piyasası için ise yüzde 20 prim bekliyoruz".
"GÜZERGAHTAKİ FİYATLAR ARTABİLİR”
Emre Erol / Keller Williams Türkiye Ülke Direktörü
Eyüp, Ümraniye hattında geliştirilen proje, Bakırköy, Beşiktaş, Beyoğlu, Fatih, Kağıthane, Şişli, Zeytinburnu, Kadıköy, Üsküdar İlçesi'ni kapsıyor. 3 Katlı İstanbul Metro ve Karayolu Boğaz Geçişi Projesi kapsamına hem karayolu hem de metro projeleri ön plana çıkıyor. Yeni projelerle değerlenen bölgelerde fiyatlar artıyor. Avrupa Yakası'nda İncirli, Zeytinburnu, Cevizlibağ, Topkapı, Vatan, Edirnekapı, Sütlüce, Perpa, Çağlayan, Mecidiyeköy, Gayrettepe, Anadolu Yakası'nda ise Küçüksu, Altunizade, Ünalan ve Söğütlüçeşme'yi kapsayan güzergahta fiyatların yükselmesi bekleniyor. 2020'de tamamlanması planlanan bu dev proje öncesinde proje geliştiricilerin bu güzergah üzerinde aktif rol oynayacağı görüşündeyiz. Bu bölgelerde şu an konut arzı fazla değil. Arsa fiyatları artışta. Örneğin, Söğütlüçeşme'de Kasım 2014'ten günümüze metrekare fiyatları 6 bin TL'den 7 bin 200 TL'ye çıktı. İncirli'de metrekare fiyatlarının yine son bir yılda 4 bin TL'den 6 bin TL'ye yükseldiğini söyleyebiliriz. Önümüzdeki dönemde söz konusu bölgelerde geliştirilen yeni konut projeleri ile fiyatlarda artış yaşanacaktır."
Para
Önerilen Bağlantılar : 3. Havalimanı, TOKİ Aksaray kura, Yeni konut projeleri